Hârseni. Mai multe proiecte pentru rezolvarea problemelor comunității

Comuna Hârseni are un nou primar, ales în urma votului cetățenilor din 27 septembrie 2020. Daniel Dâmboiu a fost ales cu majoritatea voturilor sătenilor și deși au trecut doar patru luni de la câștigarea alegerilor, noul primar a demarat mai multe proiecte pentru dezvoltarea comunei și rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii. Reabilitarea căminelor culturale, rigole și podețe, săli de sport, dar și introducerea rețelei de gaz pe Valea Sebeșului, sunt câteva din proiectele avute în vedere de noua administrație locală a comunei Hârseni. Mai multe despre proiectele începute, dar și despre continuarea celor aflate în curs de implementare, am discutat cu primarul Daniel Dâmboiu.

Sunteți noul primar al comunei, ales deja de câteva luni. Bănuim că  aveți planuri pentru acest prim an de mandat!

Planuri mi-am făcut, mari. Am început proiectele pentru căminele culturale. Este vorba de Căminul Cultural din Mărgineni, proiectul este gata, ne-am apucat de scos autorizațiile și urmează să-l ducem la finanțare.

Cu ce fonduri vreți să-l reabilitați?

Cu fonduri de la Compania Națională de Investiții.

Este singurul proiect la care lucrați? 

Nu, avem în vedere și Căminul Cultural din Hârseni, dar și mansardarea Școlii Gimnaziale din Hârseni și o sală de sport pentru școală.

Să le luăm pe rând. La Mărgineni, știm că mult timp nu s-au investit bani în căminul cultural, iar acesta este destul de degradat!

Da, căminul arată foarte rău. Noi am făcut proiectul de reabilitare totală. Asta însemnă reabilitarea acoperișului, fațadei, interiorului, dotări, bucătărie, vestiare, extindere, tot ce e nevoie.

Ce valoare are proiectul?

Proiectul are o valoare de aproximativ 4 milioane lei.

Și proiectul pentru reabilitarea Căminului de la Hârseni va fi depus tot la CNI?

Da, tot prin CNI încercăm obținerea de fonduri. Și la Hârseni e nevoie de reabilitare. Nu s-a investit deloc de 12-13 ani.

Acolo era o problemă cu proprietatea, din câte știm. Era în proprietatea bisericii?

Da, încă nu am rezolvat această problemă, dar e în curs de rezolvare. Am discutat cu preotul din Hârseni și se va rezolva.

Ce prevede proiectul de la Hârseni, de la cămin?

Reabilitare fațadă, interior, pardoseală, extinderea unui un corp,  intervenim pentru tot unde trebuie.

Oamenii mai folosesc căminele culturale?

Da, le folosesc pentru botezuri, pomeni. Acum, cu pandemia, nu au fost folosite, dar în viitor, sigur că o să le folosească.

Un alt proiect, pe care vreți să-l depuneți pentru a obține finanțare prin CNI, este cel de mansardare a Școlii Gimnaziale din Hârseni. De ce este nevoie de această mansardare?

Copiii trebuie să aibă și un laborator, dar și săli suficiente, pentru că sunt cam înghesuiți în clase, care nu sunt suficiente. Astfe, am decis să facem o mansardare, să extindem spațiile, pentru că e singura școală din comună în momentul de față.

Toți copiii din comună învață la această școală?

Da, s-au făcut comasări în urmă cu 12 ani de zile și toți copiii din satele comunei învață aici.

Câți copii numără școala din Hârseni?

Peste 200. De asemenea, pe lângă amenajarea acestor laboratoare, săli de clasă la mansardă, vrem să extindem clădirea și să construim o sală de sport. Există o sală de sport în prezent, dar este destul de mică.

Sunt șanse să obțineți finanțare pentru aceste proiecte?

Sperăm că avem șanse. Rămâne de văzut.

Acestea sunt proiectele la care lucrați în momentul de față?

