Consiliul Concurenței trebuie să acționeze cu fermitate și celeritate în investigația privind calculul ROBOR

Senatorul PSD Brașov Marius Dunca: „Instituțiile bancare nu au dreptul legal și moral să transforme criza economică într-o oportunitate prin care să își maximizeze veniturile”

Verificarea băncilor care participă la calculul ROBOR trebuie ținute permanent sub observație, nu verificate în momentele de criză, când există riscul ca piața financiară să scape de sub control. De foarte multă vreme, ROBOR crește artificial, în favoarea băncilor și în detrimentul clienților, iar reacția unor autorități care au obligația să intervină în astfel de situații este tardivă și timidă, consideră senatorul PSD Brașov Marius Dunca.
Consiliul Concurenței a început abia în 1 noiembrie 2022 o investigație legată de posibile înțelegeri pentru fixarea dobânzilor. „Acțiunea Consiliului Concurenței este, încă, timidă și vine prea târziu. Președintele Consiliului, Bogdan Chirițoiu, estimează că investigația ar putea dura doi ani, un termen nejustificat de lung. Dacă, într-un final, Consiliul Concurenței a inițiat această investigație, trebuie să acționeze cu fermitate și celeritate”, a declarat senatorul social-democrat brașovean Marius Dunca.
O investigație similară a fost declanșată de Consiliul Concurenței în urmă cu 14 ani, mai exact în luna octombrie a anului 2008, tot într-o perioadă de criză economică. Banca Națională a României acuzase mai multe bănci că au „atacat leul”, iar amenzile aplicate atunci de Consiliul Concurenței au fost uriașe.
„Cei care plătesc prețul înțelegerilor dintre bănci sunt, în principal, oamenii de rând, care merg zi de zi la muncă, pentru a-și întreține familia și pentru a-și plăti ratele. Relația dintre bancă și client trebuie să fie una echitabilă, iar instituțiile bancare nu au dreptul legal și moral să transforme criza economică într-o oportunitate prin care să își maximizeze veniturile. Tocmai pentru a evita astfel de situații, instituțiile financiare trebuie monitorizate constant, nu doar atunci când lucrurile riscă să scape de sub control”, a continuat senatorul PSD Brașov Marius Dunca.
Reamintim că Marius Dunca a fost președinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în perioada 2014 – 2015, perioadă în care instituția a verificat mai multe nereguli în ceea ce privește relația băncilor cu clienții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.