Nu vor un Centru de Management al Deșeurilor pe Dealul Calborului
Cetățenii din Calbor nu sunt de acord cu construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor pe Dealul Calborului. În cadrul dezbaterii publice organizată astăzi la Căminul Cultural din Calbor, localnicii s-au împotrivit cu toții realizării acestui obiectiv în zona troiței de pe Dealul Calborului. Nu au lipsit nici argumentele de ordin financiar, turistic, dar chiar și istoric, pentru că în acea vale, așa cum a mărturisit ing. Vasile Joantă, prezent la dezbatere, a fost front al Armatei României în septembrie -noiembrie 1916 iar posibilitatea să fie rămășite ale soldaților este foarte mare.
Din partea Consiliului Județean Brașov, instituția care realizează proiectul de Management al Deșeurilor din județ a fost prezent la dezbatere Zoltan Szenner, vicepreședintele CJ Brașov. Acesta a încercat să explice celor prezenți importanța proiectului, dar și faptul că CMID-ul nu este un depozit de deșeuri ci niște hale închise. Argumentele sale nu i-au convins pe oameni, care au comparat acea zonă cu zona Belvedere din Brașov.
„Cum este zona Belvedere Brașov pentru dumneavoastră, așa este și acea zonă pentru noi“, a spus un cetățean.
„Această vale se vede din Mândra, este deasupra Făgărașului. Unde ați văzut dumneavoastră așa ceva, să fie amplasat această stație în astfel de zonă?“, a mai întrebat un cetățean.
„Care sunt motivele pentru care doriți aceste hale în valea aceea, în conul acela de deversare a apelor, mai ales că acolo este și un punct important din punct de vedere istoric, pentru că acolo a fost în 1916 un front pe unde armata română a trecut Oltul. Acolo mai avem încă oase de oameni. Să vină mașinile să urce dealul, pe un drum care e praf și dacă vrem acest lucru va trebui modernizat și va costa enorm de mult. Ați văzut cum s-a făcut în Dealul Negru? Tot așa va fi nevoie, va fi o investiție foarte mare și va fi extrem de greu de circulat pe acolo și toată circulația Calbor- Boholț va fi blocată. Nu vreți să cheltuiți câteva zeci de mii pentru studiu de contaminare în Combinat, dar o să cheltuiți milioane să faceți drumul aici “, a spus ing. Vasile Joantă în cadrul dezbaterii.
„Se circulă foarte greu iarna. Noi abia ajungem cu mașinile acasă“, a mai spus o localnică.
După aproape două ore de discuții, localnicii prezenți au plecat mulțumiți că administrația locală din Beclean va ține cont de opinia lor și că nu va da în administrare acest teren pentru construirea CMID-ului.
„La propunerea Consiliului Județean, a domnului vicepreședinte Zenner, astăzi am chemat cetățenii să facem o dezbatere publică, să-i întreb dacă ei sunt sau nu cu acest obiect al Consiliului Județean. După cum ați văzut, la unison, oamenii noștri nu sunt de acord cu amplasarea în această locație a acestei stații de sortare. Ați observat discuțiile oamenilor și și-au spus obiectiv punctele de vedere și concluzia a fost una singură: nu sunt de acord cu acest lucru. În concluzie, la solicitarea Consiliului Județean de a le dezmembra o suprafață de 4,5 ha, care să fie destinată acestui proiect nu vom face acest lucru“, ne-a declarat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.
„Voi discuta cu consultantul, voi discuta cu colegii mei, hotărâm atunci. Vreau să înțelegeți cum s-a pus problema. Am avut terenul care era potențial contaminat pe situl de la Nitramonia , avem adresă scrisă în acest sens de la Agenția pentru Protecția Mediului. Noi nu putem lua o scrisoare de la Făgăraș, dar dacă această problemă se lămurește revizuim proiectul referitor la locația respectivă. Am avut o altă locație, unde Consiliul Județean avea drept de administrație pe acea locație, avea PUZ și PUG făcute pentru stație de sortare și TMB, exact ce avem acum nevoie. Au fost hotărâri de Consiliu Local date de Făgăraș pentru acordarea dreptului de administrare și domnul primar a optat să le retragă dreptul de administrare cu o săptămână înainte de dezbaterea publică. Acum aflu de această problemă de la Beclean. Încercăm să revizuim și să vedem ce opțiuni avem. “ , ne-a spus Zoltan Szenner, vicepreședintele CJ Brașov.
La dezbatere a fost prezent și primarul Municipiului Făgăraș, care a venit să-i susțină pe locuitorii cartierului Galați, care nici ei nu sunt de acord ca mașinile de gunoi să tranziteze zilnic cartierul. În plus, primarul a prezentat încă o dată propunerea lui ca acest CMID să se realizeze pe fosta platformă a Combinatului Chimic, venind și cu legi care permit deblocarea situației privind posibila contaminare a terenului respectiv.
„Am expus legea 74 din 2019 și le-am și dat formularele prin care Agenția Națională de Protecția Mediului poate da o decizie pentru a pune terenul la dispoziție pentru investiții mai puțin sensibile. Acest CMID este o investiție mai puțin sensibilă și poate fi poziționat pe fosta platformă a Combinatului, acolo unde Primăria Municipiului Făgăraș le-a indicat locația. Există avize date pe această platformă, mai ales că în ultima perioadă există și o decizie a unei etape de încadrare în avizul de mediu și un aviz pozitiv pentru a se construi acolo hale pentru a face peleți din deșeuri industriale. Nu văd niciun impediment ca în continuare Consiliul Județean să facă infrastructura de management a deșeurilor menajere în zona respectivă. Unul din motivele pentru care eu m-am aflat astăzi aici la dezbatere este și acela că acela că nu mai vreau ca toate mașinile de gunoi din Țara Făgărașului, din zona Victoria, zona Rupea, să treacă prin cartierul Galați să vină la acel CMID, pe care vor să-l poziționeze în Dealul Calborului. Cartierul Galați a fost supus ani întregi la mirosuri insuportabile din cauza acelei gropi neconforme de pe Dealul Galațiului. “, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
La finalul dezbaterii, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov spune că soluția este să nu se piardă vremea și împreună cu primarul Făgărașului să meargă la Agenția pentru Protecția Mediului pentru a lămuri situația privind posibila contaminare a terenului de pe fosta platformă a Combinatului.