În cât timp iese alcoolul din organism: bărbaţi şi femei

Experţii îi îndeamnă pe şoferi să fie prudenţi atunci când se urcă la volan în dimineaţa de după o petrecere, seară în oraş. Alcoolul rămâne în sânge mult mai mult timp decât credeţi, iar diferiţi factori, cum ar fi greutatea şi înălţimea, influenţează rapiditatea cu care metabolizaţi băutura. Iar mâncatul, contrar credinţei populare, poate încetini absorbţia, lăsându-vă ameţit mai mult timp.

Ce spun specialiştii
În medie, organismul „elimină alcoolul cu o unitate pe oră”, potrivit profesorului Richard Allsop de la University College London, citat de The Sun. Iată, în rândurile ce urmează, ce înseamnă „o unitate” de băutură.
„Aşadar, oricine doreşte să calculeze când va fi complet curat, fără alcool în organism, trebuie să afle câte unităţi conţine fiecare dintre băuturile pe care le-a consumat de obicei şi să ţină o socoteală, ţinând cont că organismul elimină alcoolul cu o unitate pe oră”, explică Richard Allsop pentru Scottish Daily Express. Dar, mai întâi, să aflăm ce înseamnă o unitate.

Băutura se măsoară în unităţi, nu în halbe sau pahare. Câteva exemple
Recomandarea NHS (Serviciul Naţional de Sănătate din UK) este ca adulţii să nu consume mai mult de 14 unităţi de alcool pe săptămână. Cu toate acestea, cei mai mulţi oameni îşi numără băuturile ca fiind „un pahar de vin” sau „o halbă de bere”, în loc de unităţi.
Iată câteva exemple:
– un singur shot de băutură spirtoasă (de exemplu, o vodcă şi o limonadă): 1 unitate;
– un pahar mic de vin: 1,5 unităţi;
– o sticlă de bere de 5%: 1,7 unităţi;
– doză de bere blondă de 5,5%: 1 unitate;
– halbă de bere blondă de tărie mică (3,6%) sau mare (5,2%): 2 sau 3 unităţi;
– pahar mare de vin: 3 unităţi.

În cât timp este metabolizat alcoolul
Alcoolul poate rămâne în sânge chiar şi 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantităţi mari.
Un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore, avertizează medicii.
O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, de exemplu, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeaşi bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore.

În cât timp poate fi detectat alcoolul în organism
Specialiştii spun că timpul în care poate fi detectată prezenţa alcoolului în organism poate varia, în funcţie de testul utilizat, astfel:
– alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore;
–  lcoolul în respiraţie – poate fi depistat până la 24 de ore;
– alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 şi 48 de ore;
– alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore;
– alcoolul în păr – poate fi depistat până la 90 de zile.

Ce este alcoolemia
Alcoolemia este denumirea cantităţii de alcool aflată temporar în fluxul sanguin al unei persoane. Ea mai este denumită şi „concentraţia de alcool în sânge”, „nivelul de alcool în sânge”, „îmbibaţie alcoolică” sau „grad de intoxicaţie alcoolică” şi se poate determina în urma a trei examinări. Putem avea alcoolemie din aerul expirat, din probe de sânge sau din probe de urină.

Un truc ce trebuie ştiut
Unul dintre cei mai importanţi factori în stabilirea perioadei necesare corpului să elimine alcoolul este greutatea.
Organismul uman este capabil să dizolve în fiecare oră o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimină aproximativ 5% din alcoolul consumat, prin urină. Un truc poate fi acela să consumaţi foarte multă apă în timp ce beţi alcool.

ÎN CÂT TIMP IESE ALCOOLUL DIN ORGANISM LA BĂRBAŢI
Pentru a putea estima în cât timp iese alcoolul din organism trebuie să stabilim o greutate medie a bărbatului. Aceasta va fi de 80 de kilograme şi vă vom oferi unele exemple de situaţii:
Dacă un bărbat bea o bere (500 ml, cu 5% alcool) într-o jumătate de oră, alcoolul va fi eliminat din organism complet de trei ori mai greu decât atunci când o bere se bea în aproximativ o oră. Timpul necesar unui astfel de proces ar fi undeva la 2 ore, triplându-se dacă berea este consumată în doar 30 de minute, explică infoalert.ro.
În ceea ce priveşte vinul, 250 de ml consumaţi în jumătate de oră, se vor elimina complet din organism în aproximativ 2 ore şi 15 minute, în timp ce dacă aceeaşi cantitate este consumată într-o oră, este nevoie de puţin peste o oră ca alcoolul să se elimine complet din organism.
La băuturile spirtoase băute într-o jumătate de oră, 50 de ml de alcool cu concentraţie de 40% se elimină în aproximativ 1 oră jumătate.

ÎN CÂT TIMP IESE ALCOOLUL DIN ORGANISM LA FEMEI
În cazul femeilor, o să stabilim greutatea medie a acestora la 60 de kilograme.
Dacă o femeie consumă o bere într-o oră, are nevoie de aproximativ două ore şi 20 de minute ca alcoolemia ei să revină la 0. Dacă berea se consumă mai rapid, în doar 30 de minute, timpul necesar este ceva mai mare de 7 ore.
În cazul vinului, 250 de ml sunt eliminaţi complet în aproximativ 3 ore şi 20 de minute dacă el este consumat în aproximativ o oră, dar dacă se bea mai rapid, răspunsul la întrebarea în cât timp iese alcoolul din organism este aproximativ 6 ore.
50 de ml de băutură spirtoasă cu o concentraţie de 40% alcool, eliminarea acestuia se face în aproximativ 2 ore, urmând ca în cazul în care cantitatea e dublată la 100 de ml, timpul necesar eliminării să crească şi el la 4 ore şi jumătate.

sursa: bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.