„Am muncit susținut și muncim în continuare, astfel încât să ajungem la final să fim bucuroși că totul este cum trebuie“

Anul 2023 a fost unul bun pentru administrația locală din comuna Beclean. S-a lucrat intens la mai multe proiecte mari, iar în paralel s-au obținut fonduri și pentru alte lucrări sau investiții necesare cetățenilor comunei. Nici evenimentele culturale nu au fost neglijate, astfel că Becleanul se numără printre localitățile fruntașe din zona noastră, care promovează intens obiceiurile și tradițiile locului. Despre proiectele realizate, dar și despre planurile de viitor, am stat de vorbă cu primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.

Suntem la început de an și aș vrea să vă întreb dacă sunteți mulțumit de ceea ce ați realizat în comuna Beclean, în anul 2023?

Da, sunt mulțumit, s-a muncit susținut. Bineînțeles că oricând și în orice acțiune, un om care își dorește mai mult, nu poate să fie mulțumit cu ceea ce s-a înfăptuit până în prezent. Este în firea omului și este normal ca să ne dorim mai mult. Îmi doresc mai mult pentru comuna Beclean în viitor, dar sunt mulțumit și mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce s-a întâmplat, pentru ce s-a înfăptuit în anul 2023 și de asemenea în anii precedenți. N-am contenit nicio clipă să muncim susținut și să folosim orice oportunitate, astfel încât să aducem plusvaloare în comuna Beclean, în fiecare din cele 5 sate. Niciunul nu a fost neglijat și tot ce s-a putut lua – bani europeni, guvernamentali – s-a luat. Nu mai departe de dotarea școlilor, care este foarte importantă de altfel, este un proiect prin PNRR, pe care l-am câștigat. De asemenea, înaintea acestui proiect, am semnat deja și am depus proiectul în platforma PNRR, pentru eficientizarea energetică a şcolii din Beclean. Școala din Boholț am întreținut-o din bugetul propriu.

Haideți să vorbim de proiectele mari, unele începute anii trecuți și care încă sunt în implementare!

Sunt proiecte mari, multianuale, care nu se pot face într-un singur an. Muncim susținut, iar acum ne bucurăm că sezonul cald bate la ușă, trece iarna și o să putem munci din nou la ele. Chiar și pe timpul iernii, am făcut documentații. De exemplu, la stația de epurare a satului Beclean s-a lucrat pentru pregătirea echipamentelor și acum, dacă temperaturile ne permit, se vor monta acestea, astfel încât, așa cum le-am promis oamenilor, în cursul acestui an, începând din primăvatră-vară, va funcționa această canalizare, în sfârșit după foarte mulți ani la Beclean. De asemenea și la Luța, pentru că știm că cele două sate sunt legate la canalizare, cu stație proprie, în aval de satul Beclean, înspre nord, înspre Olt.

În celelalte sate, care e stadiul rețelelor de apă-canal?

Satul Hurez este funcţional, rețele sunt predate la Apă Canal Sibiu, iar în celelalte sate ale comunei Beclean, Calbor și Boholț, fiind la nord de Olt, având în vedere că sunt vecine, acolo avem un proiect bine gândit, bine făcut, pentru cele două sate, pentru canalizare, pentru că apa este funcțională acolo și este depus deja pentru finanțare acest proiect. Au cerut niște clarificări, le-am predat, merg la București permanent și încerc să accelerez pe cât posibil etapele acestui proiect pentru a ajunge să fie finanțat. E nevoie de foarte mulți bani, 24 de milioane de lei, având în vedere că sunt două sate, stația de epurare , așa cum am spus și cu siguranță vom ajunge să implementăm și acest proiect. Îmi doresc să fie cât mai repede.

Unde a fost depus proiectul pentru cele două sate?

L-am depus la Compania Naţională de Investiții, la Ministerul Mediului, de asemenea la Anghel Saligny, dar pe Anghel Saligny am primit finanțare pentru proiectul de la Beclean. Acest proiect, de la Calbor și Boholț, îl vom face cu ajutorul fondurilor de la Ministerul Mediului.

La Beclean care e stadiul proiectului de canalizare?

Rețelele sunt finalizate în procent de 98%. La 1 martie e termen de livrare pentru echipamentele stației de epurare, care se vor monta, vor urma niște reglaje și în scurt timp stația o să fie funcțională. Dar n-aș vrea să dau un termen foarte scurt pentru finalizarea lucrărilor, mai bine lăsăm o marjă de siguranță și așa cum am spus, în cursul acestui an, la Beclean va funcționa canalizarea.

De asemenea, un lucru important, pentru că suntem la capitolul apă-canal, dacă vorbim de sănătatea publică: în Beclean şi Hurez rețeaua de apă potabilă este una veche și au fost situații când a fost apa cu rugină. Cu cei de la Apă Canal am colaborat foarte bine, au pus filtrele necesare, astfel încât nu au prea fost situații de acest gen, de a fi apa improprie. Dar, după cum se știe, este semnat și dat ordinul de începere pentru lucrarea de aducțiune apă potabilă de la Pojorta- Beclean- Făgăraș. Din această aducțiune, cu conductele noi, stații noi, totul nou, se va alimenta și satul Beclean.

Mai mult, s-a semnat și contractual de finanțare pentru înlocuirea rețelelor de apă potabilă și am discutat cu conducerea de la Apă Canal, ca la Beclean și Hurez această lucrare să fie executată cu prioritate, cu atât mai mult cu cât avem un proiect pe AFIR, cu fonduri europene, pentru asfaltarea drumului comunal 68, între Beclean și Hurez.

A fost aprobat proiectul pentru asfaltarea acestui drum?

Au fost făcute verificările. Ni s-a spus că este totul în regulă, însă sunt proceduri pe care trebuie să le îndeplinim. Așteptăm să ne dea undă verde și să începem acest proiect. El costă cam 2 milioane de euro. 1 milion de euro sunt fonduri europene; nu sunt suficienți bani, dar acesta este plafonul maxim pentru modernizarea acestui drum care leagă DN1, din satul Beclean și până în drumul județean, la biserică în Hurez. Este un drum foarte circulat, chiar și acum îl întreținem cu balast, pietriș, pentru a fi propriu pentru circulație.

Mai mult, ar trebui modernizat, pentru că s-au construit și case între cele două sate!

Foarte multe locuințe sunt acolo, au venit solicitări pentru autorizație de construcție în zona respectivă și ne întindem ușor-ușor către Hurez. Este o zonă frumoasă, liniștită și de ce să nu ne dezvoltăm având în vedere poziția noastră geografică, să aducem un plus de populație aci: populație tânără, populație muncitoare, pentru că din păcate, la sate, ne confruntăm cu problema îmbătrânirii populației și a plecării multor tineri în afara țării. Încercăm să le creăm condițiile necesare pentru ca ei să vină înapoi și să muncească aici.

Știm că și pe proiectul de cadastrare s-a muncit intens la Beclean!

Suntem în plin proces de cadastrare prin Cadastrul General. Este un proiect gratuit, îi chemăm pe oameni să participe la măsurători. Am parcurs partea de intravilan, totul este măsurat. Acum se măsoară extravilanul. Ținem permanent legătura și facem ședințe comune cu cei de la Cadastru General. Chiar și astăzi avem o ședință cu topograful, pentru că trebuie să fim foarte atenți cu acest cadastru, astfel încât lucrurile să rămână foarte clare și suprafețele să fie respectate. Dreptul de proprietate al fiecărui cetățean să fie respectat, limitele de proprietate de asemenea și ne îngrijim de acest lucru. Pe lângă biroul de specialitate din cadrul primăriei, avem cooptat și un expert, pentru că lucrarea este foarte amplă și vrem să fim atenți în detaliu la fiecare lucru. În paralel cu cadastru general lucrăm în toate satele la executarea planurilor parcelare, pentru emiterea titlurilor și extraselor CF.

