Cetățenii, obligați prin lege să-și deszăpezească trotuarele

Autoritățile, instituțile publice, persoanele fizice și cele juridice sunt obligate să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale.

Un proiect de lege privind aceste obligații a fost adoptat de Camera Deputatilor, marți, 3 noiembrie, fiind for decizional în acest caz. Legea merge spre promulgare, la Președintele României.

Alte obligatii ale instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice sunt:

  • să respecte măsurile stabilite pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități;
  • să asigure curațarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice;
  • să curețe și să întrețină șanturile, rigolele și podețele aferente proprietății;
  • să depoziteze corespunzător reziduurile menajere, industriale, agricole, precum și materialele refolosibile, numai în locurile special amenajate sau autorizate de autoritățile administrației publice locale;
  • să mențiă curățenia trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc.

Dacă aceste obligații nu sunt respectate în termenele notificate de primar, de 30 de zile, sau de persoanele împuternicite de acesta, primarul poate aproba executarea de către autoritatea administrației publice locale a acțiunilor de curățare și igienizare, dar pe cheltuiala proprietarilor notificați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.