Educația cu 80 de ani în urmă de la Șona, exemplu pentru miniștrii de acum
Muzeograful Traian Dumbrăveanu de la Casa Memorială „Ştefan Baciu“ din Braşov a intrat în posesia unei foi matricole ce a aparținut unei eleve a şcolii din Şona, comuna Mândra din anul şcolar 1939-1940, scrie bzb.ro. În mod surprinzător, foaia matricolă conţine observaţii mai apropiate de ce înseamnă şcoala din Finlanda sau alte ţări, care sunt un exemplu în acest domeniu decât de şcoala românească din această perioadă.
Satul Şona este cunoscut pentru celebrele movile de la marginea acestuia şi din picturile maestrului Ştefan Câlţia.
Acum, şcoala din perioada interbelică de aici poate aduce localitatea din nou în atenţie. „Care este profilul psihologic al elevei… iată cu ce rubrici: intelect (inteligenţa, atenţia, memoria, imaginaţia): temperament (viteza de reacţie, sensibilitatea, puterea de muncă, sârguinţa, voioşia): personalitate şi caracter (neinfluenţabilitatea, sociabilitatea, camaraderia, onestitatea, bunătatea, simţul dreptăţii, spiritul de conducător, starea sufletească). Situaţia şcolară împărţită în categorii (educaţia sănătăţii, educaţia minţii, educaţia artistică, educaţia moral-religioasă) care se notează individual sau ca grupe de cunoştiinţe”, a dezvăluit muzeograful Ovidiu Savu câteva dintre observaţiile prezente în foaia matricola a elevei. Mai mult, foaia conţine şi date despre familie, cum ar fi dacă eleva doarme în pat sau în cameră şi cu alţi fraţi, dacă i-a murit vreun frate, cum îi sunt somnul şi alimentatia, ce preocupări extraşcolare are. Urmare a tuturor acestor observaţii ale profesorului trecute în foaia matricolă, se fac şi recomandări în legătura cu meseriile pe care eleva le-ar putea învăţa şi, mai târziu, profesa.
Muzeografii spun ca este incredibil cum în acest sat, în 1940, în România, se evalua un elev cu atâta complexitate şi atenţie la el ca întreg. Ovidiu Savu spune că va folosi şi alte foi matricole, dar şi caiete de amintiri sau oracole, atât din perioada interbelică, precum şi mai recente, într-o expoziţie care va fi vernisată în luna mai a acestui an. Din păcate, şcoala românească de azi culege mult mai puţine informaţii despre elevi ca oameni şi nu tine cont de aptitudinile acestora, aşa cum se întâmpla până acum mai bine de 80 de ani.
foto: facebook – Gabriela Atlantis si https://ro.wikipedia.org/