Avertisment al Agenției de Mediu: val de praf saharian peste România

O masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României până vineri seară, ceea ce ar putea determina creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, a anunţat Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).

„Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând din 29 februarie şi până în 1 martie 2024, ora 22:00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei”, precizează ANPM într-un comunicat, citat de Agerpres.

Conform datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, cele mai mari concentraţii urmează să se înregistreze în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde particulele în suspensie se vor asocia şi cu ploi.

„Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice”, a declarat vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, în comunicatul citat.

Staţiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depăşire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunţată populaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *