Făgărășenii, așteptați la Târgul Mărțișorului

Vestitorii primăverii au ajuns la Făgăraș. De două zile, s-a deschis târgul mărțișorului din parcul central al municipiului iar oferta este una destul de generoasă. Pe lângă mărțișoarele comerciale, la târg au ajuns și meșterii populari, care au pus la vânzare mărțișoare inedite, lucrate manual. 

mocanu ionelUnul din aceștia este Ionel Mocanu, din Boholț, care se află pentru prima dată cu mărțișoare confecționate manual din lemn, piatră sau chiar sâmburi de fructe. Ajuns la vârsta pensionării, Ionel Mocanu încearcă să ducă meșteșugul de tâmplar,  moștenit de la bunic și tată mai departe.

De anul trecut am început să lucrez cu lemnul, la început cu lucruri artizanale din lemn, apoi știind că vine Târgul Mărțișorului, iar iarna nu prea ai ce să faci acasă, m-am apucat și am confecționat mărțișoare. Am realizat mărțișoare din lemn de cireș, cu o inimioară, pentru o prietenă, o soție, un alt mărțișor e făcut dintr-o piatră, în ideea că pietrele nu sunt două la fel, deci e unicitate. Avem un mărțișor dintr-un sâmbure de piersic, pentru că sâmburele e ca amprenta umană, nu sunt două la fel. Am mai realizat un zar, dar și mărțișoare cu inițiale.“, ne-a spus Ionel Mocanu, meșter popular.

 

 

IMG_5360Cu mărțișoare inedite, ca în fiecare an, este prezentă și artistul popular, Simona Ciuban.

Ca de obicei am pregătit mărțișoare brodate, mărțișoare inspirate din costumul popular, mărțișoare pentru copii, mărțișoare care pot fi purtate tot anul. Am început pregătirea mărțișoarelor la începutul lunii ianuarie, dar pentru anul viitor promit să încep din luna august, pentru a reuși să fac tot ce vreau“, ne-a spus Simona Ciuban.

Chiar dacă în primele zile, vânzarea a fost cam slabă, comercianții speră ca de astăzi făgărășenii să vină în număr cât mai mare pentru a cumpăra simbolurile primăverii. Târgul va fi deschis până în data de 5 martie.

IMG_5348 IMG_5350 IMG_5352 IMG_5353 IMG_5354 IMG_5355 IMG_5356 IMG_5357 IMG_5358 IMG_5359 IMG_5361

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.