Doctorul Șerbu din Arpașu de Jos a publicat o istorie a satului natal

Cunoscut pentru reușite medicale de talie națională și internațională, doctorul Gheorghe Șerbu din Arpașu de Jos a publicat anul trecut un prim volum de istorie a satului Arpașu de Jos și mai promite cel puțin încă unul. În plină pandemie, pe lângă munca medicală neobosită de la Sibiu, deși pensionar cu ceva vechime deja, doctorul s-a remarcat prin talentul de povestitor al istoriei satului, amănunte știute numai de familia sa și puțini apropiați.

Arpașu de Jos – un sat în istorie, istoria unui sat este titlul volumului publicat la Sibiu în vara anului trecut. Informațiile culese de autor sunt inedite nu numai pentru istoria satului Arpașu de Jos, cât mai ales pentru istoria Țării Făgărașului, ca regiune istorică din care face parte, cât și a istoriei întregii noastre țări. Lecturarea acestui volum trezesc o plăcere deosebită și nu te poți dezlipi ușor de coperțile ei, asta mai ales datorită talentului de povestitor al autorului, inclusiv cursivitatea textului, limba curată românească literară și chiar populară, ce fac din lucrarea domnului dr. Șerbu un imens și valoros volum de istorie și monografie.

Volumul tipărit este format din aproximativ 200 de pagini, cu imagini color din viața trecută și contemporană a satului Arpașu de Jos. Debutul cărții este unul fascinant, o poezie formată din patru strofe cu patru versuri fiecare, ce umple cititorul de o emoție puternică, mai ales în concluzie: Mă uit l-Arpașu care stă să moară/Poate-l vom reface pentru-a doua oară!?

După o introducere realizată de jurnaliști francezi și unul român, autorul face o concluzie magnifică pentru demersul să: „scopul principal este să nu lăsăm uitarea să se aștearnă, să nu lăsăm amintirea să se piardă în val!”.

Cartea publicată de autor anul trecut prezintă multe amănunte istorice, toate culese cu multă atenție, meticulos, cu seriozitatea unui adevărat moștenitor al responsabilității pe care și-a asumat-o de bună voie, fără să-i fie dictată de cineva. Poate doar de conștiință!

WhatsApp Image 2021-10-07 at 19.38.41Fără a avea pretenția de a prezenta amănunțit lucrarea domnului Șerbu, voi spune doar că cititorul poate lectura amănunte cu privire la prima perioadă istorică a arpășenilor din epoca geto-dacilor, din perioada migrațiilor pecenege și din epoca înnobilărilor de către stăpânitorii austro-ungari, care recunoșteau actele de înnobilare emise mai devreme de domnii munteni. Sunt interesante și documentate descrierile instituțiilor satului: Poliția, Plasa, Judecătoria, Ocolul Silvic, Banca, Gara, Biserica, Școala.

Medic fiind, autorul a reținut foarte bine și expresia uzitată și arhicunoscută în zona Făgărașului încă din secolul trecut, anume aceea că „mă duc la doctor la Arpaș”. Rămâne cititorului să descopere și informații cu privire la primele boli molipsitoare abătute asupra regiunii și a satului, dar și o bună istorie a tradiției „vindecării” în Arpaș. Trebuie subliniat faptul că autorul cărții face parte nu doar din istoria satului, ci a făcut satul cunoscut mai ales prin activitatea sa medicală de excepție, pentru care a fost și ridicat la demnitatea de cetățean de onoare al localității. Foarte mulți oameni îi păstrează recunoștință pentru viața și sănătatea recuperate prin priceperea sa, bazată mai ales pe muncă serioasă și sacrificiu personal.

Apoi, fără să fie istoric, dar un fin observator și povestitor al trecutului localității, dr. Șerbu prezintă fiorii alegerilor „democratice” din 1910, când Alexandru Vaida-Voevod, medic și publicist, este trimis de arpășeni să-i reprezinte la Budapesta. Cum s-a reușit trimiterea unui român de la Arad prin Arpaș la Budapesta? Lucrarea dr. Șerbu ne arată efortul arpășenilor. E bine de știut!

Cartea mai prezintă și câteva amănunte legate de etnologie și folclor zonal și local, despre fiorii primului război mondial, rebeliunea legionară locală, despre o posibilă Centrală nucleară și multe amănunte bune de luat aminte.

cbd8b8ec-058f-450b-a26a-47d4cd531ce2Foarte original și interesat este faptul că autorul prezintă istoric cu multe amănunte migrația românilor arpășeni spre Țara Românească și spre America. Aceasta și pentru că autorul este urmașul unei familii care s-a dezvoltat pe jertfa acestor migratori care au îmbunătățit nu doar viața economică a familiei, ci au adus un aport de capital satului și chiar Făgărașului. Recomand cu sinceritate acest capitol tuturor făgărășenilor de peste hotare, dar și celor care nu au trecut niciodată granița României. Valoarea mărturisirilor din această parte a lucrării este una extrem de valoroasă.

Deși retras la pensie, medicul Șerbu tratează pacienți la o clinică privată din Sibiu și, când are ocazia și timp, distribuie pe internet și pe o rețea de socializare frânturi din istoria satului Arpaș, în mod neobosit și echidistant, ba mai mult, deține și o pagină de internet despre „Comorile Arpașului” unde postează orice are legătură cu satul și este de folos localnicilor și celor interesați de „istoria unui sat, de un sat în istorie”.

În concluzie, merită orice efort de a ține în mână și a lectura această lucrare. Chiar dacă autorul nu este istoric de meserie, el devine unul serios prin vocație. În plus, ca orice intelectual, dr. Șerbu și-a făcut datoria de a contura în cuvinte și imagini rădăcinile din care-și umple setea de viață.

(Pr. Alexandru Socaciu – Veneția de Jos)

One thought on “Doctorul Șerbu din Arpașu de Jos a publicat o istorie a satului natal

  • Buzulescu Cipriana
    octombrie 12, 2021 la 6:59 pm
    Legătură permanentă

    Părinții mei au fost din Ucea de jos și Porumbacu de jos. M-ar interesa cartea!
    Unde poate găsită spre cumpărare?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.