Administrativ

Codul Fiscal, modificat. Românii care dețin mai multe apartamente și mașini ar putea plăti taxe mai mari

Se anunță noi taxe pentru români, începând cu anul 2023. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a anunțat modificarea Codului fiscal, care prevede și o taxare suplimentară pentru cei care au mai multe apartamente sau case.

Codul Fiscal va fi modificat la jumătatea anului, pentru a putea intra în vigoare din 2023. Acest lucru va fi realizat după ce va exista o dezbatere cu toți actorii implicați, respectiv mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, conform Hotnews.

Astfel, urmează o taxare suplimentară pentu cei care au mai multe apartamente sau case. Aceștia vor plăti impozite și taxe mai mari, iar banii vor ajunge la bugetele locale, nu la Bugetul de Stat.
„Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.(…) Eu aș propune de la a treia (mașină o taxare n.r.) ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua”, a spus ministrul Finanţelor

Taxe mai mari ar urma să plătească şi cei cu mai multe locuinţe. Banii colectaţi vor ajunge la comunitatea locală, nu la bugetul de stat.

În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”, a mai spus ministrul.

De asemenea, ministrul Finanțelor nu exclude o taxă pe zahăr, mai ales că în România nu este taxat, în timp ce în Europa este. La minister este pregătit deja un proiect pe această temă.

În plus, ministrul ar dori să fie eliminată scutirea de impozit pe venit din sectorul IT și se discută despre cea din construcții.

Schimbări vor fi și în HoReCa. La Ministerul Finanțelor este o analiză accelerată pentru impozitarea bacșișului. Astfel că, dacă mediul de afaceri va fi de acord, măsura ar putea fi aplicată înainte de 1 iulie acest an.

Ministerul Finanţelor ia în calcul, totodată, și schimbări în construcții și simplificarea Declarației unice.

Potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, în luna mai vor începe dezbaterile publice pe document sau părți din acesta, astfel încât la 1 iunie să fie decizie pe ceea ce înseamnă regimul fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *