Subiectul zilei

Proiectul de 5 milioane de euro de la Cetatea Făgăraș intră în linie dreaptă

Agenţia de Dezvoltare Regională  (ADR) Centru a aprobat cererile de finanţare pentru lucrările de reabilitare cetăţilor de la Râşnov şi Făgăraş. Pentru ambele obiective, banii europeni sunt acordaţi prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa 5.1, iar contractele de finanţare vor fi semnate, cel mai probabil, în prima parte a lunii mai. Potrivit ghidului de finanţare, pentru aceste proiecte, de la bugetele celor două localităţi va fi achitată doar cofinanţarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectelor.
Primăriile Râşnov şi Făgăraş sunt singurele din judeţul Braşov care au depus cereri de finanţare pentru reabilitarea unor monumente istorice prin Axa 5.1 din POR 2014 – 2020.

„Este un proiect de reabilitare a Cetății Făgăraș, depus anul trecut, iar anul acesta, după evaluarea proiectului, am avut un punctaj de 77 de puncte și am primit scrisoare ca în termen de 30 de zile să depunem documentele pentru a ne invita să semnăm contractul“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 5 milioane de euro, banii urmând a fi utilizaţi, printre altele, pentru realizarea a două podeţe de lemn peste şanţul de apărare (unul la intrarea principală, iar celălalt pe latura de nord), dar şi pentru intervenţii la şanţul de apărare (îndepărtarea valului de pământ de lângă ziduri astfel încât piloni de stejar pe care este realizată fundaţia să aibă suficientă umezeală pentru a se conserva). De asemenea, se va lucra la turnuri, la ziduri şi vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. Totodată, vor fi amenajate şi mai multe spaţii interioare

„Sunt lucrări prevăzute la zidurile exterioare ale Cetății, la amenajarea lacului, două poduri, lucrări interioare. După semnarea contractului se va scoate la licitație proiectarea plus execuția. Bineînțeles că lucrările, eu cred că se vor întinde pe aproximativ doi ani de zile pentru avem impus în avizul de la Cultură și săpături arheologice la piciorul podului, pe partea nordică a cetății“, ne-a mai declarat primarul Făgărașului.

După ce se vor termina lucrările, în cetate se vor desfăşura diverse activităţi, astfel încât turiştii să „ia contact” cu viaţa cotidiană din urmă cu mai multe secole.
În momentul de faţă, Cetatea de la Făgăraş, este considerată una dintre cele mai bine conservate din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *