Pr. Cornel Ursu a fost numit cetățean de onoare al Municipiului Făgăraș

Smart

Preotul Cornel Ursu a fost numit cetățean de onoare al Municipiului Făgăraș. Consilierii locali au aprobat în ședința de consiliu de astăzi proiectul privind acordarea acestui titlu, ca o recunoaștere a meritului unui om care este prin simpla existentă, un model, dovedind practic că: ,,Omul sfințește locul!” și-l potențează, dându-i valoare. Zeci de făgărășeni  din parohia din Galați au fost prezenți la ședința de consiliu local pentru a susține acest proiect de hotărâre, deși înmânarea titlului se va efectua într-o ședință de consiliu viitoare.

 La inițiativa primarului municipiului, precum și a unui grup de enoriași, a fost propusă acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Făgăraș, Preotului Ursu Cornel, care este cunoscut, pe drept cuvânt preotul – orator sau preotul – poet.

Părintele Cornel Ursu este născut la data de 14 martie 1954, în localitatea Mărgineni, comuna Hârseni, jud. Brașov, din evlavioșii părinți Cornel și Maria. A moștenit de la părinți dârzenia, hărnicia și mândria de a fi a tatălui său, iar de la mama sa, firea sensibilă, împodobită cu toate darurile frumuseții fizice și morale. Elev al școlii din satul natal, între anii 1961-1969, odată cu absolvirea acesteia avea să dea admitere cu bune rezultate la Școala de Cântăreți și Seminarul Teologic din Cluj-Napoca. Numai cine cunoaște evoluția acelor ani, poate întelege dorința aprinsă a copilului care lasă totul în urmă și urmează sensul ales în viată: viața în Hristos. În anul 1974, este admis la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, urmând și stagiul militar in același an. Avea să finalizeze studiile universitare în anul 1979 cu o teză -Doi luptători pentru popor:,,Dighenis Akritas și baronul David Urs de Marginea“ – susținută la catedra de Bizantinologie a remarcabilului profesor, părintele Teodor Bodogae, căruia avea să îi poarte cu evlavie pomenirea.

Smart

A fost hirotonit preot în anul 1979, în satul Toderița, unde avea să rămână, la dispoziția și spre întărirea multor suflete, până în anul 1990 când a fost transferat la Parohia Fagaraș – Galati. Din anul 1997, este chemat la slujirea de protopop de catre IPS Mitropolit Antonie Plămădeală, functie detinuță până în anul 2004. În toată această perioadă, părintele a administrat și coordonat activitatea preotilor din cadrul protopopiatului, care i-a fost dat sub pastorie cu multa pricepere, intelepciune, dragoste și tact pastoral. lconom stavrofor din anul 1998, Paritele Comel Ursu a dovedit implinirea cu prisosinta in seriozitate și duhovnicie și a iconomiei intru slujirea lui Hristos Domnul și administrarea Protopopiatului, precum și o remarcabila putere in purtarea crucii atat in plan professional, cat și in planul trairii personale.

„Aflat sub indrumarea duhovniceasca a Parintelui Teofil Paraianu, Duhovnicul prin excelenta al Manastirii Sambata de Sus, Parintele Comel Ursu a pastrat in chip tainic, dar și in practica sa cotidiana, liturgica in primul rand, o partașie cu Dumnezeu pe care a așezat-o in slujba comunitatii, rurale sau urbane, in slujba oamenilor, din foarte multe colturi din tara.

Restauratrea Bisericii parohiale, sfintita pe 27 decembrie 2014, de catre JPS Laurentiu Streza nu a insemnat incetarea misiunii sale ci doar sporirea rugaciunii și adancirea lucrarii cu sine spre binele nostru al tuturor. Altruist pana la uitarea de sine Parintele a constituit și constituie modelul bucuriei pentru aproapele și Hristos.

Referintele sunt in ziarele locale, in Telegraful Roman sau in Revista Teologica dar mai ales in inimile nevoiașilor ajutati, in inimile bolnavilor incurajati ori elevilor sprijiniti sa creasca frumos. Sustinator al aparitiei unor volume de carte, bun și instruit orator, admirabil manuitor al limbii romine și un foarte bun cunoscator al etnologicului din Tara Fagarașului, Parintele Comel Ursu a dovedit in timp a fi ceea ce specialiști numesc „tezaur viu,, al culturii poporului roman.

Parintele exceleaza prin predicile și cuvantarile sale, cuvintele sale ajung la suflet, devenind ziditoare. Parintele este o persoana conștiincioasa, nu si-a neglijat niciodata atributiile care i-au fost date, indeplinindu- și cu demnitate și devotament slujirea la care a fost chemat. Este o persoana comunicativa și dinamica, facand cinste preotiei Municipiului Fagaras .

Fagarașenii, in general, și galatenii, in particular, au avut in persoana parintelui un psiholog spiritual. Indrumarile pe care le-a oferit parintele in cuvantari și in discutiile particulare cu enoriașii sunt adevarate retete de viata creștina.“, se arată în raportul de specialitate aferent proectului de hotărâre. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *