„Primăvara dacă”: 4.000 militari francezi vor participa anul viitor la un exercițiu în zona bazei Cincu din județul Brașov

Franța va desfășura 4.000 de militari în România, în primăvara anului viitor, în cadrul exercițiului de reacție rapidă „Primăvara Dacă”, a anunțat generalul Loic Girard, locțiitor la Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO, la RFI. Soldații vor fi desfășurați pe o rază de 200 de kilometri în zona bazei NATO de la Cincu, într-un exercițiu de descurajare. Baza NATO de la Cincu, județul Brașov găzduiește permanent 1.500 de militari NATO, dintre care 1.200 sunt francezi, iar restul vin din Belgia și Luxemburg. Din toamnă, baza va găzdui și militari spanioli.

Sectorul francez al bazei a fost numit zilele trecute, în cadrul unei ceremonii speciale, General Berthelot, după numele generalului francez care a reorganizat Armata Română în Primul Război Mondial, ajutând-o să oprească frontul pe linia Mărăști, Mărășești, Oituz.

Baza NATO de la Cincu are scop de descurajare

Grupul internațional de luptă NATO de la Cincu a fost inaugurat în 2022, foarte rapid după atacul rusesc asupra Ucrainei. Franța este „națiune cadru” a grupului de luptă NATO, scopul acestui grup fiind descurajarea pe flancul de sud Est după cum spune, Generalul Cristian Dan, șeful Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO.

„Atât din perspectivă NATO, cât și din punct de vedere național, sunt mândru că România găzduiește unul dintre cele opt grupuri de luptă multinaționale și că Franța, ca națiune cadru, onorează din nou parteneriatele lungi dintre cele două țări. Prezența grupării de luptă terestre în România este un element cheie în întărirea poziției de descurajare și apărare a NATO pentru flancul de sud-est. Faptul că zona de desfășurare franceză poartă acum numele unuia dintre cei mai străluciți ofițeri ai armatei franceze, generalul Berthelot, onorează România. Francez cu suflet românesc, generalul Berthelot a participat la reorganizarea Armatei Regale Române care, în 1917, a câștigat bătăliile de la Mărășești, Mărăști și Oituz împotriva Puterilor Centrale.”

Franța vrea să arate că poate desfășura rapid 4.000 de soldați în România

Grupul internațional de luptă NATO de la Cincu are în primul rând rol de descurajare, a spus și generalul Loic Giraud, militarul francez cu cel mai mare grad în România și numărul doi în Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO.

„Suntem aici în două capacități: Misiunea principală este partea de descurajare. Aceasta este misiunea pe care ne-a dat-o NATO. Venim să sprijinim România, pe flancul estic, lângă granița de est a NATO, cea mai îndepărtată. Și, ca parte a acestei misiuni NATO, oferim o forță de descurajare prin prezența noastră permanentă aici și prin faptul că Franța s-a angajat să desfășoare o brigadă completă în cazul unei deteriorări a situației. Când această brigadă va sosi, și vom face acest exercițiu anul viitor, arătăm că putem să dislocam în jur de 4.000 de oameni în România pentru integra în forțele NATO și forțele române. A doua misiune este antrenamentul în cadrul batalionului. Aici sunt unități belgiene, luxemburgheze și urmează să vină și soldați spanioli” a spus generalul Loic Giraud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *