„În aceste vremuri tulburi să rămânem cu capul pe umeri și cu picioarele pe pământ, să rămânem ancorați în realitate“

Perioadele dificile pe care le-am trăit cu toții în ultimii doi ani  nu rămân fără urmări nici pentru primăriile din Țara Făgărașului. Foarte mulți primari s-au plâns de faptul că mai multe proiecte aflate în desfășurare au înaintat greoi sau, în unele cazuri, chiar au fost sistate. Și la Beclean, aceste situații dificile și-au pus amprenta în planurile administrației locale. Însă, chiar și așa, în comună sunt multe șantiere deschise, unele ajunse în stadiul final, iar altele la început de drum. În plus, anul trecut au fost finalizate câteva din proiecte, în timp ce altele așteaptă acum finanțare pe programele sau măsurile pe care au fost depuse. La Calbor și Boholț a fost finalizată rețeaua de apă potabilă, la Luța și Beclean au demarat lucrările la canalizare și tot la Luța se lucrează intens la modernizarea drumului spre localitate. Despre toate acestea, dar și despre alte proiecte care încep în acest an, am discutat cu primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu. 

Ultimii ani nu au fost tocmai ușori pentru administrațiile locale, au fost ani de pandemie, iar acest lucru s-a resimțit și în plan economic, în toate administrațiile locale, inclusiv la Beclean. Cum a fost anul 2021?

calbor2Având în vedere faptul că această pandemie și-a pus amprenta în mod negativ asupra tuturor, nu a fost un an simplu, deși noi vrem să mergem înainte cu proiectele noastre, să le concretizăm, să le implementăm. Pentru asta facem eforturi, de multe ori foarte mari, cu o echipă de oameni pe care mi-am făcut-o, una profesionistă, care lucrează cu consecvență și perseverență la proiectele noastre. De asemenea, am încercat să mă înconjor de proiectanți, de consultanți de bună calitate, astfel încât proiectele noastre să meargă la bun sfârșit. După cum bine știți, în comuna Beclean sunt implementate proiecte de mare trebuință, dorite de oameni de decenii. Mă refer aici la alimentarea cu apă potabilă și în satele Calbor și Boholț, mult așteptată de foarte mulți ani. De asemenea, canalizarea în satul Beclean și satul Luța, dar și drumul spre Luța și multe altele.

Anul 2021 a fost un an de tranziție în privința accesării fondurilor europene. Știm că ați pregătit mai multe proiecte, care așteaptă finanțare.

Avem multe proiecte pregătite pentru finanțare, depuse la diverse instituții, cum ar fi Ministerul Dezvoltării, pe programul „Anghel Saligny“, la Compania Națională de Investiții și sperăm ca acestea să fie finanțate. De abia așteptăm să fim selectați și finanțați pe aceste proiecte de mare trebuință. De asemenea, la Ministerul Mediului avem proiecte depuse. Acum pregătim pentru Ministerul Mediului un studiu de fezabilitate pentru canalizarea satelor Calbor și Boholț și sperăm să fie finanțat.

Ceea ce ține de Primărie realizați: studii de fezabilitate, avize, mai departe, ca să fie concretizate aceste proiecte, trebuie să găsiți finanțatorul!

Așa este, pentru că sub nicio formă comuna Beclean nu se poate susține financiar implementarea acestor proiecte. Ele sunt de valori foarte mari și nu avem cum să le realizăm din fonduri proprii.

Ce puteți să faceți din bugetul local?

Din bugetul local am putut să cofinanțăm aceste proiecte, să pregătim documentația, studiul de fezabilitate, care implică și acolo foarte multe studii: hidrologice, geologice, avizele la instituții, ridicările topografice, sunt foarte multe operațiuni până să ajungi la un proiect matur. De asemenea, licitația în Sistemul Electronic de Achiziții Publice; sunt foarte multe și generează costuri. Lucrurile nu sunt deloc simple, cum poate se văd din afară. Am experiența unor colegi mai noi, angajați în Primăria Beclean, care după puțin timp de la angajare, după o lună sau două, au venit și mi-au spus că nu credeau că în primărie se muncește atât de mult! Dar oamenii sunt de calitate și s-au integrat foarte bine în colectiv, deși foarte greu găsim oameni buni cu care să facem echipă.

Vreau să vorbim în continuare de investițiile din comună și vreau să le exemplificăm pe fiecare localitate în parte. Vreau să începem cu Becleanul și vreau să ne spuneți ce ați reușit să faceți în Beclean, care sunt lucrările în momentul de față?

În satul Beclean, chiar zilele trecute am transferat echipele de muncitori de la canalizare din satul Luța, unde am finalizat lucrarea, pe tronsonul de drum județean 109, care urmează să fie asfaltat; am transferat de la Luța la Beclean și se apucă de canalizare în satul Beclean, pe ulița din sus. Vom continua lucrarea și sperăm să primim și banii de la stat, pentru că noi acum lucrăm din fonduri proprii. Am făcut un împrumut ca să putem urgenta lucrările, să putem preda amplasamentul, lucru pe care îl facem marți, adică predăm amplasamentul către firma Diferit care asfaltează drumul spre Luța.

La Beclean, aveți bani pentru realizarea completă a rețelei de canalizare?

La momentul de față, nu, însă avem promisiuni de la Compania Națională de Investiții, de asemenea de la Ministerul Dezvoltării, că acest proiect va fi finanțat ca să-l putem duce la bun sfârșit.

Au prioritate aceste proiecte de canalizare?

Da, aceste proiecte au prioritate. Nu am emoții că nu va fi finanțat, ca să-l ducem la bun sfârșit, cu stație proprie de epurare, la Beclean.

IMG_2855De asemenea, pentru satul Beclean, dar și pentru toate satele comunei, de luni, 28 martie, a început șantierul pentru înlocuirea corpurilor de iluminat public, cu bani de la Ministerul Mediului. Acum, în primă fază, o să înlocuim jumătate din corpurile de iluminat, după care, tot cu bani de la Ministerul Mediului, pe o altă etapă a acestui program, vrem să înlocuim și celelalte corpuri de iluminat, pentru a finaliza acest proiect în totalitate.

Care este stadiul lucrării la Căminul Cultural de la Beclean?

La Căminul Cultural, lucrarea este în desfășurare. După cum spuneam la începutul discuției noastre, trăim aceste vremuri tulburi, care își pun amprenta negativ asupra noastră , iar aici mă refer la scumpirea foarte mult a materialelor de construcții. S-a încheiat acest contract în anul 2018, s-a lucrat susținut până ne-a lovit pandemia, dar lucrurile nu au mers așa cum trebuie. Am fost anunțați de constructor că nu mai poate susține acest proiect; cu toate acestea, s-a muncit până în prezent și sperăm să-l ducem la bun sfârșit. 75% este realizat, tot ce a fost greu s-a implementat: partea de structură, de înlocuire acoperiș, betoane armate. Acum, sunt de realizat finisajele la interior și exterior.

Un alt proiect pe care îl avem depus pentru finanțare pe programul „Anghel Saligny“ este ca după ce introducem canalizarea, după ce se vor înlocui și conductele de apă potabilă, să putem să facem asfaltarea, să punem stratul de uzură și de asemenea, să facem trotuarele, rigolele, ca să fie totul ca la carte. Totul necesită timp, bani foarte mulți, dar o să facem aceste lucruri, pentru asta muncim.

Aș vrea ca oamenii să nu uite că suntem în desfășurarea unui recensământ al populației și este un lucru extrem de important: alocările bugetare se fac în funcție de numărul de locuitori. Dacă la comuna Beclean nu vom depăși pragul de 2000 de locuitori – și la momentul de față suntem sub acest prag – cu domiciliul stabil în comuna Beclean, atunci toate aceste proiecte nu vor fi finanțate. Trebuie să înțelegem acest lucru. Am făcut un apel peste tot, în adunările publice, în dezbaterile publice, în presă, la biserică, peste tot și am speranța că în cele din urmă oamenii vor înțelege. E adevărat că vin oameni înțelegători, oameni care își fac domiciliul în comuna Beclean, pentru că ei fizic locuiesc în comuna Beclean și beneficiază de aceste investiții ale noastre.

Care este situația titlurilor de proprietate în localitatea Beclean?

beclean titlLa capitolul acesta am făcut progrese foarte mari, lucrăm susținut, încă mai e foarte mult de lucru, e un domeniu vast și mai este mult de lucru, dar am și înmânat cetățenilor din toată comuna titluri de proprietate. Am selectat firmele cu care lucrăm pentru planurile parcelare, topografii cu care lucrăm sunt oameni capabili, cu care avem rezultate și am ajuns să eliberăm  titluri de proprietate și să le dăm oamenilor actele necesare pentru pământ. Avem planuri parcelare și la momentul de față în lucru, avem planuri avizate, sunt în toate stadiile, mai avem de înmânat la Hurez niște titluri.

De asemenea, având în vedere că actualul tractor al primăriei Beclean este într-o  stare avansată de uzură și de multe ori implică reparații de mulți bani, scriem un proiect cofinanțat de comuna Beclean, cu fonduri europene, ca să cumpărăm un tractor nou pentru Primăria Beclean.

La Calbor și Boholț ați finalizat o investiție importantă și necesară pentru cetățenii de acolo: rețeaua de apă!

La Calbor și Boholț i-am rugat pe oameni să se racordeze la rețeaua de apă potabilă, iar dumnealor, imediat ce se încălzește, se vor racorda la rețeaua de apă potabilă, ca să poată să beneficieze de aceste servicii.

De asemenea, la Calbor și Boholț, planurile parcelare sunt în desfășurare. Și acolo am eliberat titluri de proprietate și asta facem și în continuare. În aceste două localități pregătim lucrarea de canalizare. Am contractat serviciile pentru studiul de fezabilitate, pentru ridicările topografice, studiul geo, studiul hidro.

Pe ce program vreți să depuneți proiect pentru a primi finanțare pentru canalizare?

La Ministerul Mediului. Știu că se vor finanța și de acolo aceste proiecte de canalizare. Rețeaua va fi cu stație proprie de epurare la Calbor. Am fost pe teren împreună cu topografii, pentru că îmi place să fiu prezent tot timpul, să văd cu ochii mei ce se rezolvă și cât de operativi sunt oamenii și dacă sunt în mijlocul lor, lucrurile merg mult mai bine. Am fost pe teren zilele trecute, am identificat locul cel mai potrivit pentru a amplasa stația de epurare pentru cele două sate. Este un teren pe care va trebui să-l cumpărăm, în urma unei proceduri legale, de la unul din cetățenii care în parcela respectivă are terenul respectiv.

Mai sunt sesizări pe rețelele de socializare de la Calbor și Boholț cu privire la drumurile neasfaltate. Știm că le-ați mai pietruit, dar când se vor asfalta?

Lucrarea de împietruire a drumurilor locale este cu caracter permanent. Mereu au dus piatră, cel puțin pe zona Calbor-Boholț, unde și solul este de așa natură, încât acum duci piatra și când ies oamenii cu tractorul și e moale solul, drumul plin de apă, piatra respectivă efectiv intră în pământ. Sunt locuri unde am dus multe camioane cu piatră și efectiv o „înghite“ pământul! Dar facem acest lucru cu caracter permanent, întreținem drumurile pentru ca ele să poată fi practicabile. De asemenea, la momentul în care ajungem să avem apa și canalizarea, atunci vom trece și la asfaltarea acestora, să putem face trotuarele, rigolele, podețele, ca totul să fie pus la punct.

La Calbor vor începe în scurt timp – pentru că deja vremea se încălzește  și temperaturile permit – lucrările pe drumul județean 104 J, de la Făgăraș la Calbor, în acele zone unde nu a fost făcută bine fundația drumului;  acum acolo se va lucra. Se va reface toată fundația drumului, se vor turna niște piloni , la o adâncime de 6 metri și se va consolida foarte bine această zonă din drumul județean.

Ce probleme mai sunt în cele două sate, care nu au fost încă rezolvate sau pentru care nu ați găsit încă o soluție?

Soluțiile le-am identificat, lucrurile sunt foarte simple, problema sunt banii. Noi chiar ne-am făcut treaba și am depus proiecte pentru a fi finanțate, inclusiv pentru aceste sate, dar sunt necesari foarte mulți bani și sperăm să primim finanțare.

O problemă care este cu caracter permanent este cea a lemnului de foc, pe care noi, împreună cu Ocolul Silvic, am gestionat-o bine, am pus la dispoziție lemnul de foc necesar populației și nu am majorat prețurile. De asemenea, taxele, impozitele nu s-au majorat în Consiliul Local, un consiliu care este în mare parte extrem de capabil, de deschis la minte, cu care se poate colabora. Le mulțumesc pe această cale consilierilor locali, care pun umărul la construcția comunei Beclean, sunt niște oameni vrednici și sper să fie în continuare alături de mine, astfel încât să putem să ridicăm comuna aceasta.

La Luța, o lucrare așteptată de foarte mult timp și care acum este în desfășurare, cea de asfaltare a drumului !

ludisor- lutaOamenilor din Luța li s-a tot promis de foarte mult timp acest lucru, nici nu visau să aibă șantiere în paralel! Acolo, anul trecut, s-a înlocuit conducta de apă potabilă, pe tronsonul drumului județean 109, acolo s-a făcut canalizarea, pe același tronson, urmând să se facă în toată localitatea, acolo s-a lucrat la podurile din sat și pe DJ 109. Toate acestea, pentru bunăstarea locuitorilor din Luța.

Deși sunt puțini oameni în Luța sunt șanse ca în viitor localitatea să se dezvolte, mai ales după ce va fi modernizat acest drum de legătură și mai ales că în viitor va trece autostrada prin apropiere!

Undeva în aval de Luța va trece autostrada, pe care ne-o dorim cu toți și sperăm că o să o vedem construită. De asemenea, Luța este un loc liniștit, foarte aproape de drumul național și având în vedere că se asfaltează drumul, se va ajunge foarte ușor acolo. Deja, mulți au cumpărat locuri sau case la Luța și bineînțeles că prin proiectele acestea ridicăm standardul de viață, cât și valoarea imobilelor din fiecare sat.

Pentru Luța, am depus la Consiliul Județean o propunere de certificat de urbanism pentru proiectarea benzii de încadrare la stânga. Sunt două variante pe care le-a propus proiectantul: ori un giratoriu în DN1, ori efectiv o bandă de încadrare la stânga înspre Luța din drumul național. E un lucru pentru care am insistat foarte mult și asta dovedește că lucrurile nu se pot face de pe o zi pe alta. Durează de multe ori ani și insistențe foarte mari. Cam așa stau lucrurile, asta se întâmplă, degeaba ne dorim noi să batem din palme și să se rezolve, nu se poate.

Acestea sunt situațiile cu care noi ne confruntăm și doar prin perseverență ajungem să le depășim. Efectiv observ că oamenii de la nivel înalt au devenit imuni la insistențe, dar cu foarte multă insistență, ajungi totuși să pui în practică proiecte care sunt mai dificil de implementat.

La Hurez, ce investiții ați realizat, ce planuri aveți?

La Hurez, canalizarea este funcțională și îi rog încă o dată pe cei care nu s-au racordat la canalizare să nu uite că pot beneficia de acest lucru, să nu mai deverseze dejecțiile în fose septice, care de multe ori sunt improprii. Să se racordeze la canalizare și să beneficieze de aceste servicii. Este mare păcat pentru că și acolo s-au cheltuit mulți bani, este mare păcat să nu beneficieze de aceste servicii când ele există.

Un proiect foarte important pentru satul Hurez, dar și pentru Beclean, este drumul comunal 68 care leagă Becleanul de Hurez, este depus pentru finanțare la Ministerul Dezvoltării și sper să găsim finanțare ca să putem finanța acest drum, care este de mare trebuință. El leagă drumul național cu partea de sud a comunei Beclean și a Țării Făgărașului.

Acest drum a fost de multe ori o alternativă nu doar pentru locuitorii comunei Beclean, ci pentru toți participanții în trafic, atunci când era un accident sau erau lucrări de asfaltare!

Chiar se folosește acest drum și pentru asta ar trebui asfaltat. Noi am făcut toate documentele, am făcut toate demersurile necesare, doar să găsim înțelegere și să fie finanțate aceste proiecte. Și aici, la Hurez, sunt foarte mulți oameni care, deși domiciliază cu caracter permanent în sat, au domiciliul în Făgăraș, lucru care nu este unul bun. Sper ca hurezenii, niște oameni cu capul pe umeri, serioși și harnici, să înțeleagă acest lucru și să aibă în buletin satul Hurez, comuna Beclean.

De asemenea, la Hurez, drumul pe care l-am construit către comuna Recea este un lucru bun, iar tot ce e făcut e bun făcut. Ne dorim ca pe viitor să executăm trotuarele, rigolele, ca să fie totul bine pus la punct.

Este primăvară și de obicei executați lucrările specifice acestui sezon!

Deși igienizarea aceasta este cu caracter permanent, într-adevăr primăvara, până la Paști, curățenia este mai intensă. Facem acest lucru pe albiile pâraielor cu oamenii noștri de la gospodăria comunală – pe care viceprimarul îi gestionează foarte bine – și curățăm și șanțurile drumurilor de mizeriile aruncate la voia întâmplării de oameni pe care nu vreau să-i caracterizez acum. O altă acțiune de primăvară, stabilită pentru mijlocul lunii aprilie cu o fundație de profil, e plantarea de puieți în fondul forestier, în colaborare cu ocolul silvic, cu voluntari de la primăria Beclean, din comună, astfel încât să aducem un plus în pădurile noastre.

În  fiecare an ați făcut astfel de acțiuni!

Ținem foarte mult la pădure, o protejăm, o gestionăm într-un mod obiectiv și vrem ca și generațiile viitoare să beneficieze de pădure și de asemenea să și putem asigura lemnul de foc către populație și să facem un profit din pădure. Suntem foarte atenți cu masa lemnoasă, ca să fie valorificată la un preț cât mai corect și toate lucrurile să meargă într-o direcție legală și benefică pentru comuna Beclean.

Câteva gânduri de final! Ce vă doriți în acest an?

Anul acesta îmi doresc să am în jurul meu oameni care sunt cu capul pe umeri și ancorați în realitate, să putem să ne desfășurăm activitatea într-un cadru normal, sper să nu fie probleme mai de amploare decât cele care sunt. Vizavi de refugiații din Ucraina, am pregătit spații de cazare și îi așteptăm să vină; dacă vor apela la noi, putem să-i cazăm pe raza comunei Beclean. Nu putem să nu privim spre Ucraina, la ceea ce se întâmplă și la cât de mult suferă acei oameni; sperăm pentru binele tuturor ca lucrurile să se liniștească și să nu escaladeze într-un conflict și mai urât, pentru că am trecut printr-o pandemie sau nici nu putem spune că am trecut, pentru că se aud voci care spun că vin și alte valuri pandemice. Acum e și problema acesta a războiului din țara vecină. Trăim vremuri tulburi și simțim pe pielea noastră acest lucru. E mult mai greu să gestionezi lucrurile când sunt și probleme de acest gen, e un impediment în plus, dar împreună cu colectivul de oameni pe care îi am lângă mine, cu Consiliul Local, mergem înainte și sperăm ca totul să fie în regulă. Doamne ajută, mai ales că suntem în postul Paștelui!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.