Liturghie arhierească la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit duminică, 5 iulie, la altarul de vară al Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus. În soborul slujitor s-au aflat starețul mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man și alți slujitori ai sfintelor altare.

La Sfânta Liturghie au participat pelerini din satele învecinate așezământului monahal, veniți să primească binecuvântare arhierească și să se roage pentru sănătate și ocrotirea cerească.

Răspunsurile liturgice au fost date de monahii din obștea mănăstirii, iar în cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Marian Păvălașcu pentru Parohia Marpod, județul Sibiu.

Credință și smerenie

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în care se relatează minunea vindecării slugii sutașului.

„Mântuitorul Iisus Hristos, ca să-i probeze credința lui față de ceilalți, pentru că-i cunoscuse și dragostea lui față de servitor, cât și credința lui față de Dumnezeu, i-a zis: «Voi veni la tine!», adică S-a oferit lui. Așa face Dumnezeu întotdeauna, se oferă nouă. Pe Dumnezeu Îl avem mereu aproape de noi, pe Dumnezeu Îl avem în noi când vrem să-L lăsăm să fie în noi, Îl găsim de fiecare dată când Îl căutăm, harul lui Dumnezeu îl reactivăm în noi de fiecare dată când ne facem semnul Sfintei Cruci pentru că aceste locuri sunt deja marcate cu pecetea darului Duhului Sfânt. Deci, dacă Dumnezeu ni se oferă, condiția este la noi, noi trebuie să ne dorim. Niciodată harul lui Dumnezeu nu lucrează împotriva voinței noastre. Iată, S-a oferit Mântuitorul, n-a refuzat sutașul și acesta S-a smerit mai mult și i-a zis: «Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul casei mele, că sunt om păcătos! Zi numai cu cuvântul, pentru că și eu sunt om care are sub stăpînire pe alții și zic și poruncesc și totul se împlinește!» Nu putea fi o mărturisire a credinței mai puternică și o smerenie mai mare, pentru că atunci când te smerești, credința ta se întărește. Din contră, când te crezi credincios și consideri că ție se cuvine totul, nu se va întâmpla așa, ci de fiecare dată când faci închinăciuni cu plecăciune, când faci metanie și te închini în fața lui Dumnezeu, nu faci altceva decât să deschizi căile de comunicare între tine și Dumnezeu”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Ierarhul a înălțat rugăciuni pentru încetarea pandemiei cu noul coronavirus și pentru ocrotirea sănătății tuturor oamenilor.

sursa:mitropolia-ardealului.roLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.