Liturghie arhierească la Viștea de Sus

În prima duminică a Triodului, comunitatea parohială din Viștea de Sus a primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit în Biserica „Buna Vestire” din localitate împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii din sat au participat în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească, iar numeroși fii ai satului au venit în această duminică pentru a se bucura alături de familie, rude și prieteni, în această zi de sărbătoare pentru comunitate.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii din Viștea de Sus.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un parastas pentru preoții, ctitorii și binefăcătorii locașului de cult din Viștea de Sus, trecuți la Domnul.

În cuvântul de învățătură ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre duminicile din perioada Triodului care ne poartă prin învățăturile Evangheliilor citite în această perioadă pe un drum duhovnicesc spre marele praznic al Învierii Domnului. Părintele Mitropolit le-a explicat mai apoi credincioșilor învățăturile desprinse din Pilda Vameșului și a Fariseului.

„Mântuitorul Iisus Hristos nu ne oferă nouă acum un exemplu de om păcătos și nu înțelegem din Evanghelie de astăzi că numai cel păcătos poate să se roage. Se poate ruga și cel drept, cu smerenie, iar cel păcătos, dacă se roagă cu umilință profundă va câștiga mai mult decât cel mândru. De aceea Mântuitorul trage concluzia la final că mai îndreptat se va întoarce la casa lui cel care s-a smerit decât cel care a împlinit Legea, dar s-a mândrit pe sine”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Sărbătoarea a continuat cu sfințirea casei parohiale din Viștea de Sus, ridicată în ultima perioadă. Ierarhul i-a felicitat pe credincioșii din sat pentru eforturile depuse în ridicarea casei parohiale și în sprijinirea lucrărilor de înfrumusețare a locașului de cult. Părinte paroh Marian Antinie a fost hirotesit iconom, iar binefăcătorii din parohie au primit acte de cinstire din partea ierarhului. Părintele paroh i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea în Viștea de Sus în prima duminică a Triodului și i-a oferit în dar o icoană.

SURSA: mitropolia-ardealului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.