Preț mai mare pentru gunoi până în luna martie

După patru ore de discuții în plen, dar și în comisii, consilierii locali au votat tarifele propuse de Salco Serv, însă doar până la 1 martie, timp în care aceștia, în calitate de acționari unici să se caute soluții privind această situație.

În lipsa aprobării tarifelor de către Consiliul Local, pentru anul 2021, Salco Serv a anunțat că de astăzi nu va mai ridica gunoiul, lucru care s-a și întâmplat. În ultimele ședințe de consiliu convocate de consilierii locali la sfârșitul anului trecut nu s-a ajuns la niciun rezultat, drept pentru care Salco Serv a anunțat printr-un comunicat de presă, că în lipsa tarifelor aprobate, societatea nu va mi putea să ridice gunoiul din oraș. Pentru a se debloca această situație, astăzi, consilierii locali au fost convocați din nou în ședință de îndată. După patru ore de discuții, nelipsind atacurile politice, dar și personale, și pentru a nu rămâne cu gunoiul neridicat, majoritatea consilierilor au decis totuși aprobarea tarifelor practicate de Salco Serv, inclusiv cel pentru persoanele fizice, de 14,5 lei, cu amendamentul ca acest tarif să fie reevaluat din luna martie, cu posibilitatea introducerii de reduceri pentru anumite categorii de persoane.  La acest tarif se mai adaugă și suma de 1,45 lei, drept cotă de dezvoltare, bani care vor fi folosiți exclusiv, potrivit conducerii societății pentru investițiile necesare, în concluzie,  cetățeanul va plăti în total 15,95 lei/ persoană/lună.

Momentan, avem aprobate tarifele, motiv pentru care totul va intra în normalitate și vom putea conform legii să prestăm în localitate serviciile pe care le prestam până acum. Dacă luăm ca referință prețurile pe care celelalte companii de utilități, atât private, cât și publice, care efectuează salubritate, o să vedeți că prețurile noastre sunt sub prețurile din alte orașe și aici pot să dau exemplu Brașovul care este cel mai mare.“, ne-a spus Nicolae Bogdan, președintele CA al Salco Serv.

Potrivit conducerii Salco Serv, informația că Salco Serv a făcut foarte multe angajări este falsă. Sunt tot aceeași oameni, numai că legea nu le-a mai permis să lucreze cu zilierii, astfel aceștia au fost angajați.

Noi avem același număr de angajați de aproximativ 3 ani, de cât timp sunt în Consiliul de Administrație. Numărul nu a crescut în procent mai mare de 10-15%. Ceea ce știu cetățenii sunt niște cifre din 2016, când compania folosea mulți zilieri. Acum legea, nu mai permite acest lucru, motiv pentru care acei zilieri au apărut ca și angajați, dar efectiv numărul oamenilor care muncesc pentru companie nu s-a modificat începând cu 2017“, ne-a mai spus Nicolae Bogdan. 

Prețul tot mai mare pentru acest serviciu este rezultatul transportului gunoiului zilnic la rampa de gunoi de de la Brașov.

„În fiecare zi la Brașov pleacă două masini abrol, cu două remorci după ele. Costurile sunt foarte mari cu rampa de gunoi. Înainte, precum știți, am aflat că se ducea totul la groapa de gunoi de pe Dealul Galațiului, ceea ce nu presupunea costuri. Acum au început să apară costuri, câte 60 de km dus, 60 întors la două mașini, plus remorcă, plus depozitarea, plus taxele pe economia circulantă care au fost impuse de Guvern, toate acestea se adaugă“, ne-a spus Maria Suciachi, managerul interimar al Salco Serv.

Este deja cunoscut faptul că gunoaiele reprezintă o problemă națională iar de la an la an taxele, în lipsa gestionarii corespunzătoare a deșeurilor, vor crește. Revoltă mare este și la Sibiu în această perioadă, asta după ce operatorul privat a cerut schimbarea regulamentului actual, când plata se face per persoană, într-un tarif unic pe gospodărie, indiferent de numărul de persoane care trăiesc în respectivul spațiu. Acest regulament supus votului Consiliului Local înseamnă tarif mic pentru familiile mari și tarif uriaș, mărit de cel puțin 3 ori pentru cei care locuiesc singuri sau pentru familiile formate din două persoane.

Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, tariful per gospodărie pentru toți sibienii  va fi de 430 de lei pe an (pentru anul 2021) – abonamentul Practic. Asta înseamnă 35,83 de lei pe lună pentru cei care locuiesc singuri, de trei ori mai mult decât au plătit până în decembrie 2020, deși cantitatea lor de deșeuri nu s-a schimbat. Familia formată din două persoane va plăti lunar 17,91 de lei/persoană, cu 5 lei mai mult decât o făceau până în prezent, respectiv 10 lei în plus pe lună per gospodărie.

Întreaga ședință, o puteți urmări AICI

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.