1 Martie, prima zi de primăvară
Ziua de 1 martie are o semnificație specială pentru români. Nu doar că marchează începutul primăverii, ci aduce bucurie în sufletul femeilor, prin primirea gingașului mărțișor. Simbolul primăverii, al renașterii naturii și al norocului, mărțișorul este purtat cu mândrie de fetițe, adolescente sau femei din întreaga Românie în ziua de 1 martie.
Mulți dintre voi poate au impresia că această sărbătoare este specifica nouă, românilor, însă și în alte țări, oamenii se bucură de sosirea primăverii.
Vecinii bulgari sărbătoresc și ei mărțișorul, diferit ce-i drept, însă la fel de plini de entuziasm. “Martenitsa” înseamnă în limba locală „mărțișor” și tradiția spune că în data de 1 martie o amuletă trebuie purtată pentru a proteja oamenii de spiritele rele. Ca aspect, seamănă foarte mult cu mărțișorul nostru, fiind făcut din două bucăți de mătase, una alba și una roșie, răsucite și atașate de o monedă sau de o mărgică. Aceasta este amuleta ce trebuie purtată toata luna martie pentru protecție.
În Moldova sărbătoarea este aproape identică cu cea a noastră datorită apropierii geografice și a tradițiilor care parcă s-au împletit pe parcursul anilor. Simbolul mărțișorului este și de această dată șnurul alb cu roșu, dar nu se oferă fetelor și femeilor, ci băieților și bărbaților. Se consideră că femeile cu puritatea și frumusețea lor sunt cele care trebuie să vestească venirea primăverii, anotimpul florilor. Spre deosebire de România care a făcut un mic upgrade și a trecut la brățări sau la felurite moduri de purtare a mărțișorului, moldovenii au o regulă strictă: acesta se poartă în piept, în partea stângă și trebuie să fie neapărat însoțit de șnurul alb-roșu. În ultima zi a lunii se prinde de un pom fructifer, în speranța unei primăveri îmbelșugate și pline de noroc.
În Macedonia mărțișorul nu se poartă o lună întreagă și nu chiar de toată lumea. Doar cei mici îl poartă în piept și doar pentru 9 zile, până la Mucenici. Pe 9 martie aceștia leagă șnurul alb-roșu de ramura unui pom. Tradiția spune că pomii vor avea poame îmbelșugate și vor chema rândunelele cu daruri pentru cei mici. Evident, în anumite zone există și alte interpretări… Unii poartă mărțișorul 12 zile, unii o lună întreagă, însă important este de reținut bucuria cu care îl poartă și importanța pe care o acordă acestei sărbători. Deși în prezent există multe variante care scot mărțișorul din contextul său tradițional de alb-roșu, macedonenii îl păstrează întocmai, neatins de trecerea timpului.