Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, cinstit cum se cuvine în Făgăraș
Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost purtat pe străzile orașului nostru într-o procesiune-pelerinaj. Din anul 2009, Sfinții Brâncoveni au fost consemnați ca ocrotitori ai Țării Făgărașului. Gestul vine din contribuția spirituală și culturală pe care Voievodul Constantin Brâncoveanu a avut-o în devenirea românilor din zona noastră.
Familia Brâncovenilor a ctitorit mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, dar și biserica Sf. Nicolae din Făgăraș, cea mai veche biserică din oraș. Ziua de 16 august este deci o sărbătoare specială în aceste două lăcașuri.
La Făgăraș, la biserica Brâncoveanu evenimentele au început în seara de ajun, cu slujba privegherii. A doua zi, un sobor de 9 preoți au slujit Sfânta Liturghie și slujba parastasului pentru Doamna Maria Brâncoveanu și fiicele ei, împreună de alți ctitori ai bisericii.
După aceasta, Sfântul Voievod Martir s-a plimbat pe străzile orașului pe care îl ocrotește, prezența sa fiind invocată prin icoana sa. Aceasta, care conține o părticică din sfintele sale moaște, a fost primită de biserica Brâncoveanu în anul 2014. Odorul a fost darul Patriarhiei Române oferit ctitoriilor brâncovenești din țară la împlinirea a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor.
Procesiune a poposit mai întâi la biserica Sfânta Treime, urmașa bisericii brâncovenești în momentul în care aceasta a fost confiscată.
Pelerinajul s-a oprit apoi și la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, care în anul 2009 a primit ca al doilea hram Sfinții Martiri Brâncoveni, ocrotitori ai Țării Făgărașului.
Icoana cu sfintele moaște a fost readusă apoi la biserica Sf. Nicolae, unde comunitatea gazdă i-a așteptat pe pelerini cu apă și gogoși.