Da. În plus, mai avem un proiect pentru o sală de sport la Copăcel. Acesta este finalizat, acum scoatem autorizațiile și o să-l depunem tot la CNI sau pe fonduri europene, încă nu știm sursa de finanțare.

Unde va fi construită sala de sport?

Sala de sport va fi construită lângă terenul sport. De asemenea, vreau să mai facem la Sebeș un teren sintetic, lângă terenul de sport. Acolo, acum am finalizat vestiare dotate cu dușuri, un părculeț, toalete interioare.

Mai sunt echipe de fotbal în comună? 

Sunt trei echipe de fotbal: la Șebeș, Mărgineni și Copăcel. Urmează să modernizăm bazele sportive și în celelalte sate, cu fonduri din bugetul local.

O altă problemă pentru care facem demersuri este cea pentru extinderea alimentării cu gaze naturale pe Valea Sebeșului. Doar acolo nu avem, în rest avem în toată comuna.

Lucrăm la proiectul pentru realizarea de rigole, podețe, trotuare, în toată comuna. La Copăcel este proiect pentru realizare de rigole, podețe, este finanțat, trebuie doar să-l scoatem la licitație. Acum lucrăm la acest proiect. Mai avem proiectul de asfaltare pe Valea Sebeșului, care este finanțat, trebuie doar scos la licitație.

Acestea sunt proiecte finanțate prin PNDL2?

Sunt proiecte finanțate prin PNDL 2, acum facem procedura pentru a le scoate la licitație.

Proiectele de apă-canal în ce stadiu sunt?

Este o problemă, pentru că au expirat toate autorizațiile. La canalizare chiar zilele trecute am scos autorizația, la apă mai durează, pentru că este schimbare de soluție. A fost un proiect pentru captare prin forare, nu s-a găsit apă și s-a schimbat soluția – captare la suprafață. Situația juridică a terenului încă nu e reglementată, trebuie să o reglementăm. Mai durează puțin până scoatem autorizațiile. Nu avem autorizație la subtraversări poduri, pe DJ104 Copăcel-Hârseni-Măliniș. Canalizarea e realizată cam  70%, iar apa- 60%.

Pentru lucrările de canalizare am scos autorizație, am vorbit cu firma care se ocupă și când va fi timpul favorabil, începem lucrările la canalizare. Poate ne lasă să dăm drumul la canalizare, fără apă, pentru că sunt două proiecte separate.

Sunt șanse ca anul acesta să fie puse în funcțiune?

Canalizarea, da. Stația de epurare e realizată în proporție de 80%. Anul acesta ar trebui să finalizăm canalizarea. Dacă se lucrează cum trebuie, putem să-i dăm drumul. Poate și apa, dar depinde cum obținem autorizația.

Sunt niște pași legali, peste care nu puteți să treceți, niște termene care trebuie respectate.

Da, așa este, nu putem altfel.

Cum stați cu acordarea titlurilor de proprietate?

La fondul funciar am avut o discuție cu topometriștii. Vreau ca în doi ani de zile să terminăm cu fondul funciar. Am accesat și anul acesta programul de sectorizare, pe fonduri europene.

Cam cât la sută din cetățeni au titluri de proprietate?

De exemplu, la Hârseni, procentul e cam la 60%, la Copăcel, 70%, la Sebeș, deloc, la Mărgineni, deloc.

Sebeșul este prins acum în sectorizare, cred că va merge mai repede și într-un an de zile vor fi emise titlurile de proprietate, să punem oamenii în legalitate cu terenurile.

Cam acestea ar fi în linii mari planurile pentru perioada următoare. Am văzut că încercați să fiți transparenți și transmiteți mai nou online ședințele de consiliu local!

Da, pentru că așa este corect, să vadă cetățenii exact ce proiecte sunt, cine votează pentru, cine se abține, motivul, nu am nimic de ascuns, totul să fie transparent, să vadă cetățenii ce se întâmplă în Consiliul Local.

Aveți susținere din partea consilierilor?

Da, dar țin să precizez că nu mă susțin pe mine, susțin rezolvarea problemelor comunei!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *