Teamă și în rândul făgărășenilor, după cutremurele din ultima perioadă

Cutremurele din Turcia, dar și seismele din ultimele zile din țara noastră readuc în discuție importanța consolidării clădirilor. În acest context și făgărășenii au început să-și pună întrebări despre siguranța din locuințe, în cazul unui cutremur mai mare. În urmă cu câțiva ani a fost întocmită o listă, care cuprindea clădirile mai vechi din municipiu, cele construite înainte de 1977 și care ar putea fi în pericol, în cazul unui cutremur de mare intensitate. Dar o situație clară, în urma unei expertize seismice a clădirilor, nu există. Doar imobilele publice, care au intrat în reabilitare precum anumite corpuri din cadrul Spitalului Municipal sau clădiri ale instituțiilor de învățământ au fost expertizate în ultimii ani. În ceea ce privește proprietățile private, blocurile de locuințe, locatarii prin  asociațiile de proprietari ar trebui să se preocupe de expertiză și de consolidare dacă este cazul.

Așa cum era de așteptat, dezastrul din Turcia, dar și cutremurele din județul Gorj din țara noastră, au adus o temere și în rândul făgărășenilor iar unii au făcut solicitări Primăriei sau chiar au postat pe rețele de socializarea dacă au observat vreo fisură în imobilul în care locuiesc. Un astfel de caz a fost semnalat de un cetățean pe facebook, la blocul 11 de pe strada Câmpului Nou, blocul cu 7 etaje, după ce a observat o fisură la baza imobilului. Fisura este însă veche, de peste 15 ani, spun proprietarii din imobil și ar fi doar la termoizolația blocului. Tot pe rețeaua de socializare a venit un răspuns și de la ing. Viorel Enuică, care timp de peste 40 de ani a funcționat ca expert tehnic de rezistență al Ministerului Justitiei, dar care în prezent s-a retras. Potrivit informațiilor pe care le avem, în momentul de față, la nivelul municipiului nostru nu mai este niciun expert autorizat.

bloc campului1Este normal ca proprietarii din acest bloc sa fie ingrijorati de crapaturile aparute la soclul blocului, insa, nu postarile alarmiste si apocaliptice rezolva problema; ele, cel mult, sporesc ingrijorarea proprietarilor din acest bloc. In acest caz asociatia de proprietari trebuie sa solicite o expertiza tehnica de rezistenta, singurul document care poate certifica si diagnoza cauza si gravitatea situatiei create si prezentate succint in cele cateva fotografii de pe facebook. Blocul in cauza are o structura de rezistenta solida, proiectat pentru un grad seismic ridicat, cu rezerve serioase de rezistenta, iar, fundatiile si elevatiile perimetrale sunt consolidate cu diafragme din beton, puternic armate. Ce se poate observa in plansele fotografice publicate pe fb sunt fisuri, si in principal crapaturi, in tencuiala groasa a soclului(elevatiei) blocului, care, banuiesc, ca nu au corespondent in diafragmele de rezistenta din beton armat. Daca ar fi cedat fundatia, atunci fisurile nu ar fi avut orientarea pe orizontala(ai senzatia ca blocul e suspendat in aer cu 1-2 cm peste fundatie). In practica, in general, nu cedeaza fundatiile ci terenul de fundare, si acest fenomen se intampla doar in cazuri foarte rare cand se modifica morfologia solului sub fundatie si se depaseste capacitatea portanta a terenului. Este doar o parere personala, nu vreau sa ma autopronunt si nici nu am doar intentia sa linistesc proprietarii in mod gratuit. Raman la concluzia ca doar o expertiza tehnica de rezistenta poate lamurii situatia prezentata pe fb. Din pacate in Fagaras nu figureaza nici un expert de rezistenta autorizat si in activitate, si astfel proprietarii trebuie sa se adreseze la un expert din Brasov.“, spune ing. Viorel Enuică.

Din ce am văzut, mie nu mi se pare o problemă de rezistență acolo. E o problemă de întreținere a fațadei care din cauza înghețului-dezghețului a părții de trotuar din jurul clădirii, au apărut tensiuni în partea de tencuială a fundației, a termoizolației exterioare“, ne-a spus și ing. Radu Stelea, de la Primăria Făgăraș.

În aceste cazuri, doar o expertiză de rezistență ar putea clarifica fisura apărută, expertiză pe care proprietarii, prin asociația de proprietari, trebuie să o facă.

Unde sunt proprietăți private, noi putem doar să le atragem atenția și să le punem bulină, iar bulinele îi obligă pe ei într-o perioadă de timp, să-și facă consolidarea. Noi putem doar să-i atenționăm și să-i obligăm prin amendă pe proprietari să-și facă toate procedurile legale și apoi și să consolideze. “, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Fonduri pentru expertizarea și consolidarea blocurilor

Din acest an, o ordonanță de urgență modifică o lege din 2022 care prevede măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor și le dă primăriilor posibilitatea să ofere asociațiilor de proprietari atât expertiza clădirilor, cât și consolidarea blocurilor, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, prin PNRR.

Noi putem doar să accesăm fonduri la Ministerul Dezvoltării, iar în numele proprietarilor să facem o cerere de finanțare. M-am gândit la acest aspect, după aceste cutremure, să facem o cerere de finanțare pentru consolidarea blocurilor. Noi începem această procedură prin identificarea imobilelor  și să facem solicitările necesare. Este o finanțare la Ministerul Dezvoltării și noi deja lucrăm la procedura aceasta de a face solicitările necesare și de a-i ajuta pe proprietari. Dar și ei trebuie să vină cu cofinanțare, să-și dea acordul, așa cum se întâmplă  și pentru alte finanțări de modernizare a blocurilor.“, ne-a mai spus primarul Făgărașului.

În ceea ce privește clădirile publice, doar cele care au  intrat în reabilitare precum anumite corpuri din cadrul Spitalului Municipal sau clădiri ale instituțiilor de învățământ, au fost expertizate în ultimii ani.

„În Făgăraș nu avem nu avem nicio clădire încadrată în clasa întâi de risc seismic. Nu avem nicio expertiză care să încadreze în clasa întâi vreun imobil. Expertize s-au făcut la spital, pentru clădirea viitorului Ambulatoriu, care este încadrată în clasa a 2-a, s-a făcut tot la spital pentru clădirea principală, când s-a mutat Pediatria parțial în Policlinică și corpul principal și s-au mai făcut la corpurile mici, cum e cel de la Dializă, care e foarte vechi, din 1936-1938. La fel s-a făcut  expertiză la Colegiul „Doamna Stanca“, clădirea cu sala de sport, care urmează să intre în consolidare“, ne-a spus ing. Radu Stelea, consilier tehnic  la Biroul Investiții din cadrul Primăriei Făgăraș.

Totuși, de-a lungul anilor, Țara Făgărașului a fost ferită de probleme majore în urma cutremurelor. Nici la cel din 1977 nu s-au înregistrat pagube însemnate sau victime.

„La noi nu a fost niciun fel de problemă din punct de vedere structural la nivelul Făgărașului în 1977.  Singura persoană care a murit din județul Brașov, din ce îmi aduc aminte a fost la Brașov, chiar un făgărășean, care se afla la un restaurant. În momentul cutremurului a ieșit afară  și de la balcon s-a desprins o bucată de tencuială, i-a căzut, la lovit în cap și a murit.“, ne-a mai spus Radu Stelea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *