La Vad a fost sărbătorit „Plugarul“, cel mai vrednic fecior din sat

Așa cum cere tradiția, în a doua zi de Paști, toată suflarea satului Vad, dar și invitați din alte părți, l-au sărbătorit pe cel mai harnic fecior din sat, adică cel care a ieşit primul la arat. „Plugarul“ este un obicei tradițional, care se organizează în fiecare an cu ocazia Paștelui Ortodox. În cadrul evenimentului se cinstește prima cununa de grâu, în speranța unei recolte bogate în anul respectiv și a bunăstării generale pentru comună.

Plugarul este un obicei folcloric prezent în câteva sate făgărășene, în care este sărbătorit cel mai harnic fecior din sat. Se desfășoară în a doua zi a Sfintelor Paști (în Lunea Luminată). Se sărbătorește feciorul care iese primăvara primul la arat, cu alte cuvinte, cel mai harnic fecior din sat.

Este o atracție turistică, deosebit de frumoasă și destul de rară. În trecut, aria de răspândire a acestui obicei era mai largă, dar în prezent îl mai întâlnim doar în vreo cinci sate făgărășene: Comăna de Jos, Cuciulata, Părău, Veneția de Jos, Vad.

IMG-20230417-WA0002Și așa cum cere tradiția, la Vad, s-a organizat ieri acest obicei, care s-a bucurat de prezența unui public numeros.  Ceata de feciori și fete a satului, îmbrăcați în costume populare, s-au strâns împreună la o gazdă și l-au îmbrăcat pe  unul dintre băieți cu cununi din grâu proaspăt (pe cap, pe mâini, pe picioare, pe corp). El este Plugarul care a fost scos apoi la vale. Plugarul a fost purtat pe brațe de către băieții din ceată și însoțit de fetele din ceată și de alaiul format, în ritmul melodiilor populare. La podul de peste vale s-a desfășurat toată acțiunea. Pe malul apei ceata a jucat pe câteva dansuri populare, apoi Plugarul a intrat în apă și a făcut cruce pe apă.

Partea distractivă a fost cea când Plugarul și-a  umplut cu apă clopul pe care îl poartă pe cap și a fugit să stropească lumea adunată. În acest timp i s-a furat grapa pe care a fost el dus la râu, în scopul de a fi aruncată pe vale. Restul cetașilor au avut misiunea de a o recupera, aruncându-se în apă după ea.

Datina Plugarului este legată ca origine de unele credințe magice anterioare creștinismului. Obiceiul îl scoate în prim plan pe cel care iese primul la arat în anul respectiv. Ceremonialul cuprinde mai multe secvențe rituale. După alegerea Plugarului, în prima zi de Paște, fetele împletesc legături de grâu verde cu care va fi gătit în ziua următoare Plugarul. În a doua zi de Paște, Plugarul este ascuns în gospodăria sa, iar după ce sătenii îl găsesc, este purtat pe o grapă de lemn, spre râu, de către ceilalți feciori din sat. Plugarul este scufundat în apa râului, după care, în semn de belșug și rodnicie îi va stropi pe tinerii din sat cu apă. Ceremonialul se încheie spre seara cu petreceri și jocuri care au ca rol cinstirea Plugarului. În ziua de azi, datina și-a pierdut caracterul inițial. În prezent se acordă mai multă importantă elementului exterior decorativ, devenind cu adevărat un spectacol de mimică, costumații, muzica și dans.

foto: reprezentativa: facebook Lavinia Boldis

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *