Premieră în 228 de ani: Solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, în loc de 21 iunie. Este cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară este un eveniment astronomic ce marchează punctul în care axa Pământului este cel mai mult înclinată spre Soare, în emisfera nordică. Acesta marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică și începutul iernii astronomice în emisfera sudică.
Solstițiul de vară are loc în momentul în care Pământul ajunge în punctul său orbital în care emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară directă – Ziua Soarelui, iar emisfera sudică primește cea mai mică cantitate. În emisfera nordică, acest lucru se întâmplă în jurul datei de 21 iunie, iar în emisfera sudică în jurul datei de 21 decembrie. Solstițiul de vară este și momentul în care Soarele pare că atinge cel mai înalt punct pe cer în timpul unei zile, iar ziua are cea mai lungă durată din an. După această dată, zilele încep să scadă treptat în lungime, până la solstițiul de iarnă.
Solstițiul de vară 2024 va avea loc joi, 20 iunie și va fi cel mai devreme solstițiu din ultimii 228 de ani. În următoarele decenii, solstițiul se va produce tot mai des pe 20 iunie, și nu doar în 21, cum suntem obișnuiți. Până acum 30-40 de ani era ceva normal ca „ziua cea mai lungă” să fie pe 22 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *