E lege! Făgărășenii care au lucrat sau lucrează în Combinatul Chimic și Fabrica de Pulberi beneficiază, începând de astăzi, de REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE cu 13 ani.

E lege! Făgărășenii care au lucrat sau lucrează la Fabrica de pulberi Făgăraș și foștii salariați ai Secției 5 din Nitramonia Făgăraș  beneficiază, începând de astăzi, de REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE cu 13 ani. Mai mult, cei deja ieșiți la pensie pot solicita recalcularea și pot obține o pensie mai mare. Măsura a fost luată astăzi de Guvern, prin ordonanță de urgență. Anunțul a fost făcut astăzi de deputata  PNL, Mara Mareș.

De reducere vor beneficia persoanele care au împlinit vârsta de 50 de ani și care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, în următoarele  activități: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

 Totuși, de această lege nu vor beneficia mulți făgărășeni. O altă lege așteptată de ani de zile de oamenii din municipiu, dar și împrejurimi este cea în care Făgăraşul să fie inclus în lista zonelor afectate de poluare. Asta ar însemna o reducere cu 2 ani a vârstei de pensionare pentru cei care au locuit cel puţin 30 de ani aici.

Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010  privind sistemul unitar de pensii publice prevede, la articolul 65: „(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”.
Conform legislaţiei în vigoare, reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, este valabilă doar până la 31 decembrie 2030. Din păcate, Făgărașul nu figurează pe această listă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *