Gânduri și planuri la început de an

Până în anul 2021, cetățenii municipiului au tot auzit și citit despre realizarea unor proiecte mari, despre atragere de fonduri, despre semnarea contractelor, despre licitații, lucruri care de multe ori sunt privite cu scepticism de mulți dintre concitadini, care vor direct fapte, respectiv drumuri și trotuare modernizate, locuri de muncă, școli dotate, servicii medicale la standarde ridicate și lista poate continua.  Din păcate, fără aceste documentații și fără acești pași de parcurs, niciun proiect nu ar fi putut fi implementat. Iată că, din 2021, au demarat în teren multe din proiectele despre care s-a tot vorbit, unele chiar finalizându-se. Astfel, cetățenii pot observa deja că lucrurile merg în direcția cea bună, iar Făgărașul începe încet-încet să-și schimbe fața. Despre anul 2021 din punct de vedere administrativ, dar și despre planurile pentru noul an, am stat de vorbă cu primarul Municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu. Ne-a prezentat în linii mari, munca depusă pentru a reuși să facă din municipiul nostru un loc plăcut, atractiv, bine pus la punct din toate privințele. Iar bilanțul de până acum situează Făgărașul pe un loc fruntaș, prin cele peste 100 de milioane de euro, fonduri atrase prin proiecte europene sau naționale. Despre toate acestea, aflați în interviul ce urmează. 

Anul 2021, un an în care s-au demarat foarte multe proiecte

Pentru început, vreau să facem un bilanț al lucrărilor din anul 2021. Sunt mai multe proiecte începute, câteva sunt finalizate. Cum a fost anul 2021, din punct de vedere administrativ.

asfaltare2Din punct de vedere administrativ și al investițiilor, nu a fost un an rău, pentru că s-au început foarte multe investiții în mediul public. Dar sunt și câteva investiții începute și în mediul privat, în sensul că au venit investitori și au început să-și dezvolte activități economice aici în oraș, însă despre acest lucru voi vorbi când voi avea și acceptul lor.

Dacă vorbim de investiții publice, din strategia și finanțările pe care le avem în momentul de față, am reușit anul trecut să și punem în practică aproximativ 15-20%. Anul acesta vor fi investiții destul de mari și lucrări asemenea, din strategia pe care o avem ca municipiu, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, de sănătate, de educație, dar și alte investiții care ne ajută să avem un trai mai bun și să ne dezvoltăm economic.

 

asfaltareAnul trecut am început câteva proiecte finanțate prin diferite programe, unele programe sunt europene, altele sunt cele pe care Ministerul Dezvoltării le-a implementat la nivelul întregii țări. Dacă vorbim punctual de investiții în drumuri, am început proiectul de reabilitare a 33 de străzi, inițial, având o sumă de 5 milioane de euro. Ulterior am reușit să mai aducem 5 milioane de euro, pentru a finaliza acel proiect așa cum am reproiectat toate acele străzi: cu trotuare, cu pistă de biciclete, cu reabilitarea carosabilului, cu introducerea canalizării apelor pluviale. Până la finalul anului trecut s-au realizat cam 60% din lucrări, iar anul acesta se va închide investiția de reabilitare drumuri pe acest proiect.

Am mai început încă un proiect, unde avem 14 tronsoane pe 12 străzi, unde am reușit să finalizăm cam 30% anul trecut, iar anul acesta se va finaliza în totalitate.

Cu ce bani este realizat acest proiect?

Cu bani europeni. După cum știți, am finalizat și contractul de concesiune  prin care o mare parte a modernizării iluminatului public a fost realizată în Municipiul Făgăraș – într-un procent de peste 90% – iar anul acesta se va finaliza cu tot ce am avut de modernizat în acel proiect. De asemenea, anul acesta avem alt proiect, după finalizarea licitației, de continuare a modernizării iluminatului public, pentru că pe acel contract am avut străzile cu circulație foarte mare, iar cu alte două proiecte vom intra în toate cartierele și vom și extinde iluminatul public.

Lucrări în 2022 care vor schimba fața Făgărașului

Am vorbit de reabilitarea infrastructurii rutiere și ca să nu trecem mai departe, vă rog să ne spuneți  și ce planuri sunt în acest an în ceea ce privește modernizarea străzilor, trotuarelor!

mobilitate1Continuăm ce nu am finalizat anul trecut și vom începe și proiecte noi, pentru că avem anul acesta în calendar să începem modernizarea Bulevardului, de la sensul giratoriu din Titu Perția până în zona Kaufland, să finalizăm zona industrială, tot de la sensul giratoriu din Titu Perția până la ieșirea din Făgăraș spre Hurez, inclusiv Șoseaua Combinatului, cu piste de biciclete, cu trotuare, cu iluminat public.

 

 

Vom începe modernizarea zonei centrale și vorbim de tot ce înseamnă zona din jurul Cetății, toată promenada, toată zona aceea pe care o vom transforma într-o piațetă mare. Vom reconfigura circulația, prin construirea unor sensuri giratorii și vorbim de sensul giratoriu de la intersecția Șoselei Combinatului cu Șoseaua Hurezului, modernizarea celor două poduri și un sens giratoriu la intersecția străzii Teiului cu 13 Decembrie. Vom avea încă un sens giratoriu aici la Casa de Cultură și vom construi un drum între Casa de Cultură și acel bloc, pe unde vom devia circulația, închizând astfel zona dintre Catedrală- Casa de Cultură și Cetate, pentru a o transforma în piațetă. Circulația rutieră va fi mutată pe lângă Casa de Cultură și prin fața Cetății spre cartierul Galați. În Tudor Vladimirescu vom avea un nou sens giratoriu, așa cum trebuie, la spital vom avea un nou sens giratoriu, iar strada Doamna Stanca, la ieșirea din Făgăraș, va fi modernizată în continuare prin amenajarea spațiilor verzi și a trotuarelor.

Majoritatea lucrărilor de care ne-ați informat până acum sunt cu fonduri europene, prin proiectele de mobilitate?

mobilitate2Da, avem pe planul de mobilitate trei proiecte finanțate cu 30 de milioane de euro și mai avem și alte finanțări, tot prin Programul Operațional, dar sunt alte măsuri, care au fost deschise anii trecuți, iar noi prin cererile de finanțare și proiectele pe care le-am depus, am primit finanțare pentru a moderniza infrastructura în Făgăraș.

Proiecte și bani pentru modernizarea întregii infrastructuri rutiere din oraș

În ce proporție veți reuși să modernizați infrastructura rutieră din municipiu, prin toate aceste proiecte?

Toate aceste proiecte cuprind 80% din străzile din Făgăraș, ca și infrastructură de transport și de mobilitate în oraș. Mai avem în evaluare un proiect și vorbim de străzile din Galați, Meltea, Creangă, iar după ce se va finaliza acea evaluare, le vom scoate la licitație, iar cu acea finanțare și acel proiect toate străzile din Făgăraș vor fi modernizate.

Dacă tot suntem la capitalul infrastructură rutieră, ocolitoarea municipiului a fost scoasă la licitație, în ce stadiu mai este?

În momentul de față este în evaluare. Așa cum am mai spus, au participat 7 asocieri și 69 de firme, când se va finaliza evaluarea, voi primi și eu raportul și voi anunța cine a câștigat și când vor începe lucrările.

Sperați ca totul să decurgă bine, să nu existe contestații care să ducă la întârzieri?

Deja contestații avem în momentul de față, încă din evaluare, dar eu sper ca evaluarea să fie făcută cât mai repede și contestațiile să se termine repede, adică instanțele să judece în regim de urgență și noi să începem lucrarea.

O Pediatrie modernă, un vis împlinit

Pe partea de sănătate, anul 2021 a fost unul bun în ceea ce privește investițiile. S-a finalizat Pediatria, s-au făcut numeroase investiții în aparatură și multe altele.

pediatrieAm finalizat Pediatria, s-a cumpărat foarte multă aparatură, s-au modernizat săli de operații, iar anul acesta vom începe și lucrările la fosta Pediatrie și o vom transforma în Ambulatoriu și punct de recoltare pentru Laborator. Acest Ambulatoriu va fi un ambulatoriu modern, cu aparatură modern, iar cetățenii din Făgăraș și Țara Făgărașului vor avea posibilitatea ca înainte să meargă la spital să aibă parte de consultații într-un Ambulatoriu modern.

Modernizare școli, construcție săli sport, creșe și grădinițe

Dacă vorbim de educație, știm că aveți mai multe  proiecte în derulare atât cu fonduri europene, cât și naționale.

Se continuă construcția sălii de sport de la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“,  iar până la sfârșitul lunii ianuarie trebuie să organizăm șantierul la Școala Generală nr. 7, unde se modernizează toată clădirea, plus construirea unei noi săli de sport.

Unde vor învăța elevii acestei școli?

Avem posibilitatea și discutăm în momentul de față cu conducerea școlii ca o parte din copii să meargă într-o altă clădire pe care noi o închiriem pe perioada lucrărilor, pentru ca lucrările să se desfășoare cu rapiditate și în condiții optime, iar copiii să nu fie puși în pericol.

Ce lucrări se vor efectua la această instituție de învățământ?

La Școala nr. 7 va fi construită sală de sport, clădirea va fi mansardată, va fi consolidată, vor fi amenajate laboratoare, va fi dotată, va fi o școală modernă.

În plus, se construiesc grădinițe și creșe noi!

cresa combinatCreșa cu 7 grupe este în evaluare, iar grădinița de pe Cetății, grădinița de pe Negoiu sunt în construcție, la fel și clădirea de pe Tăbăcari este în construcție. Acolo va funcționa o creșă.

Se lucrează și la Bazinul de înot, lucrările decurg conform graficului și în momentul de față suntem în licitație pentru modernizarea Parcului Regina Maria și a Casei de Cultură, tot cu fonduri europene.

Este vorba de o modernizare amplă , de care aceste două obiective nu au beneficiat până acum!

 

parc regina mariaÎn Parcul Regina Maria am realizat proiectul în așa fel încât cetățenii să aibă posibilitatea să meargă la concerte, să meargă să se relaxeze, să meargă la picnic, pentru că reabilităm și zona lacului, acea peninsulă, reabilităm acel podeț peste Berivoi, vom pune două transformatoare, cu scenă, cu zonă de parcare, pentru că în zona respectivă nu se va mai intra cu mașina, ci din Șoseaua Combinatului va fi o parcare mare, acolo unde în prezent este organizarea de șantier a actualei firme de construcții. În evaluare, în zona respectivă mai este și construirea noului stadion.

Proiectul privind „Incubatorul de afaceri“ va fi început anul acesta?

Începem anul acesta, s-a finalizat desemnarea constructorului, s-a terminat proiectarea, proiectul a fost trimis la Alba Iulia pentru verificare, apoi va începe efectiv construcția.

Nu vreau să încheiem fără a aduce în discuție și proiectul de salubritate, proiectul pilot implementat pentru câteva luni în cartierul Câmpului.

Proiectul-pilot și-a îndeplinit obiectivele, adică am avut ca drept obiectiv ca toți cetățenii din cartierul Câmpului să se obișnuiască să colecteze pe cinci fracții și mai departe să transmită cetățenilor din municipiul Făgăraș cum se colectează selectiv pe cele cinci fracții și cât e de important e să colectăm selectiv. Am și spus că la sfârșitul anului vom veni cu acele containere pentru acele cinci fracții, vom verifica dacă toți cetățenii pun  pe categorii deșeurile în containerele pe care noi le-am pus la dispoziție. Sunt în evaluare și în momentul de față, dacă ați observat acele umerașe noi nu le-am ridicat, probabil le vom refolosi sau le vom folosi pentru flori sau pentru altceva. Sper ca cetățenii să respecte acest principiu de colectare selectivă, mai specific încă o dată, pentru că este benefic pentru noi atât din punct de vedere financiar, pentru că nu mai plătim atât de mulți bani ducând o cantitate mare de gunoi la depozit. Mai mult de atât, nici Primăria nu plătește atât de mulți bani îndeplinindu-și procentul pe care ni-l impune în momentul de față Comisia Europeană, acela de a colecta selectiv peste 55% anul trecut și peste 60% anul acesta. Dacă nu îndeplinim acel procent, noi plătim din bugetul local sume importante, pe lângă faptul că la depozit se plătește o taxă de economie circulară care tot din banii noștri va fi plătită, prin acea taxă de salubritate.

Peste 100 de milioane de euro, bani atrași din fonduri europene sau naționale

Revenind la proiectele de care am vorbit anterior, sunt foarte mulți bani atrași din fonduri europene în Făgăraș. Cum ați reușit acest lucru?

pediatrie semn ctrDin anul 2016, împreună cu toți colegii mei din Primăria Municipiului Făgăraș, am pus umărul la treabă. În spatele unei cereri de finanțare există obligativitatea intabulării unei clădiri sau a unui drum, există obligativitatea procedurilor de a le aduce în domeniul public, există obligativitatea de a le evalua, există obligativitatea de a aduce un proiectant care să le proiecteze la normative pe care ni le impune legea. Împreună cu toți colegii din Primărie, cu toate compartimentele, cu toate birourile, serviciile, am realizat acele documentații, acele cereri de finanțare, ducându-le în sistemul unde se evaluează proiectele, se finanțează de către evaluatorii de al ADR Centru sau alți evaluatori de la alte programe de finanțare, pentru că avem proiecte și pe alte programe de finanțare. Împreună am reușit să aducem toți banii de care vorbeam mai devreme, împreună terminăm licitațiile, urmărim lucrările și le punem în practică, pentru ca până la sfârșitul exercițiului financiar să implementăm aceste proiecte. În paralel deja lucrăm la alte cereri de finanțare, pentru a aduce alți bani pentru modernizare, pentru a intra în altă etapă de dezvoltare a Municipiului Făgăraș.

Ați făcut un calcul până acum? Ce sumă de bani ați atras din fonduri externe?

Avem în momentul de față peste 100 de milioane de euro în implementare. Proiectele sunt în diferite stadii, din diferite finanțări. Așa cum vă spuneam, ne-am orientat spre toate finanțările posibile pe care le putea lua Municipiul Făgăraș.

Fără aceste fonduri, cum ar fi arătat Făgărașul, cu investiții doar din bugetul local?

gropi 3
foto: arhiva

Ca înainte de 2016…

Câteva gânduri în noul an. Ce vă doriți în plan administrativ și aș puncta aici în relația cu Consiliul Local. Știm că în anul 2021 au existat și divergențe.

Eu cred că aceste divergențe pot fi lăsate deoparte. Partidele să lase consilierii locali sau actorii locali să își ducă până la capăt mandatul pe care l-au dat cetățenii. Eu îmi doresc ca relația cu Consiliul Local să fie una de a construi pentru comunitate, întotdeauna am transmis acest mesaj către Consiliul Local. Îi înțeleg în anumite situații că apar divergențe, pentru că lucrând în foc continuu, emițând foarte multe acte administrative, fiind într-un ritm foarte rapid, poate nu întotdeauna s-au înțeles toate aceste lucruri și de aceea spun că înțeleg, pentru că am început să explic, să stau de vorbă cu ei, să le explic cât este de important ca noi să construim. Că unii dintre consilierii locali nici nu vor să audă aceste lucruri, asta nu mai este o problemă de-a mea, ci o problemă a cetățenilor, care în 2024 trebuie să evalueze și să pună stampila pe cei care până atunci au construit și au dus mandatul dat de cetățeni.

În rest, îmi doresc ca relația să fie constructivă, întotdeauna contradicțiile duc la progres, nu poate toată lumea să asculte de un om, de un consilier, sau de primar sau de oricine altcineva și întotdeauna aceste chestiuni trebuie discutate. Ele sunt puse în dezbatere publică și se discută, iar cetățenii află discuțiile noastre, lucru care nu poate să ducă decât la dezvoltare și progres. În rest, eu doresc ca făgărășenii să fie o comunitate unită și la ceea ce construim pentru Făgăraș să punem cu toții umărul. Si noi Primăria, executivul, avem nevoie de ajutorul cetățenilor pentru a dezvolta și a pune în practică aceste proiecte, pentru că, până la urmă, noi am pus în practică ce am prezentat în urma unei strategii care ne-a fost aprobată și acceptată de votul cetățenilor. Suportul cetățenilor este foarte important pentru noi!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *