„Trebuie să trecem în altă etapă. Finalizăm infrastructura în proporție de 70-80%, iar în acest exercițiu bugetar continuăm modernizarea infrastructurii și ne ducem la altă etapă de dezvoltare. Nu trebuie să ne oprim aici!“

Nu mai încape îndoială că lucrurile în municipiul nostru merg în direcția bună! În ultimii 2-3 ani au început să fie vizibile proiectele de dezvoltare. Tot mai multe străzi și trotuare au fost modernizate, la fel și iluminatul public. S-au început sau chiar finalizat investiții importante în Educație, Sănătate, Turism și lucrurile nu se opresc aici.  Sunt câteva zeci de milioane de euro, fonduri atrase în ultimii 6 ani de echipa Primăriei Făgăraș din fonduri europene sau naționale, bani investiți în multe proiecte necesare Făgărașului de ani de zile. Și varianta de ocolire a municipiului, variantă promisă de zeci de ani de toți cei care aspirau la vreo funcție publică, are cele mai mari șanse de a fi realizată. Despre bilanțul anului 2022, dar și despre planurile din 2023, am stat de vorbă cu primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu. 

Pentru că suntem la început de an, și de obicei, fiecare își face un bilanț al anului anterior, vreau să ne spuneți cum a fost anul 2022 din punct de vedere administrativ?

A fost un an destul de greu, pentru că lipsa banilor din bugetul local ne-a îngreunat foarte mult implementarea proiectelor. Mai mult de atât, am avut foarte  multe proiecte cu finanțare nerambursabilă, cererile de rambursare au mers destul de greu, iar lucrările au avut de suferit, neavând sumele necesare la timp. Dar, am reușit să finalizăm multe din lucrări, să începem alte lucrări și până la urmă am reușit să aducem și sumele necesare pentru a încheia anul bugetar. Pe lângă toate aceste greutăți avute din punct de vedere financiar, legislativul a îngreunat foarte mult procedurile de a duce la bun sfârșit toate proiectele  și de a le implementa cu succes. N-au înțeles în foarte multe cazuri ce înseamnă implementarea unui proiect, ce înseamnă toate documentațiile pe care noi trebuie să le facem și să le aprobăm și, mai mult decât atât, și politic au încercat să blocheze toate inițiativele primarului. Dacă nu le-au blocat, le-au încetinit.

Ați spus că a fost un an greu din punct de vedere financiar și politic, însă aș vrea să discutăm despre investițiile din oraș, pentru că sunt multe și aș vrea să începem cu cele de la infrastructura rutieră. În ce stadiu sunt aceste proiecte?

Anul trecut am finalizat în totalitate Cartierul Florilor, carosabilul străzii 13 Decembrie, Octavian Paler, Șoseaua Combinatului, artera Combinatului, Șoseaua Hurezului, str. 1 Decembrie, Nicolae Bălcescu, strada Mihai Eminescu, Tudor Vladimirescu, Azotului, Câmpului Nou. Ca și infrastructură rutieră, au fost finalizate toate lucrările începute.

În ceea ce privește calitatea lucrărilor și recepția lucrărilor finalizate, ce ne puteți spune? Sunt cetățeni care semnalează anumite probleme. 

Ele sunt contabilizate pentru fiecare lucrare, pentru fiecare investiție. Compartimentul de Investiții solicită în scris remedierea acestor defecțiuni, iar atunci când ele se realizează, noi facem recepția lucrărilor. Dacă nu se realizează, nu facem recepția lucrărilor. Constructorului nu îi convine, pentru că nu își poate lua garanția înapoi, perioada de garanție se prelungește. Noi facem toate aceste proceduri și nu facem recepția lucrărilor, nici noi, primăria, nici dirigintele de șantier, nici proiectantul. Toți suntem o echipă de partea beneficiarului și discutăm cu constructorul, dar în scris.

Pentru anul acesta ce vă propuneți în ceea ce privește investițiile la infrastructura rutieră?

Anul acesta vom începe trotuarele pe Octavian Paler, 13 Decembrie, Șoseaua Hurezului, Artera Combinatului, plus iluminatul stradal pe aceste străzi. Vom începe modernizarea bulevardului, modernizarea străzii Libertății, construcția autogării la fostul abator. La modernizarea bulevardului vom avea și reabilitarea acelor pasaje subterane, vom face sensurile giratorii de la intersecția str. Teiului cu 13 Decembrie, sensul giratoriu  de la intersecția str. Hurezului cu artera Combinatului și Șoseaua Combinatului, vom reabilita cele două podețe peste pârâul Berivoi și Racovița. Vom intra în zona centrală și vom realiza cele două piațete din fața primăriei și dintre catedrală, Casa de Cultură și Cetate, vom reabilita strada Mihai Viteazu, în jurul cetății, vom moderniza toată promenada din jurul Cetății. Acestea ar fi lucrări pe care trebuie să le începem și să le și finalizăm până la sfârșitul anului, pentru că se termină programul de finanțare, iar dacă nu le finalizăm, pierdem banii.

Dacă tot discutăm de proiectele de mobilitate, chiar în ședința de joi, 19 februarie, s-a discutat despre unul din aceste proiecte, care aduce un disconfort făgărășenilor care locuiesc în centru, dar și pentru alții care erau obișnuiți să treacă prin centru. S-a închis o arteră, urmează și cealaltă din fața primăriei!

Se vor închide cele două artere din Piața Republicii,  plus strada din fața cetății și dintre cetate și catedrală. Vom realiza aceste două piațete în aceste zone, pentru că în proiectele europene, finanțările sunt pentru zone pietonale, pentru piste de biciclete, pentru mobilitatea cu transportul în comun, iar obligativitatea de a te finanța este ca din zona centrală să scoți traficul auto. Mai mult decât atât, este și o tendință a tuturor orașelor care se aglomerează, ca în zona centrală să se realizeze doar zone pietonale și să fie scos traficul auto. Soluții am găsit pentru a rezolva această situație și am realizat parcări pe strada Ion Codru Drăgușanu, cu sens unic pe această stradă. O să fie sens dublu pe strada Pălărierilor și vom asfalta strada care face legătura cu strada Libertății și Pălărierilor, începând cu luna martie. Astfel, traficul auto îl vom redirecționa pe aceste artere și nu vor mai avea acces în zona centrală. Este din punctul meu de vedere un plan bun, pentru că și turiștii, dar mai ales cetățenii Municipiului Făgăraș vor avea zone unde în timpul liber să se întâlnească și să aibă o viață socială, așa cum își doresc și cum au și alți cetățeni din alte orașe dezvoltate în acest sens.

Anul acesta începem și lucrările la varianta ocolitoare, pentru că am finalizat licitația, suntem în perioada de contestații, iar după finalizarea contestațiilor vom avea perioada de două luni de proiectare, avizele le avem scoase la studiul de fezabilitate, vom actualiza dacă va mai fi nevoie vreun aviz, iar lucrările vor începe, sperăm, undeva prin luna iunie, dacă totul decurge conform termenelor și nu sunt alte piedici.

Mai aveți și alte proiecte de modernizare a străzilor? Zilele trecute postase un cetățean din cartierul Ion Creangă, strada Gheorghe Doja și unul din Galați, cu străzi care necesită modernizare!

În Galați am și finalizat licitația pentru cele două străzi, Ana Ipătescu și C. Dobrogeanu Gherea. Vom începe lucrările anul acesta, iar în al patrulea proiect – pentru că am împărțit orașul în patru proiecte – cereri de finanțare. Aveam nevoie de acest lucru, pentru că pe diferitele programe nu se finanța o stradă, ci, așa cum v-am spus, zone pietonale. Am reușit să implementăm a treia etapă – prima etapă fiind acel PNDL, unde am realizat 35 de străzi, a doua etapă, celălalt proiect cu fonduri europene, unde am finalizat 14 străzi, în planul de mobilitate realizăm infrastructura mare în zona centrală, inclusiv Bulevardul, iar în a patra etapă intră străduțele care nu puteau fi finanțate pe programe pentru că nu erau justificările de trafic sau alte justificări pe care trebuia să le realizăm.

În a patra etapă, am început în cartierul Galați, cele două străzi care arată destul de rău și e o circulație destul de intensă acolo, iar pe parcursul anilor 2024, 2025 vom intra, în funcție de priorități și pe celelalte străzi. Însă, până nu terminăm etapa a treia, nu avem posibilitatea să intrăm în ultima etapă și să facem acele străduțe. Le vom avea ca întreținere și vom începe pe parcurs să realizăm licitațiile, dar se vor întinde în 2024, 2025,2026 până vom finaliza și ultima etapă.

La capitolul „educație“, sunt mai multe investiții în Făgăraș. Aș începe cu Școala Gimnazială nr. 7, unde se desfășoară un proiect destul de amplu, cu fonduri europene. Când va fi finalizat?

Școala Generală nr. 7 ar trebui să fie finalizată până în luna octombrie și eu cred că se va finaliza. Este o investiție destul de mare pentru că pe lângă modernizarea școlii, se realizează și o sală de sport. Cred că până în octombrie-noiembrie va fi finalizată investiția.

O altă investiție mult așteptată: sala de sport de la Generală nr. 2!

La Generală nr.2, avem o investiție împreună cu Compania Națională de Investiții. Sper ca până în toamnă să fie finalizată și acea sală de sport, pentru că este necesară atât pentru copiii de la Școala Gimnazială Ovid Densușianu, cât și pentru copiii din municipiu, care își doresc ca după ore să facă sport, la Clubul Sportiv Municipal.

Și pentru cei mai mici făgărășeni sunt câteva proiecte, unul chiar finalizat, respectiv Grădinița de pe strada Negoiu!

A fost finalizată acea investiție împreună cu Ambasada Americii, pentru grădinița în limba germană. Din acest an s-au și mutat.

Mai avem o grădiniță în construcție pe strada Cetății, împreună cu Ministerul Învățământului. Din cauza acelor scumpiri de materiale și ordonanțelor date pentru actualizarea prețurilor, s-a încetinit puțin investiția, dar anul acesta va fi finalizată.

Tot la acest capitol, știm că ați câștigat un proiect pentru construirea unei creșe!

Da, toată această investiție este în procedură de licitație. Împreună cu Compania Națională de Investiții și vom avea o creșă cu 7 grupe și o vom realiza în curtea liceului Industrial din Făgăraș.

La capitolul „Sănătate“ s-au făcut investiții și se fac în continuare. Se lucrează, tot printr-un proiect european, la fosta clădire a Pediatriei!

Acolo, avem un proiect de 2,5 milioane de euro, de a transforma acea clădire în Ambulatoriu, împreună cu dotările necesare. În momentul de față se lucrează, iar până la sfârșitul anului acea investiție va fi finalizată. În continuare am mai depus proiecte pentru eficientizarea și dotarea spitalului municipal, pe alte programe, în valoare de peste 50 de milioane de euro.

Au fost aprobate?

Așteptăm. Ele sunt în evaluare.

Un alt proiect important, câștigat cu fonduri europene, Parcul Regina Maria și Casa de Cultură!

Da. Este finalizată licitația. Așteptăm perioada de contestații, atât ca modernizare a Parcului Regina Maria, cât și modernizarea Casei de Cultură. După finalizarea contestațiilor, lucrările vor începe și până la sfârșitul anului, trebuie finalizate.

Sunt foarte multe proiecte și foarte multe șantiere de lucru deschise în Făgăraș. Ați mai anunțat faptul că a mai fost câștigat un proiect pentru locuințe sociale pentru tineri!

Am depus două proiecte, unul pentru patru blocuri și altul pentru încă cinci blocuri. Cel privind construirea a patru blocuri a fost câștigat, aștept să semnez contractul, pentru ca ulterior să se facă procedurile de licitație și implementarea proiectului. Ele vor fi amplasate lângă blocul 12, din Combinat, iar toți locuitorii blocului 6 vor fi mutați în acele blocuri pentru ca ulterior, după ce vom dărâma blocul să construim celelalte cinci blocuri.

Era nevoie de construirea unor astfel de locuințe, ținând cont că sunt multe cereri în acest sens și de faptul că nu s-au mai construit de foarte mulți ani!

Nu avem spații să dăm, iar cele care sunt, sunt improprii. Anul trecut am băgat în reparații și blocul 12 și sunt niște spații improprii de locuit, dar am găsit această soluție și aceste finanțări pentru a rezolva situația.

În ceea ce privește curățenia, salubritatea, știm că ați depus un proiect pentru achiziția de eco-insule ecologie!

Da, am depus și am câștigat și acel proiect. Am depus un proiect prin care realizăm 50 de eco-insule în Municipiul Făgăraș. Sunt acele containere care se vor deschide cu cartela de către cetățean, iar acesta trebuie să depună gunoiul pe categorii selective în fiecare container.

Vizavi de salubritate, sunt diverse nemulțumiri. Se va vota din nou taxa specială. S-a schimbat directorul din nou! Ce se va întâmpla?

Eu vreau să reamintesc că societatea este cu acționariat unic al Consiliului Local. Acolo, în interior, împreună cu Consiliul Local, se organizează acea societate. Legea s-a schimbat din acest an și spune că un cuantum al unui tarif sau taxe se compune din: depozitare, transport, colectare și cantitatea de selective. În momentul de față, societatea, împreună cu Consiliul Local, își face calculele cât costă colectarea și transportul, pentru că depozitarea a fost stabilită de Consiliul Județean ca preț, a fost votată și stabilită. Selectarea a fost stabilită ca preț, iar societatea de salubritate împreună cu Consiliul Local a rămas să stabilească cât costă colectarea și transportul până la depozitul ecologic. Am înțeles că va fi o dezbatere publică și i-aș ruga pe consilierii locali să participe și să le explice cetățenilor cum colectează, cât colectează, ce costuri au, iar după ce au toate aceste prețuri stabilite, vin la Primărie, iar noi inițiem proiectul de hotărâre ca să se voteze cuantumul taxei sau tarifului.

În concluzie, nu știm cu cât va fi mărită taxa de salubritate, pentru că de micșorat nu cred că va fi vorba?

Ei nu ne-au adus nouă toate aceste cheltuieli pe care le au. Au adus niște sume, noi nu am putut identifica ce cheltuieli au acolo: câtă motorină, ce personal? I-am rugat să le defalce și i-am rugat încă o dată pe consilieri să se implice și să soluționeze această problemă.

Precum spuneați la început, a doua parte a anului trecut a stat sub semnul disputelor dintre majoritatea din consiliul local și primar. Unul din proiectele disputate a fost legat de modernizarea terasei Litoral și a fântânii arteziene de la Casa de Cultură. Care mai este situația acolo?

Dacă nu au binevoit să voteze ca aceste lucrări să fie finalizate, ele s-au oprit, sunt într-un stadiu, nu pot să spun nici de conservare, pentru că nici nu au alocat bani pentru conservare. Anul acesta, în buget o să le propun să cuprindem bani de finalizare, pentru aceste lucrări.

Dacă le aprobă, noi le vom finaliza. Dacă nu aprobă sumele necesare, probabil că își vor face fotografii acolo și vor putea spune că au realizări, în sensul că „asta am realizat, adică ne-am împotrivit“. Eu o să le propun în continuare și o să insist până când toate lucrările și proiectele vor fi  implementate în Municipiul Făgăraș.

Astăzi (vineri, 20 ianuarie) va avea loc și o dezbatere a bugetului local, ce v-ați propus din buget anul acesta?

Este o procedură de transparență pe care trebuie să o realizăm. Noi am încărcat bugetul preconizat, așa cum l-am avut anul trecut. Așteptăm amendamentele cetățenilor, propuneri ale cetățenilor, iar luna viitoare vom avea bugetul finalizat și vom respecta legea vizavi de secțiunea de dezvoltare. Vom avea în secțiunea de investiții banii pentru toate investițiile ce le vom avea anul acesta, cofinanțări și bani pentru proiecte. Cam din aceste două secțiuni se compune bugetul. Vom avea bani pentru diferitele documentații, pentru a accesa fonduri în continuare, pentru că nu trebuie să ne oprim aici. Am avut un exercițiu financiar, am depus proiecte, le finalizăm, gata, ne-am făcut treaba. A apărut alt exercițiu financiar, cu alte programe, iar noi în continuare trebuie să facem acele cereri de finanțare pentru a aduce bani pentru proiectele de dezvoltare a municipiului. Trebuie să trecem în altă etapă. Finalizăm infrastructura în proporție de 70-80%, iar în acest exercițiu continuăm modernizarea infrastructurii și ne ducem la altă etapă de dezvoltare diferite activități sociale, culturale, economice în Municipiul Făgăraș. Nu trebuie să ne oprim aici!

Și la final , aș vrea să ne spuneți ce vă doriți în acest an?

În primul rând, mai ales că facem interviul după o ședință a consiliului local, îmi doresc ca toți consilierii să conștientizeze că dacă nu lucrăm într-o echipă, ca să implementăm toate proiectele și să găsim variantele cele mai bune – mai avem doi ani de mandat, și primarul, și consilierii locali – atunci lucrurile nu vor decurge așa cum cum trebuie și vom avea de suferit atât eu ca primar, cât și ei, în calitate de consilieri. Cetățenii ne vor taxa la un anumit moment dat, pentru că și eu îmi doresc să mai candidez la funcția de primar în anul 2024, probabil și ei își doresc. Cetățenii vor taxa acest lucru și vor diseca toate ședințele de Consiliu Local, consilierii să fie conștienți de lucrul acesta, pentru că și eu sunt conștient. Cei care vor fi împotrivă și care nu își doresc o dezvoltare a orașului vor avea de suferit din acest punct de vedere, pentru că cetățeanul are la dispoziție acest mecanism de a vota sau nu a vota o persoană care construiește sau o persoană care se împotrivește.

Mi-ați anticipat ultima întrebare, respectiv dacă veți mai candida la funcția de primar?

Voi candida, am intrat și într-un partid mare, deși mie îmi convenea statutul de independent. Dar în multe situații pe care le-am avut în această perioadă, de independent, am găsit înțelegere la Partidul Social Democrat, pentru a continua și promova proiecte pentru Municipiul Făgăraș. M-am gândit foarte bine ce ar fi de făcut pentru comunitate și ce ar fi de făcut pentru mine ca primar și atunci am renunțat la statutul de independent și m-am gândit că trebuie să fac proiecte pentru comunitate, găsind  înțelegere la Partidul Social Democrat și la președintele PSD Brașov, Marius Dunca și inclusiv la nivel național, la domnul președinte Ciolacu și la domnul secretar general Paul Stănescu. Am decis să intru în Partidul Social Democrat, să lucrez împreună cu ei, iar ei ca și echipă m-au ajutat și mă ajută în continuare ca proiectele din municipiul Făgăraș și nu numai, pentru că vorbim aici și de funcționarea Microregiunii ITI, să ridicăm toată zona prin proiecte de dezvoltare.

 

 

 

 

 

 

One thought on “„Trebuie să trecem în altă etapă. Finalizăm infrastructura în proporție de 70-80%, iar în acest exercițiu bugetar continuăm modernizarea infrastructurii și ne ducem la altă etapă de dezvoltare. Nu trebuie să ne oprim aici!“

  • Alexandru
    ianuarie 26, 2023 la 4:27 pm
    Legătură permanentă

    Când scoți traficul greu din centrul orașului? Lasă vrăjeala cu o să facem…..Ne-ai mințit,doar să te alegem,dar ai făcut la fel ca la DRĂGUȘ…praf și șanțuri….RUȘINE!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *