O făgărășeancă e singura româncă admisă la una din cele mai prestigioase universități din SUA

Făgărașul continuă să formeze și să dea țării, dar și lumii  întregi, oameni de excepție. Iulia Stanciu se numără printre tinerii, pentru care viitorul se arată unul de renume. Făgărășeanca este singura româncă admisă la Williams College din statul Massachusetts, acesta  fiind cel mai bun colegiu de tip Liberal Arts din SUA. O elevă eminentă a Colegiului Național „Doamna Stanca“, Iulia a început pregătirile pentru a studia Biologia și Neuroștiințe la acest colegiu încă din clasa a opta.

Iulia Stanciu a absolvit Colegiul Național „Doamna Stanca“ anul acesta, la profilul Științele Naturii, cu media 10. Însă, din clasa a opta a știut că vrea să studieze în SUA, la Williams College. De atunci a aflat că este o concurență foarte mare, fiind mii de candidați din întreaga lume.

Eu mă pregătesc de mult timp să aplic în Statele Unite, pentru că este un proces destul de greu și pentru asta a trebuit să dau niște examene mai grele decât Bacalaureatul și mai multe. În primul rând am dat examenul de limbă, apoi a trebuit să fac un eseu, să fac un video CV cu activitățile pe care le-am făcut, pentru că pun mare accent pe voluntariat, pe poziții de leadership, pe dezvoltarea noastră personală, pe ceea ce am făcut noi pentru comunitatea din care facem parte, pe impactul nostru asupra comunității, pentru că asta este cumva un semn că noi vom putea să facem o schimbare în viitor și se bazează foarte mult pe acest lucru.Pe lângă inteligență și scoruri mari, țin foarte mult și la eseurile respective , unde vor să vadă ce fel de persoane suntem, cum gândim, cum învățăm din eșecuri. Acestea au fost elementele principale, dar am dat și interviuri și am primit oferte de la mai multe universități din lume, chiar și de la Harvard, unde am fost pusă pe lista de așteptare, dar cel mai important a fost faptul că am fost acceptată la Williams College și acesta este numărul 1  în SUA, la  Liberal Arts. Eu sunt singura româncă de la Williams College, nu mai este niciun alt român la facultatea mea și am colegi din toată lumea. Este un proces foarte competitiv, greu și lung. Eu m-am apucat încă din clasa a opta, când am făcut cercetare pe internet ce trebuie să fac și a trebuit să fac fiecare pas, pentru că contează foarte mult să te apuci din timp pentru așa ceva. Din clasa  noua, am început să fac voluntariat și alte activități, a trebuit să am și note foarte mari la școală. Fiecare element al aplicației a contat la fel de mult “, ne-a spus Iulia Stanciu.

Iulia vrea să devină medic chirurg iar dragostea pentru biologie spune că cel mai probabil i-a fost insuflată de tatăl ei, medic veterinar.

iulia stanciu1„Vreau să studiez biologia și să am o concentrație în neuroștiințe, urmând apoi să continui cu medicina. Întotdeauna mi-am dorit să fac medicina. În State, mai întâi trebuie să fac studiile de licență și mai apoi medicina, pentru că la ei medicina este superioară. Ei vor deja să avem toate cunoștințe din fizică, bio-chimie, chimie, sociologie, psihologie, biologie și abia apoi putem să facem medicină, axându-se foarte mult pe practică, pe metode cât mai noi, revoluționare în medicină. Acum, în perioada aceasta, este puțin mai complicat pentru că sunt foarte multe restricții, clar că nu va mai arăta nimic cum arăta până acum 8 luni. Trebuie să ne obișnuim cu această nouă normalitate. Eu mă aștept la lucruri foarte bune, la multe provocări și la o nouă comunitate, noi moduri de gândire. Abia aștept să întâlnesc oameni diferiți, cu păreri diferite și să învăț lucruri noi de la fiecare“, ne-a mai spus Iulia.

Îi dorim mult succes Iuliei și așa cum ne-a promis, o să revenim cu un material în care o ne împărtășească din primele ei experiențe din țara tuturor posibilităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.