Reușită pentru Primăria Beclean. Dosar depus pentru rețeaua de canalizare din satele Calbor și Boholț

A fost o cursă contra cronometru pentru administrațiile locale din țară, care au fost pregătite cu documentația pentru a obține fonduri de la Administrația Fondului pentru Mediu pentru  sistemele de alimentare cu apă, canalizare și  stație de epurare. La nivel național au fost depuse 201 dosare, iar fondurile s-au epuizat în minutul 6. În zona centru, respectiv în județele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, au fost depuse 31 de dosare, printre care și cel al comunei Beclean, pentru satele Boholț și Calbor. 

Vineri, 05 aprilie 2024, ora 10:00 a demarat sesiunea de înscriere pentru unităţile administrativ-teritoriale în cadrul Programului vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate – Apă-canal. Conform comunicatului oficial al Administrației Fondului pentru Mediu, bugetul alocat acestui program a fost rezervat integral într-un timp record, fiind depuse un număr total de 201 de dosare pentru cele 8 regiuni.

Reprezentanții Primăriei Beclean se află și ei printre solicitanții care au reușit să aplice pe acest program proiectul „Rețea de canalizare și stație de epurare sate Calbor și Boholț”, proiect cu o valoare eligibilă finanțată de AFM de 12 milioane lei.

Img 20240219 092759E un lucru foarte important și mă bucur nespus, pentru  că fondurile s-au terminat în 6 minute și noi am reușit să depunem în minutul 4. E singura noastră șansă de a face canalizare în satele Calbor și Boholț, pentru că de altfel nu aveam de unde bani. De abia, cu fondurile pe care le avem, putem susține cofinanțările pentru aceste proiecte, pentru că având foarte multe proiecte în derulare și pregătite pentru a se derula, implicit și sumele de bani pentru cofinanțări, pentru emiterea autorizaților, nu sunt unele mici și atunci chibzuim orice ban și ne gândim să avem, să ducem aceste proiecte la bun sfârșit.“, spune Claudiu Motrescu, primarul com. Beclean.

Dacă în satul Hurez, rețeaua de canalizare este funcțională, la Beclean și Luța, lucrările la această rețea sunt pe ultima sută de metri, potrivit primarului comunei.

La Beclean, am început să montăm echipamentele în cadrul stației de epurare. Acestea au început să sosească, au fost comandate de constructor. De astăzi, încep să se monteze, rețeaua este finalizată în procent, pot spune chiar de 100% și urmează montarea stației, probele și în timpul acestei veri, așa cum am spus, o să avem canalizarea funcțională la Beclean și Luța“, a mai spus Claudiu Motrescu.

Programul derulat de AFM are caracter multianual şi s-a desfăşurat la nivel naţional, pe regiuni. Înscrierea în cadrul programului s-a realizat prin intermediul aplicației informatice în limita a 200% din bugetul alocat sesiunii.

“Felicit toți solicitanții care s-au înscris în Programul Apă Canal. Mă bucură interesul acordat pentru acest segment de finanțare, deoarece este important să redresăm decalajul pe care îl înregistrăm la acest capitol față de alte țări europene. Susţinem aceste investiţii în toată țara şi le considerăm absolut necesare pentru dezvoltarea durabilă a României şi atingerea ţintelor asumate de ţara noastră. Apreciez faptul că reprezentanții unităților administrativ teritoriale accesează aceste oportunități de dezvoltare a comunităților din care fac parte, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor și pentru limitarea efectelor negative asupra mediului cauzate de lipsa infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare.”, a declarat Laurențiu-Adrian NECULAESCU, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *