Atenție la pericolele reprezentate de materialele pirotehnice de divertisment!

foto:arhivă Ziarul Puterea

Petrecerea de Anul Nou se apropie cu paşi mari, iar atât cererea, cât și oferta pentru materiale pirotehnice au crescut simţitor. Din capul locului trebuie sa stiți  însă că cel mai sigur mod de a vă  bucura de petrecerea sfârșitului de an și de a vă proteja familia de pericole este de a lăsa spectacolele luminoase pe seama profesioniștilor.

În loc să riscați incidente serioase, mai bine participați în noaptea dintre ani la spectacolele de artificii organizate și autorizate, unde cu siguranță sunt respectate toate măsurile de siguranță.

Așadar, pentru prevenirea accidentelor de orice fel care implică folosirea necorespunzătoare a materialeleor pirotehnice, Poliția Brașov vă recomandă următoarele:

 

  • Potrivit legii, vârsta minimă la care pot fi utilizate materiale pirotehnice de tipul: steluțe, lumănâri scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți este de 16 ani.Aceste categorii sunt stabilite in funcție de gradul de periculozitate, iar obiectele pirotehnice de tipul I si P1 reprezintă gradul de periculozitate cel mai scăzut.
  • Comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

  • Nu achiziționați materiale pirotehnice de la vânzătorii neautorizați !
  • În cazul in care vreți totuși sa achiziționați artificii pentru acasă, asigurați-vă că sunt legale (trebuie să fie inscripționate in limba română, cu modul de folosire și termenul de valabilitate, iar comerciantul să aibă acte care fac dovada provenienței lor) și că le depozitați într-un loc uscat si răcoros până la momentul folosirii.
  • Folosiţi materialele pirotehnice de divertisment legale doar în spaţii deschise şi neobstrucţionate. De asemenea, aveţi grijă ca în împrejurimi să nu existe persoane sau materiale inflamabile.
  • Niciodată să nu înmânaţi artificii copiilor !
  • Înainte să aruncaţi obiectele pirotehnice folosite, se recomandă să verificați dacă resturile materialelor pirotehnice de divertisment sunt complet stinse şi abia apoi să le puneți într-un recipient metalic, departe de materiale inflamabile.
  • Nu folosiți materiale pirotehnice dacă ați consumat alcool, chiar și în cantitate mică!

The specified slider is trashed.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *