Câștiguri garantate prin investiții sigure? Prea frumos să fie adevărat!

Prin așa numitele ”oferte de nerefuzat”, fraudele online comise prin promisiunea unor câștiguri garantate prin investiții sigure se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există. De cele mai multe ori, se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le crește credibilitatea, cu promisiunea falsă de a obține câștiguri din investiții financiare. În concret, atacatorii creează pagini de phishing cu scopul de a fura informații private și date bancare prin abordarea directă a potențialelor victime.

Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare (rețele de socializare,  reclame sau chiar prin intermediul apelurilor telefonice/sms/mailuri) de către persoane care pretind că sunt reprezentanții unor companii de investiții/platforme de investiții și pot ”înmulți” sumele de bani în timp scurt!

Atacatorii se prezintă la telefon ca ”experți” dornici să împărtășească cu potențiala victimă ”secretele” investițiilor de succes, sau ca ”reprezentanți” ai unei firme cu notorietate, care pretind că dețin autorizații legale de funcționare și care promit câștiguri fabuloase. Scopul lor este de a  convinge interlocutorul să efectueze plăți cu cardul sau viramente în scopul de a investi. De cele mai multe ori solicitările inițiale sunt pentru sume mici, în scop de test, apoi sunt solicitate sume tot mai mari.

Conving victima să descarce pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicații de control la distanță (ex. Anydesk, TeamViewer), motivând că   o îndrumă să efectueze tranzacția mai facil și că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei!

FALS! Scopul lor este de a cunoaște datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicațiile de banking pentru a putea ulterior să le acceseze și să sustragă sumele de bani existente!      

 

Pentru a evita victimizarea, Poliția Brașov vă recomandă  să:

  • ignorați e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele de socializare prin care vă sunt garantate câștiguri ușoare;
  • închideți fără ezitare apelurile care vă informează despre ”oferte de creditare de nerefuzat”, ”investiții cu profituri garantate”;
  • nu transmiteți datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul rețelelor de socializare, e-mail, etc.;
  • nu completați datele cardului și nici credențialele aplicației de internet banking pe paginile (link-urile) primite de la așa zișii ”brokeri de investiții”;
  • nu instalați aplicații care oferă acces la distanță, la cererea persoanelor care vă abordează, pe dispozițivele utilizate. Nu oferiți acces la dispozitivele dvs (remote/screensharing)!
  • verificați datele companiei pe care pretinde că o reprezintă, folosind datele de contact de pe paginile oficiale.

Dacă sunteți victima unei astfel de fraude online:

  • nu mai efectuați nicio plată indiferent de motivul invocat de atacator;
  • dacă ați oferit datele cardului, schimbați codul de utilizator și parola;
  • contactați imediat banca emitentă;
  • nu ștergeți nicio conversație, mesaj sau orice alt mijloc care poate constitui probă și contactați de urgență autoritățile competente!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *