Recomandate

Pe 14 iulie, o zi plină de evenimente pe malurile Oltului 

Joi, pe 14 iulie, făgărășenii sunt invitați  să se bucure de frumusețea râului care le traversează orașul! O serie de activități culturale, educative, de creație, recreative și sportive vor avea loc pe malul Oltului, cu scopul de a ilustra cum ar putea râul să devină mai prezent în viața lor și de a transforma, în timp, zona într-un ecosistem viu, generator de activități urbane.

Malul Oltului este unul dintre locurile cu care Făgăraș se identifică. Zona este foarte iubită de locuitori, cu potențial turistic și de petrecere a timpului liber, dar este insuficient valorificată în prezent. După ce, în urmă cu o lună, curtea Sinagogii din oraș a prins viață printr-un alt eveniment dedicat, acum este pus pe hartă acest spațiu valoros, printr-o activare care scoate la lumină bogăția naturală din jurul râului și aduce comunitatea împreună, în mijlocul naturii.

  • Evenimentul de Facebook cu toate detaliile, aici.
  • Programul evenimentului:
  • 17.30 Atelier de bărcuțe de hârtie și pictură pentru copii, Adelina Iancu
  • 17.30 Atelier de imprimare fotografică prin tehnica cianotipiei, Asociația Renascendis
  • 18.30 – 20.30 Povești despre Olt: Atelier de visual storytelling, Maria Năstase, Una Jojovic, echipa SPACE (ENG)
  • 19.30 – 20.30 Clasă de sport „Live in movement”, Adrian Manea
  • 20.00 Plutind … pe Olt. Povestiri despre Olt, oameni și hrană, Dana Graură (Casa Terra)
  • 21.00 Olt Wisdom: Invitație la reflecție în mișcare, Ana Marica, @Home in Făgăraș, echipa SPACE

Pe parcursul întregii zile:

  • Spațiu de joacă pentru copii, Adelina Iancu
  • Atelier de Papier-mache (instalație participativă), Valentin Schmehl, Germania, echipa SPACE (ENG)
  • Expoziție de fotografie „Râul, orașul și noi”, Asociația Renascendis
  • Atelier de construcție interactivă: BOULEvard, Ivo Grug, Germania/Albania, echipa SPACE (ENG)
  • Picnic comunitar. Noi pregătim locul, voi aduceți ce doriți pentru picnic.

 

Accesul la oricare dintre activități este gratuit. Unele dintre activități se vor desfășura în limba engleză, însă vor fi voluntari care vor facilita traducerea în limba română atunci când este nevoie.

Adresă: Activitățile se vor desfășura pe malul Oltului, în proximitatea podului Galați, dar revenim cu locația exactă cât mai curând.

Malul Oltului și curtea Sinagogii, două spații din oraș cu potențial

Evenimentul este organizat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația norvegiană OPEN Transformation și face parte din proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin”, care are ca scop activarea spațiilor nevalorificate din oraș. Beneficiază, totodată, de sprijinul unui grup de organizații internaționale (din Albania & Germania), parte din proiectul SPACE (Sustainable Partnership for Arts and Culture in Europe).

În cadrul proiectului Făgăraș Însuflețit, au fost organizate numeroase ateliere participative cu tinerii din Făgăraș, în care au explorat diferite spații abandonate și și-au imaginat cum ar putea fi acestea transformate în locuri vii, folosite de oameni, care să găzduiască activități utile comunității. Prin Făgăraș Însuflețit, tinerii au avut o altfel de interacțiune cu orașul lor, dar și un mod de a se implica în proiecte de dezvoltare a acestuia și de a căpăta încredere în puterea lor de a-l schimba spre mai bine.

La finalul atelierelor, au fost selectate, împreună cu tinerii implicați, 2 spații care să fie redate comunității: curtea Sinagogii din Făgăraș, pe 16 iunie, și o zonă pe malul Oltului, pe 14 iulie.

Scopul final al proiectului constă în mobilizarea comunității pentru a interveni asupra acestor spații și dezvoltarea unor instrumente de co-guvernanță pentru mentenanța lor în viitor.

  1. Situată în centrul orașului, Sinagoga stă nefolosită de peste 30 de ani. Clădirea își păstrează aproape intactă arhitectura, iar curtea umbroasă care o înconjoară oferă plus-valoare unui spațiu de patrimoniu. Reactivăm acest loc cu o bogată încărcătură istorică, dar aproape părăsit, pentru a face tranziția către ceea ce ar putea deveni principalul spațiu-cultural artistic pentru comunitatea din Făgăraș.

Cum a fost la eveniment, aici:

 

  1. Pentru malul Oltului, vrem să contribuim la îmbunătățirea atmosferei din jurul râului, prin crearea de proiecte practice, la firul ierbii, prin care să învățăm, colectiv, să respectăm și să avem grijă de ceea ce este al localnicilor. Oltul are atuuri naturale de care comunitatea merită să se bucure, respectându-i totodată fauna și flora, și un potențial pentru activități care pot transforma zona într-un simbol central al vieții urbane.

Proiectul este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și OPEN Transformation, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Istoricul și rezultatele proiectului, pe platforma www.incredereinfagaras.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!

 

Acest eveniment s-a desfășurat în colaborare cu proiectul SPACE, care reunește echipe din nordul Albaniei, centrul României și Germaniei de Est, a însemnat schimb de experiențe, workshop-uri, cercetarea unor spații rurale și comunitare din cele trei țări, care au contribuit la realizarea conceptului pentru activarea și punerea în valoare a malului Oltului.

Prin crearea de noi parteneriate în spațiile culturale din Germania de Est, Albania și România, proiectul SPACE își propune să activeze comunitățile locale și să inspire actorii locali să dezvolte soluții culturale orientate spre viitor pentru a răspunde provocărilor sistemice. Acesta pornește de la convingerea că spațiile culturale din zonele rurale pot reapărea ca spații de libertate plasate în centrul dezvoltării comunității locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Făgărașul Tău
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.