Lacul de acumulare de la Voila, plin cu mâl
Dată în folosinţă în anul 1989, cea mai „tânără” hidrocentrală de pe râul Olt, dintre Sibiu şi Făgăraş, cea de la Voila, are probleme cu lacul de acumulare. Problema a fost prezentată marţi, 27 februarie, de Odiviu Spătari, directorul Sucursalei Hidrocentrale Sebeş a Hidroelectrica SA, la Prefectura Braşov.
Amenajarea Voila a fost pusă în funcţiune în scopul producerii energiei electrice, dar şi în cel de a asigura reglarea debitelor de apă în cazul producerii unor viituri.
În acest moment, a precizat prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii, la Amenajarea Voila gradul de colmatare este de 88%.
„Aceasta implică unele riscuri, având în vedere faptul că astfel a scăzut capacitatea de tranzitare a undelor de viitură. Din fericire, în ultimii ani nu s-au înregistrat situaţii excepţionale în privinţa debitelor pe râul Olt în zona acestei amenajări, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie pregătită pentru o atare situaţie. De altfel, şi legea prevede că deţinătorii de construcţii hidrotehnice au obligaţii privind întreţinerea şi exploatarea acestora. Toţi cei prezenţi la întâlnirea de astăzi au înţeles necesitatea operaţiunii de decolmatare, care cel mai probabil se va face prin dragare, iar instituţiile abilitate din judeţul Braşov îşi vor da tot concursul societăţii Hidroelectrica SA pentru îndeplinirea procedurilor legale şi buna desfăşurare a acestor lucrări”, a declarat prefectul.
Întâlnirea a avut loc la solicitarea Sucursalei Hidrocentrale Sebeş a Hidroelectrica SA şi la aceasta au participat reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Braşov, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Braşov, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu, Serviciului Teritorial Braşov al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi ai unităţilor administrativ-teritoriale Voila, Beclean şi Făgăraş.