De asemenea, lucrăm la Planul de Urbanism General. E un proiect amplu și având în vedere că acolo sunt multe instituții ale statului implicate pentru avize, lucrurile merg destul de greoi, dar suntem în plin proces de a crea noi spații, noi teritorii de intravilan.

Cu ce îi va ajuta pe oameni acest PUG?

Mărind teritoriul de intravilan al satelor este mult mai simplu să se construiască acolo, nu mai trebuie făcute PUZ-uri, tot felul de aprobări. Încercăm să venim în sprijinul oamenilor pentru a le fi mai lesne să construiască și să dezvoltăm această comună.

Ați avut proiecte și pentru modernizarea iluminatului public. Ați reușit să-l modernizați în toate satele? 

Avem semnat un contract de finanțare, pentru că până în prezent, am reușit să înlocuim doar jumătate din corpurile de iluminat din toate satele. Acum, pe acest proiect, care este semnat, începem să înlocuim și celelalte corpuri de iluminat, astfel încât să fie lumină în tot satul.

Tot pe iluminat public, avem depus un proiect pentru amplasarea unor panouri fotovoltaice pe acoperișul școlii și de asemenea, pe acoperișul căminului cultural din Beclean, pentru a produce energie electrică verde, pentru a nu mai plăti curentul public. Proiectul este depus la Ministerul Mediului.

Un alt proiect este realizarea unui parc fotovoltaic, pe 9,5 ha. Am fi dorit să facem un parc pe 22 de ha, dar costurile sunt foarte mari, doar o stație electric proprie  costă 4 milioane de euro și atunci începem pe bucățele, începem pe 9,5 ha și sperăm ca în scurt timp să începem acest proiect.

Un lucru foarte important, pentru că avem foarte mulți crescători de animale, mai ales în Calbor, Boholț, dar și Beclean și Luța, este asigurarea condițiilor pentru  aceşti crescători de animale, ca să-și poată desfășura această activitate. Anul acesta expiră contractele de închiriere a pășunatelor comunale și am încercat să împărțim astfel suprafețele ca toată lumea să-și crească animalele. Anul acesta vom face din nou licitație și încercăm ca toată lumea să fie mulțumită. Dar am împărțit suprafețele ca să avem mai multe trupuri de pășune, pentru ca toți să fie mulţumiţi.

Ce investiții vă propuneți din bugetul din acest an?

Bugetul a fost în dezbatere publică și îmi propun să continuăm ceea ce am început, să avem o finazare a proiectelor pe care le-am amintim și de asemenea să putem să cofinanțăm nu puținele proiecte care sunt în desfășurare și pe care urmează să le implementăm. E un lucru foarte important acest drum 68 și ne trebuie un million de euro din cofinanțare, deoarece el costă 2 milioane de euro.

De unde veți obține acești bani?

Din pământ, din iarbă verde, trebuie să luăm și să facem acest drum care va avea o lățime de 5 metri și jumătate, avem un pod de făcut! Îl facem, ne-am apucat temeinic de treabă.

Aveți multe evenimente organizate pe parcursul anului, poate printre cele mai multe din Țara Făgărașului. Cum reușiți să mobilizați oamenii, pentru că am văzut că primăria se implică mult în aceste activități!

Țin mult la tradiții pentru că ele țin de identitatea noastră, de români din Țara Făgărașului și pe această teamă am și amenajat în Căminul Cultural din Beclean și urmează ca și în celelalte cămine să amenajăm spații și să punem la vedere lucruri care sunt din istoria satului și care arată frumusețea costumului popular, a tradițiilor.

Și da, susținem aceste proiecte culturale, le susținem cu bani de la Consiliul Județean, din bugetul local, și încercăm cu bani puțini să facem lucruri frumoase.

Ansamblul folcoric din sat este susținut de către noi. Instructorii sunt unii foarte buni și care se ocupă foarte bine de aceste datini și aceste dansuri populare. Este extrem de important în buna creștere a tinerilor și copiilor noștri pentru că se găsesc într-un mediu curat și bun, având în vedere că în zilele noastre sunt foarte multe provocări nelalocul lor, dacă ne referim la droguri sau altele. Sportul e bine dezvoltat la Beclean. Echipa de fotbal din sat funcționează bine, sunt niște oameni care se ocupă, am organizat și aici niște evenimente, astfel încât să-i cinstim pe înaintașii noștri care au jucat fotbal.

Alte planuri pe acest an. Cred că sunt și lucrări, lucruri mai mici, care trebuie făcute și care nu sunt așa de vizibile!

Nu mai punem pe tapet lucrurile mărunte, care au caracter permanent, de îngrijirea drumurilor, care nu sunt asfaltate, a drumurilor de câmp, curățenia publică, mai ales că vine primăvara. Mai devreme discutam cu viceprimarul să ne organizăm să facem curățenie pe domeniul public. Încercăm să dăm înainte cu toate, cu o echipă de oameni bine pregătiți, cu o echipă care pune osul la treabă și de asemenea cu un Consiliu Local, cu o majoritate, pentru care am tot respectul. Sunt deschiși la minte, constructive. Doamne ajută și în continuare să fie oameni care pot aduce plusvaloare, să construiască pentru noi și copiii noștri în această comună, să rămână niște lucruri de care să ne bucurăm.

Și pentru că încă suntem în sezonul rece, vreau să vă întreb dacă reușiți să asigurați lemnele necesare populației?

Reușim să satisfacem nevoia de lemn de foc a populației din comuna Beclean. Sunt cereri multe, care și-au urmat cursul, iar oamenii și-au luat lemn de foc. Și acum sunt partizi de lemn de foc care se vând la populație cu un preț bun pentru cei domiciliați în comuna Beclean. Cu Consiliul Local, cu Ocolul Silvic, am reușit să menținem un preț astfel încât să venim în sprijinul oamenilor noștri. Prețul este 160 de lei/mc la drum auto, lemn de esență tare.

De asemenea, să nu uităm bisericile, pentru că sunt foarte importante, ca punct unde se adună comunitățile creștine. Încerc să fiu prin fiecare sat și de asemenea la Mănăstirea Boholț, în mijlocul enoriașilor de acolo și să-i ajutăm cu ce se poate, cu bani, cu lemne, astfel încât să poată să-și desfășoare activitatea, cu un mic sprijin din partea primăriei. Avem o problemă care trenează și pe care nu am reușit până în prezent să o rezolvăm, dar o să merg până la capăt, pentru a reduce terenul în suprafață de 60 ha de la ADS București la cetățenii comunei Beclean. Demersurile sunt susținute, chiar dacă acolo se mai schimbă conducerea, dar vom ajunge să aducem terenul la adevărații proprietari.

Știm că ați mers și în instanță…

Avem o hotărâre judecătorească prin care ADS  e nevoit să ne predea acest teren. Încă nu s-a întâmplat acest lucru, dar se va întâmpla.

În rest, ne dorim cu toții sănătate și să avem un an cu mult spor și să avem posibilitatea de a continua aceste proiecte, pentru că dacă undeva se va rupe acest șir de proiecte, foarte greu se mai reia. Îmi doresc să duc proiectele la bun sfârșit pentru că sunt proiecte importante. Mai sunt și altele depuse pentru finanțare, dar acum suntem în stadiul acesta de a lucra subteran, la rețelele care sunt foarte importante de apă-canal, după aceea și rigole, trotuare și de a asfalta, de exemplu la Boholț, după ce facem canalizarea, la Boholț și Calbor, vom asfalta și străzile de acolo, cu siguranță. Din păcate, comuna aceasta a rămas puțin în urmă, însă  am muncit susținut și muncim în continuare, astfel încât să ajungem la final să fim bucuroși ca totul este cum trebuie, că vom avea o comună, așa cum vedem prin Germania, de exemplu. Și așa se va întâmpla dacă Dumnezeu ne ajută și ne va ajuta cu siguranță!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *