Cum a reușit să se descurce un antreprenor făgărășean în Italia, pe timp de pandemie
Criza sanitară care a blocat economia mondială în 2020 şi într-o bună măsură şi în 2021 a afectat pretutindeni domeniul HoReCa. Doar că, în anumite ţări, autorităţile au intervenit şi i-au sprijinit pe proprietarii de hoteluri şi resturante, în timp ce în alte state au privit pasive la chinul antreprenorilor. De aici au rezultat valuri de falimente, oameni rămaşi fără un loc de muncă şi o importantă gaură în economie. Pentru a avea un tablou cât mai exact, „Adevărul” a vorbit cu trei români care deţin sau administrează restaurante în România, Italia şi Regatul Unit. Fiecare dintre ei a avut de suferit din cauza crizei, dar toţi au reuşit să se descurce într-un final, chiar dacă au fost serios afectaţi. Printre cei intervievati se afla și făgărășeanul Ciprian Zamfir, unul din cei mai apreciați pizzari din Italia.
Făgărășeanul Ciprian Zamfir trăieşte de peste 20 de ani în Italia, iar de câţiva ani administrează un lanţ de pizzerii la Roma. El spune că s-a simţit abandonat de autorităţile italiene. Spre deosebire de alte ţări vest-europene, Italia nu a intervenit ferm pentru a-i ajuta pe antreprenorii şi pe salariaţii afectaţi de închiderea economiei. Mai presus de orice, viaţa oamenilor, în general, a fost dată peste cap. „Pandemia ne-a prins la Roma împreuna cu copiii şi soţia, unde locuim şi muncim de peste 23 de ani. Pentru noi a fost un şoc să ne găsim de pe o zi pe alta cu toate restricţiile adoptate de Guvernul Italiei, pentru a înfrunta aceasta urgenţă sanitară. A trebuit să ne adaptăm la un alt mod de viaţă şi de muncă. Copiii, la fel ca noi, au trebuit să se adapteze noilor condiţii de studiu, de la o clasă plină de colegi şi profesori, la învăţământul online”, a declarat Ciprian Zamfir,pentru „Adevarul“.
„Italia, în această situaţie de urgenţă sanitară nu a fost alături de sectorul HoReCa. După toate deciziile de a închide restaurantele, guvernul nu şi-a asumat responsabilitatea de a susţine cu ajutoare economice personalul care lucrează în acest sector, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări, unde au primit până la 80% din salariu. Primele ajutoare au venit dupa şase luni. Italia ar fi trebuit sa fie un exemplu, însă s-a dovedit a fi un dezastru. Pierderile în sectorul nostru nu pot fi trecute cu vederea. Multe restaurante şi-au închis uşile pentru totdeauna, iar pentru noi, este trist, fiindcă pizza chiar este o pasiune aici”, mai spune el. Chiar şi aşa, Ciprian Zamfir a găsit soluţii pentru ca pizzeriile cu care lucrează să nu-şi închidă definitiv porţile. „În restaurantele cu care colaborez «sectorul pizza» a fost cel care ne-a permis să mergem înainte. A trebuit să ne reorganizăm, iar segmentul delivery ne-a ajutat. În ultimele luni, acest segment a crescut şi ne-a asigurat vânzări de peste 30 % dacă ne raportăm la câţi bani aduceau livrările de pizza până să vină această criză”, explică Zamfir. Există însă loc de speranţă pe viitor. Treptat, Italia se întoarce la normalitate, la fel ca toate ţările din Europa. Aşteptările există şi sunt mari în acest moment, la fel ca speranţele că întreg coşmarul va fi dat uitării. „Deciziile greşite ale guvernului au scos lumea în stradă, iar totul a culminat cu criza politică şi căderea guvernului. Actualul guvern dă o speranţă de întoarcere la normalitate. Până acum, motivul care ne-a dat puterea să mergem înainte a fost familia. În următoarea perioadă ne dorim ca această pandemie să treacă, să revenim la viaţa normală, fără restricţii, unde noi avem putere de decizie asupra noastră, şi nu să nu mai decidă alţii pentru noi”, mai spune Zamfir.
Citeste mai mult: adev.ro/qscvjg