Fapt divers

Slujire arhierească la Hramul bisericii „Sf. Teodor Tiron”- parohia Apuseană din Sâmbăta de Sus

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie sâmbătă, 4 martie la Hramul bisericii „Sfântul Teodor Tiron” din Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu protopopul de Făgăraș, preotul Iulian David, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi, iar credincioșii au participat în număr mare la slujba arhierească. Preotul paroh Grigore Moldovan a fost hirotesit iconom și ipodiaconul Rareș Schiopul a fost hirotonit diacon.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre importanța acestei zi de sâmbătă, prima din post, deoarece are o dublă semnificație începutul pomenirilor celor adormiți şi comemorarea Sfântului Teodor Tiron, de numele căruia se leagă introducerea binecuvântării colivei în tradiţia liturgică a Bisericii.

sambata liturg2Biserica creștină a ținut la amintirea uneia dintre minuni pe care a făcut-o Sfântul Teodor Tiron […]  pentru că minunea aceasta este legată de apărarea credinței și de protejarea în vremea păgână dar, în același timp și de pomenire a celor plecați din lumea aceasta dincolo în Împărăția Cerurilor. Din săptămânile postului îi pomenim pe cei plecați la domnul.[…] Sfântul Teodor Tiron a fost un ostaș în armata romană dar el era creștin în timpul prigoanelor. Au fost 10 mari valuri de prigoane. […] Cei care doreau să-L Mărturisească și să-L urmeze pe singurul Împărat, pe Dumnezeu cel adevărat, aceștia și-au mărturisit propria lor credință și-au fost pedepsiți de împărații păgâni, prin martiraj. Deci martirii au fost primii Sfinți care au intrat în calendar. Comemorarea Sfântului Teodor Tiron, de numele căruia se leagă introducerea binecuvântării colivei în tradiţia liturgică a Bisericii şi, mai târziu, în slujba Panihidei. Sinaxarul din Triod pentru această zi aminteşte de minunea colivelor. În timpul împăratului Iulian Apostatul, acesta a poruncit să fie stropite cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vândute în piaţa cetăţii imperiale, pentru a întina astfel prima săptămână din Postul Mare al creştinilor. Mucenicul Teodor s-a arătat în vis arhiepiscopului de atunci, descoperindu-i planul lui Iulian şi sfătuindu-l să fiarbă boabe de grâu şi să le împartă locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceştia să nu fie nevoiţi să cumpere alimente de la piaţă.”, a subliniat ierahul.

La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza Mitropolitul Ardealului a primit în dar din partea parohiei și a preotului paroh Grigore Moldovan o icoană a Maicii Domnului,  încredințată pentru bună păstrare primarului din Sâmbăta de Sus, Morariu Nicolae.

sursa: mitropolia-ardealului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *