„Fizica- trecut și viitor“, ediție de sărbătoare, astăzi la Colegiul Național „Radu Negru“
Colegiul Național „Radu Negru“ este gazda astăzi a Simpozionului Național „Fizică- trecut și viitor“, eveniment care anul acesta a ajuns la cea de-a 13-a ediție, o ediție de sărbătoare. Astfel, proiectele științifice, în domeniul fizicii și nu numai au fost în centrul atenției și zeci de participanți, elevi și profesori, și-au prezentat lucrările în cadrul celor două sesiuni ale simpozionului.
Simpozionul național „Fizica- trecut și viitor“ adună de la an la an tot mai mulți participanți la Făgăraș. Astăzi, la Colegiul Național „Radu Negru“ a avut loc cea de-a XIII-a ediție și se desfășoară pe două secțiuni: profesori și elevi.
„Astăzi, desfășurăm cea de-a treisprezecea ediție a Simpozionului de fizică „Fizica- trecut și viitor“. Este o ediție de sărbătoare, în care avem 45 de participanți la secțiunea profesori și 48 de participanți la secțiunea elevi. De ce am spus că este o ediție de sărbătoare? Pentru că astăzi vom gratula și profesorii pensionari de disciplina fizică, chimie, biologie, nu doar din școala noastră, ci din toată Țara Făgărașului. Este o ediție care încununează munca și pasiunea. Când vorbim de domeniul științelor, trebuie să vorbim și de pasiune și de aplecare pe acest domeniu și reușim an de an împreună cu profesorii de la catedra de fizică, chimie și biologie să menținem acest simpozion și să inoculăm ideea aceasta de a participa, de a te integra într-o structură competitivă și elevilor. Mă bucur că avem un mixaj între elevii de gimnaziu și cei de liceu, ceea ce arată că se transmite de la o generație la alta plăcerea de a te integra în ceea ce însemană învățare aprofundată“, ne-a spus prof. Maria Racu, dir. Colegiului Național „Radu Negru“.
„În Colegiul „Radu Negru“ deja s-a format o tradiție ca în luna mai să se desfășoare simpozionul intitulat „Fizica- trecut și viitor“. Suntem după 14 ani de activitate și a treisprezecea ediție datorită faptului că în 2020 am desfășurat-o numai online. Ne bucurăm de prezența colegilor care au venit cu lucrări atât personale, cât și teme prezentate de elevi. Avem peste 10 județe care participă. Numărul de elevi, de la an la an, a fost tot mai mare. De această dată, ne mândrim cu elevii din Colegiul „Radu Negru“, din județul Brașov, dar și cu ceilalți din celelalte județe.“, ne-a spus prof. Ion Bogdan, prof de fizică.
Și la această ediție au fost invitați de seamă din domeniul științelor și nu numai.
„Reprezint Universitatea Transilvania din Brașov și ne bucurăm că aici la Colegiul Național „Radu Negru“, de 14 ani, se desfășoară acest eveniment, care dorește să stimuleze capacitatea elevilor de a face investigație științifică și să favorizeze schimburile de idei care privesc predarea, învățarea și evaluarea, în principal în domeniul fizicii și în domeniile conexe, fiindcă astăzi interdisciplinitatea este cea care ne definește. Ca universitate, suntem bucuroși ca o unitate din învățământul preuniversitar s-a focusat pe cercetare. Aici, nu este obligatorie, dar ne bucurăm că ei formează viitorii cercetători care vor veni la universitate“, ne-a spus dr. Elena Cocoradă, profesor universitar la Universitatea Transilvania din Brașov.
„Reprezint și Centrul de Valorificare și Transfer de Competențe, la această activitate. Apreciez foarte mult, am fost de mai multe ori la acest simpozion. Tocmai am adus și opt premii pentru cei care participă la simpozion, din partea centrului și cred că este un model, un exemplu, care ar trebui generalizat în toate școlile din România“, ne-a spus prof. Doru Ursuțiu, de la Universitatea Transilvania, Brașov.
„ Sunt aici într-o dublă calitate atât cu trei echipe de la Colegiul „Meșotă“, cât și din partea Alianței Colegilor Centenare, alianță din care Colegiul Național „Radu Negru“ face parte. În fiecare an, la fiecare ediție, elevii brașoveni și nu numai, elevii de la Colegiul Național „Ioan Meșotă“ au participat la acest simpozion foarte important, foarte bine organizat și care deschide perspective și îi ajută. Sperăm să se mențină și pe viitor această tradiție și să aibă succes“, ne-a declarat Octavian Polexa, prof. de fizică la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă“.
În cadrul evenimentului, mai mulți profesori pensionari au fost felicitați pentru întreaga activitate de la catedră.
„.Am împlinit 50 de ani de învățământ la catedră. A fost o meserie frumoasă. Pe vremea aceea, cu respect pentru profesori și profesori care îi respectau pe elevi. Am lucrat doar în două școli: în Școala Generală Beclean și după aceea la Liceul Șenchea din Făgăraș, Am încheiat la Liceul Șenchea după 33 de ani de activitate și nu îmi pare rău pentru ceea ce am făcut. Mi-a oferit multe satisfacții“, ne-a spus prof. de fizică, Tipi Puiu.
„Mă bucur că am avut ocazia să mă reîntorc în unitatea de învățământ de la care m-am pensionat acum câțiva ani și sunt bucuros să mă reîntâlnesc cu foștii colegi, cu elevii de la Radu Negru. Întinerești când intri într-o unitate de învățământ și vezi copiii. În ceea ce privește simpozionul, este unul care va rămâne în istoria învățământului făgărășean, ca o manifestare serioasă și longevivă. Iată că am ajuns în cel de-al paisprezecelea an în care funcționează fără întrerupere.“, ne-a spus prof de fizică, Vasile Joantă.
Simpozionul se desfășoară pe două secțiuni: una pentru profesori și alta pentru elevi și se bucură de o prezență de aproximativ 100 de participanți.
„Sunt aici împreună cu o colegă de clasă, Dobre Delia, avem un proiect despre coloana vertebrală, pe lângă noi mai participă alte două echipe de la Meșotă, încă două fete din clasa a IX-a și doi băieți din a XI-a. Despre această participare aș putea să spun că acest simpozion ne-a deschis foarte mult orizonturile, am reușit să învățăm mult mai multe cu această participare și cu realizarea proiectului pentru simpozionul de fizică. Mă bucur că sunt aici și că am onoarea să mă întorc în orașul meu natal“, ne-a spus Irina Bica, elevă la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă“
„ Pentru astăzi am pregătit un program pentru o imprimantă 3D și niște alte tipuri de elice pentru drone“, ne-a spus Matei Steavu, elev la Colegiul Național „Radu Negru“.