Recomandate

Țara Făgărașului, pe noua stemă a județului Brașov

foto:transilvania365.ro

Consilierii judeţeni braşoveni au aprobat ieri noua stemă a judeţului Braşov, care va fi trimisă în perioada următoare spre avizare Comisiei Naţionale de Heraldică. Ulterior, dosarul va ajunge la Guvernul României, în vederea aprobării noii steme a judeţului.
Noua stemă a judeţului a fost prezentată de directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene. „Scopul acestei steme a fost să reunească toate cele trei zone importante ale judeţului, respectiv Braşovul, Rupea şi Făgăraşul. Pentru a stabili simbolurile, am analizat mai multe variante. Am luat în calcul să respectăm toate cerinţele Comisiei Naţionale de Heraldică şi am decis să reprezentăm fostele judeţe care compun acum Braşovul, aşa cum a recomandat această comisie încă din anul 2003. Am încercat să includem în stemă simbolurile reprezentative pentru toţi cetăţenii judeţului Braşov, indiferent de etnie, religie sau locul de origine”, a argumentat Pepene, citat de bzb.ro.
Acesta a precizat că pentru fostul judeţ Braşov a fost aleasă coroana Regelui Carol I. „Este exact stema fostului judeţ Braşov din perioada interbelică. Acest simbol acoperă jumătate din stemă. Coroana nu este un simbol al regalităţii ci României. De altfel, se ia în calcul ca pe stema României să apară coroana Regelui Carol I”, a explicat Pepene.
În ceea ce priveşte Țara Făgăraşului, acesta a precizat că a fost aleasă acvila cruciată: „Din punct de vedere al heraldicii româneşti, aceasta reprezintă descălecatul lui Negru Vodă în Ţara Românească, el plecând din Ţara Făgăraşului. Am fost avertizaţi că acvila este prezentă şi pe stema României, dar cred că Braşovul are dreptul să o folosească. Tot pentru zona Făgăraş au fost reprezentaţi şi munţii, un element definitoriu pentru întreg judeţul Braşov”.
În ceea ce priveşte Rupea, a fost aleasă poarta de intrare într-o cetate. „De asemenea, zona Rupea este reprezentată prin Râul Olt, care trece prin toate cele trei regiuni ale judeţului”, a mai spus directorul Muzeului Judeţean De istorie.

„O mare nedreptate s-a făcut județului Făgăraș în 1950, care efectiv a fost șters de pe harta României, o zonă istorică, care corespundea din punctul meu de vedere, în acea perioadă după criteriile vremii: avea industrie, avea locuitori, avea istorie în spate și a fost desființat din condei, probabil și ca o răzbunare pentru rezistența din munți, care făcea mari probleme comunizării. În cadrul plenului din Consiliul Județean, am aprobat noua stemă a județului Brașov, stemă care pentru prima dată de când a fost înființat județul Brașov, conține și elementele definitorii ale fostului județ Făgăraș și ale regiunii Rupea. Simbolul Brașovului este coroana de oțel a României. Țara Făgărașului, conform regulilor heraldicii, este reprezentată de acvila cruciată, cu munții la picioare, munți care reprezintă Țara Făgărașului și bineînțeles și acvila pentru că conform istoriei din Făgăraș a plecat Negru Vodă prin munți și descălecat și a fondat Țara Românească, acesta fiind stindardul său, acvila cruciată, pe fond albastru și cu munții albi. Zona Rupea este reprezentată de o poartă de cetate. Eu mă bucur foarte mult că Țara Făgărașului reapare pe stema județului, este extrem de important“, ne-a declarat Radu Mitric, consilier județean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *