Ultimele pregătiri pentru începerea noului an școlar

Vacanța mare, vacanța de vară este pe final, așadar gândurile se îndreaptă acum spre noul an școlar, care va începe în curând. Chiar dacă a fost vacanță, în toate unitățile de învățământ din Făgăraș s-au realizat obișnuitele igienizări sau chiar mici reparații, pentru ca elevii să beneficieze de condiții optime de învățătură. În unele școli însă e realizează investiții mai ample. Sistemul educaţional din Făgăraș beneficiază de proiecte cu fonduri europene sau guvernamentale destul de mari. Doar anul acesta, peste 5 milioane de euro se investesc în unitățile de învățământ din municipiu. Ultimul proiect câștigat de administrația locală cu fonduri europene prevede dotarea unităților de învățământ cu mobilier, material didactice și echipamente digitale și este în valoare de peste 15 milioane de lei.

Igienizări, mici reparații, în majoritatea unităților de învățământ

Au rămas mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar, pe 11 septembrie, iar în acest moment sunt pe final diferitele lucrări de igienizare, reparații în unitățile de învățământ din Făgăraș.

La Liceul Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu“, pentru acest an școlar a fost achiziționat un container pentru clase modulare. La această unitate învață peste 600 de copii.

Aceste clase modulare au fost achiziționate deja, mai trebuie racordate la sistemul de curent și la cel de căldură, pentru a fi pregătite pentru noul an școlar. De asemenea, am amenajat capela școlii și am achiziționat 20 de strane pentru elevii de la teologie. Am mai câștigat un proiect prin PNRR,  pentru un laborator inteligent, așteptăm să semnăm contractul de finanțare. Este un laborator inteligent de informatică, cu scanner 3D, roboței, table inteligente“, ne-a spus Cosmin Moldovan, directorul Liceului Teologic „Sf. Costantin Brâncoveanu“.

Pe lângă igienizările și reparațiile realizate, în școli s-au continuat și în vacanță proiectele începute.

„Pe parcursul vacanței școlare au foat realizate  activități de igienizare/dezinfecție și de reparații. De asemenea, a fost finalizat proiectul internaţional „IT`S MY FUTURE IT`S MY JOB!“, derulat pe platforma EUROPEAN SCHOOL EDUCATION PLATFORM . Prin intermediul platformei, elevii au avut ocazia să creeze noi conexiuni cu elevi din Grecia, Republica Moldova, Turcia, Bulgaria şi Lituania.

Obiectivele proiectului nostru au fost:

-Îmbunătățirea abilităților de scriere, citire, ascultare și vorbire în limba engleză.

-Alegerea profesiilor pe care doresc să le urmeze în viitor în mod conştient.

-Dezvoltarea abilităților cerute de profesiile pe care le vor alege.

-Deţinerea de informații cu privire la utilizarea în siguranță a internetului.

-Utilizarea  eficientă a instrumentelor web 2.

În cadrul proiectului „Educație pentru siguranță – Copilul de azi, șoferul de mâine!”, proiect finanțat prin fondul UnionOțel și implementat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, a fost achiziționat un automobil Renault Clio necesar efectuării orelor de conducere auto prevăzute în programa școlară a elevilor de la calificările Mecanic auto, Horticultor și Lucrător în agroturism. Prin acest proiect ne propunem să contribuim la reducerea numărului evenimentelor nedorite în trafic prin responsabilizarea și educarea tinerei generații prin ore de educație rutieră, sesiuni de întrebări și răspunsuri, învățăm să conducem corect și sigur, acordarea primul ajutor în caz de accident rutier.

A continuat proiectul POCU :„Solidari cu copiii singuri acasă!” proiect realizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu. Proiectul este un Program Pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate“, ne-a spus Laura Pop, directorul Liceului Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“.

„Am făcut lucrări de igienizare, reparații toată vara și la „Ovid Densușianu“, și la Școala nr.4. De asemenea dezinfecție, dezinsecție, și toate lucrările necesare pentru ca noul an școlar să înceapă în condiții cât mai bune“, ne-a spus Iuliana Aldea, directorul Școlii Gimnaziale „Ovid Densușianu“.

Am făcut lucrări de igienizare, dezinsecție, dezinfecție, lucrări de reparații. Chiar acum avem în desfășurare, încă este în șantier acoperișul de la corpul A. Se reface practic toată strucutra acoperișului, o să înlocuim și scocurile și coloanele aferente. Primăria ne sprijnă în această lucrare. Mai avem două proiecte care urmează să se implementeze, unul pentru un laborator inteligent și celălalt pentru înlocuirea mobilierului din întreaga școală și dotarea atelierelor pentru meseriile/calificările pe care le avem. Mai avem un proiect, care este în implementare, deja de un an de zile, care implică și educație remedială, dar și dotarea unui laborator și modernizarea terenului de sport“, ne-a spus Liliana Spiridon, directorul Colegiului „Aurel Vijoli“.

Am făcut doar lucrări de igienizare pe care le-am făcut din bugetul nostru, cu oamenii noștri. Continuă lucrările la Generală 7, iar elevii vor merge și în acest an școlar în aceleași locații ca și anul trecut“, ne-a spus Corina Drăgoiu, directorul Colegiului Național „Doamna Stanca“.

„Spațiile sunt pregătite pentru a putea începe în bune condiții școala. Am efectuat lucrări de igienizare, reparații curente, de dezinfecție, dezinsecție. Am încercat o eficientizare a spațiilor de joacă și spațiilor din incinta școlii. De asemenea, pentru ciclul primar, avem acum și terenul de sport în aer liber. Mai avem proiectele de echipare pentru două smart lab-uri, continuăm  proiectul Digitaliada și avem la fel un proiect câștigat pe eduLib. S-au făcut lucrări de reparații și modernizare la cabinetul școlar medical și la cel stomatologic“, ne-a spus Maria Racu, directorul Colegiului Național „Radu Negru“

 

Peste 5 milioane de euro, investiți anul acesta în sistemul educațional la Făgăraș

În schimb, prin proiectele câştigate cu fonduri europene sau guvernamentale, în municipiul nostru se desfășoară lucrări în valoare de peste 5 milioane de euro. Zilele trecute, Primăria Făgăraș a anunțat că a mai câștigat un proiect prin care unitățile de învățământ din Făgăraș vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale, printr-un proiect cu fonduri europene

Dezvoltarea infrastructurii școlare este un obiectiv important atât pentru noi, cât și pentru copiii și elevii municipiului Făgăraș.

În acest sens, am semnat în 16 august a.c. contractul de finanțare pentru proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe de pe raza municipiului Făgăraș, județul Brașov”.

Unitățile de învățământ care vor beneficia prin intermediul proiectului de echipament IT, mobilier și materiale didactice sunt: Clubul Copiilor Făgăraș, Grădinița cu PP „Albinuța”, Grădinița cu PP „Pinochio”, Grădinița cu PP „Prichindeii ”, Grădinița cu PP „Voinicelul”, Școala Gimnazială „Ovid Densușianu”, Liceul Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu”, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea”, Colegiul „Aurel Vijoli”, Colegiul Național „Doamna Stanca” și Colegiul Național „Radu Negru”.

De asemenea, prin realizarea acestei investiții ne dorim să consolidăm infrastructura aferentă sistemului de învățământ asigurând copiilor și elevilor spații sigure, curate și condiții moderne și de calitate, pentru o desfășurare optimă a activităților școlare“, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

În ceea ce privește lucrările începute la Generală 7 și Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“, autoritățile locale speră ca acestea să fie finalizate cât mai repede.

La Generală 7, constructorul a spus că până la sfârșitul anului va termina investiția: atât sala de sport, cât și lucrările de la școală, iar în toamna aceasta vom începe și reabilitarea și modernizarea sălii de sport de la Doamna Stanca.

La Generală 2, sala de sport este într-un stadiu destul de avansat, lucrarea e gestionată de Compania Națională de Investiții. Lucrările din responsabilitatea noastră, în speţă racordările, le-am realizat și așteptăm finalizarea lucrării pentru a o da în folosință.

În această perioadă, pregătim alte documentații pentru cereri de finanțare și pentru celelalte unități de învățământ din Făgăraș“, a mai spus primarul Făgărașului.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *