Făgărașul are buget – unul foarte mare pentru investiții și dezvoltare

Consilierii locali s-au întrunit din nou aseară, după ce au fost convocați în ședință extraordinară. Motivul principal a fost proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului Făgărașului pentru anul 2022, după ce săptămâna trecută acesta a fost blocat, acest lucru perturbând activitatea administrației locale. La ședință au luat parte și câțiva cetățenii, care nu au ezitat să-și spună părerea despre ceea ce înțeleg ei din „circul din plen“

Ședința Consiliului Local de aseară a început „cu stângul din nou“, după ce unul din consilierii locali care a avut o problemă de sănătate și nu a putut să fie cu prezență fizică în plen, a cerut să intre online și să voteze. Opoziția a știut că acest lucru este în defavoarea ei, pentru că pierdea majoritatea și astfel și șansa de a bloca bugetul local. Astfel că a încercat să-i convingă pe ceilalți consilieri să refuze votul online. După discuții destul de lungi, unele chiar inumane, față de situația consilierului Marilena Șuteu, majoritatea consilierilor, chiar și cei din opoziție, cu excepția lui Lucian Cupu și a lui Cristian Ludu, a decis că consilierul local poate să-și exprime și online votul.(vezi video mai jos)

Conform regulamentului din februarie 2021 există posibilitatea ca atunci când un consilier, în situații extreme nu poate ajunge la localul unde este ședința convocată, există posibilitatea să intre online. După cum știți, doamna Șuteu a fost la spital la București. Astăzi a ajuns la locuința fiului dânsei pentru a intra online și a-și exprima votul“, a spus Gheorghe Sucaciu.

După aproape 15 minute s-a trecut și la votarea ordinii de zi. Bugetul local a dus din nou la discuții lungi, contraziceri, atacuri. Însă într-un final, bugetul a fost aprobat, fiind votat de 9 din cei 17 consilieri. La discuțiile din plen au luat parte și câțiva cetățeni, care le-au sugerat aleșilor să lase politica de o parte și să voteze pentru binele făgărășenilor.

„Întra-adevăr au fost discuții prea multe zilele acestea cu privire la buget. Le-am explicat că banul public nu se negociază, că se duce conform legii și conform specialiștilor, angajați din Primărie din compartimentele de specialitate, către proiecte echilibrate. Viziunea noastră este de a dezvolta și de a duce cât mai mulți bani către dezvoltare, pentru proiectele pe care le-am început și le avem deja cu finanțare nerambursabilă și pentru următorul exercițiu financiar pe care noi o să-l accesăm, pe programele care vor fi puse la dispoziție la nivel național. S-a votat bugetul în seara aceasta, sper ca prin această hotărâre adoptată, noi, în cel mai scurt timp, să începem să-l executăm și să efectuăm cheltuielile, inclusiv acele cheltuieli de personal, pentru că peste 600 de persoane așteptă ca noi să executăm acest buget și să plătim salariile. Vorbim și de 190 de asistenți personali iar aceste persoane vor primi banii cu întârziere.“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Amendamentele depuse de opoziție au fost respinse, însă nu înainte ca primarul să explice că unele sunt deja incluse în buget iar altele nu au documentele de legalitate.

Așa cum le-am spus și în ședință, când vii și faci un amendament te asiguri că acel amendament este benefic pentru comunitate din punct de vedere moral și în al doilea rând trebuie să ai legalitate pe acel amendament, adică nu vii să propui să iei niște bani de pe toată lista de investiții sau să iei bani de la copii sau să iei bani din dezvoltare să-i duci în funcționare, niciunul din amendamentele propuse de Lucian Cupu sau Cristina Paicu, nu îndeplinea criteriile de legalitate. La ocolitoare le-am și explicat că noi în momentul de față suntem în prima fază a licitației, prima evaluare, evaluarea conformității, dosarul are undeva la 400 de pagini. iar noi suntem în verificare de către ANAP. După ce ne dă avizul pentru prima etapă vom intra în a doua etapă și acea etapă  de verificare tehnică. După evaluarea tehnică, se va intra în evaluarea financiară, iar după desemnarea câștigătorului vom avea trei luni proiectare. După proiectare și predarea proiectului, voi da ordinul de începere. Cel mai devreme acest lucru se întâmplă undeva la sfârșitul lui septembrie, începutul lui octombrie. Noi am preconizat o cheltuială pentru anul acesta de peste 400.000 lei. Dacă va fi un constructor care va avea un progres extraordinar și va avea echipe foarte bune și va necesita o sumă mai mare, vom rectifica bugetul și vom aloca bani. Nu poți să blochezi o sumă, valoarea tuturor investițiilor și să o ții acolo și mă refer la acei consilieri care au propus acest lucru și care nu au o viziune și nu știu cum să execute un buget, iar celelalte investiții să nu le faci.“, a mai spus primarul Făgărașului.

Reamintim că bugetul din 2022 este în valoare de 294.492.620 lei, din care 22,56% (66.429.450 lei) revine cheltuielilor de funcționare și  77,44% (228.063.170 lei) reprezintă investițiile, investiții realizate în procent foarte mare din proiecte câștigate cu fonduri europene sau naționale. Bugetul în anul 2016 a fost de aproximativ  50.000.000 lei. Creșterea bugetului local de aproape 6 ori  se datorează contractelor cu finanțare externă, fie din fonduri europene, fie naționale, câștigate de administrația locală în ultimii ani. Potrivit primarului, la aceste sume, se adaugă alte 10 milioane de euro, pentru lucrările desfășurate în Făgăraș de către Compania Națională de Investiții.

Buget 2022

Demararea unor investiții noi

Primăria Făgăraș pregătește documentațiile pentru accesarea finanțărilor și derularea licitațiilor pentru implementarea unor proiecte noi, printre care se numără:

1. Modernizare străzi din cartierul Miorița
2. Modernizare străzi din cartierul Galați
3. Realizarea sens giratoriu, intersecția DN 1 cu str. Ghioceilor (Spitalul Municipal)
4. Modernizare Maternitate și secție Boli infecțioase din cadrul Spitalului Municipal Făgăraș
5. Consolidare și restaurare a clădirii în care a funcționat Baia Comunală
6. Restaurare a Cetății Făgăraș (al doilea proiect)
7. Consolidare și reabilitare a Colegiului Național „Doamna Stanca”
8. Consolidare, reabilitare, extindere și dotare a Colegiului „Aurel Vijoli”
9. Consolidare, reabilitare, extindere și dotare a Liceului Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea”
10. Consolidare, reabilitare și dotare a Colegiului Național „Radu Negru”.

Continuarea implementării proiectelor începute

Printre cele finanțate din fonduri europene se numără:
1. Restaurare a Cetății Făgăraș (primul proiect)
2. Proiecte de reabilitare și modernizare cuprinse în Planul de Mobilitate
3. Construire incubator de afaceri
4. Reabilitare, modernizare și dotare a ambulatoriului Spitalului Municipal
5. Modernizare Școala Gimnazială nr. 7
6. Implementare platformă electronică: „Administrație publică împreună cu cetățenii”

Printre proiectele finanțate din fonduri naționale se află și:
1. Modernizare a zeci de străzi
2. Modernizare a iluminatului public (în completarea intervențiilor din cadrul contractului de concesiune)
3. Închiderea rampei de gunoi de pe dealul Galațiului.

De asemenea, municipalitatea reia programul de bugetare participativă, prin care făgărășenii au șansa de a veni cu propuneri de proiecte care să îmbunătățească condițiile de viață. Bugetul propus este de 500.000 lei, valoarea maximă fiind de aproximativ 70.000 lei/proiect.

La totalul bugetului pe acest an se adaugă și suma investițiilor în proiectele finanțate de CNI, în valoare totală de 58.233.511,56 lei, printre care se află:
1. Complex sportiv cu bazine de înot
2. Sala de sport de la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu”
3. Bază sportivă (de tip 1) în parcul Regina Maria
4. Cinematograful Transilvania
5. Creșă în cartierul Combinat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *