Risc mare de avalanșă în Munții Făgăraș. Evitați deplasarea în zonele cu risc

Salvamont Brașov avertizează că în Munții Făgăraș riscul producerii de avalanșe este mare(4) și le recomandă iubitorilor muntelui să evite deplasarea în aceste zone.

„La peste 1800 m: Pe arii extinse s-au semnalat ninsori însemnate cantitativ, care au depus peste 30-40 cm de zăpadă proaspătă, iar pe versanții nordici local peste 50-60 cm. Vremea va continua să se răcească, va mai ninge, iar stratul va mai înregistra creșteri locale de peste 15-20 cm. În zona crestelor se întâlnesc cornișe de mari dimensiuni și plăci de vânt, cu rezistenţă scăzută, care se pot rupe cu ușurință. În zonele adăpostite sunt prezente depozite şi troiene de zăpadă însemnate. Atât în mod spontan, cât și la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, stratul de zăpadă proaspătă de la suprafață poate aluneca peste cele mai dure din interior, iar plăcile de vânt se pot rupe, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și mari. Riscul va fi mare (4).

Și la altitudini de sub 1800 m stratul nou-depus este de grosimi importante, ce depășesc 30-40 cm și pe versanții nordici local 50-60 cm, și este umed și îngreunat. Pe anumite pante și văi vor fi condiții de curgeri și de declanșare a unor avalanșe de dimensiuni medii și mari, riscul fiind crescut la supraîncărcări și mare(4).“

sursă: https://www.meteoromania.ro/Upload-Produse/nivologie/nivologie.pdf

Img 20240214 Wa0009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *