Ministrul Mediului, prezent la Sâmbăta de Jos. Promite că Guvernul Orban va aloca bani pentru renovarea Castelului Brukenthal

Cândva un castel simbol al casei de Brukenthal, Palatul de la Sâmbăta de Jos  stă de ani de zile gata să se prăbuşească. Acoperit în nişte „bandaje“ pentru a fi mai degrabă ascuns de ochii celor care şi-ar dori să îl viziteze, edificiul, monument de categoria A, „se stinge“ puţin câte puţin. Deși au mai fost promisiuni că acest castel va fi reabilitat și îi va fi redată strălucirea de altădată, spre încântarea zecilor de mii de turiști care vizitează herghelia de la Sâmbăta de Jos, acest lucru nu s-a întâmplat. Astăzi, însă, aflat în vizită în județul Brașov, Ministrul Mediului, Costel Alexe, a ajuns și la Sâmbăta de Jos și a venit cu promisiunea că guvernul Orban va aloca bani pentru reabilitarea acestui edificiu cultural. 

Deși vizita a fost una destul de importantă și de interes pentru comunitatea din Țara Făgărașului și nu numai, ci și pentru zecile de mii de turiști care vizitează anual Herghelia de la Sâmbăta de Jos, liderii din Făgăraș ai formațiunii liberale nu au considerat necesar să anunțe printr-un comunicat de presă această vizită, iar jurnaliștii care au reușit să ia parte la această întâlnire au aflat pe surse.

Așadar, în jurul orei 14.00, Ministrul Mediului a ajuns la Herghelia de lipiţani de la Sâmbăta de Jos şi s-a arătat deosebit de impresionat de animalele de acolo, după ce a participat alături de cei prezenți la un spectacol ecvestru. La final ne-a declarat că scopul vizitei este anunțarea alocării de fonduri de la Compania Națională de Investiții pentru reabilitarea Castelului Brukenthal. Potrivit proiectului este nevoie  de suma de 3,5 milioane de euro.

 

 

Pentru mine ca ministru este una din cele mai mari bucurii că în România, în județul Brașov, la Sâmbăta, să avem acest patrimoniu genetic al României, să avem această resursă care este apreciată la nivel mondial și mă bucur foarte mult că Școala Română de Silvicultură, autoritățile județene, reușesc să ducă mai departe această tradiție. Ceea ce mă bucură pe mine este că în toamna acestui an, aniversăm centenarul, de când a fost înființată această herghelie, de către statul român. Guvernul liberal, guvernul Ludovic Orban va finanța reabilitarea și restaurarea acestui frumos castel pentru că dincolo de conservarea acestei resurse genetice, este foarte important ca un număr cât mai mare de români să vină la Sâmbăta de Jos să vadă această resursă.“, ne-a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului.

Județul Brașov este cea mai importantă destinație a României, este o titulatură pe care am obținut-o  timp de trei ani consecutiv. este pentru prima dată când muntele bate marea și este foarte important să folosim fiecare resursă pe care o are județul nostru. În acest sens, la sugestia colegilor mei, primari din Țara Făgărașului, am luat legătura cu cei de la Romsilva, cu domnul ministru, Costel Alexe. În prezent, au depus o cerere pe CNI și ne dorim cât de curând acest patrimoniu deosebit din Țara Făgărașului să fie cât mai bine pus în valoare“, ne-a spus Adrian Veștea, președ. CJ Brașov.

Așadar, rămâne de văzut dacă într-adevăr după atâția ani de așteptare, palatul își va recăpăta strălucirea de altădată, pentru că promisiuni au mai fost. Reamintim că în anul 2009, Elena Udrea, Ministrul Turismului la acea vreme(PDL), aflată în vizită la herghelia de la Sâmbăta de Jos, a promis că va avea în vedere cererea reprezentanților de acolo pentru a reabilita Palatul Brukenthal. Însă totul a rămas la nivel de promisiune iar castelul în voia sorții…

A ajuns o ruină

Castelul este o clădire masivă cu ziduri care depășesc chiar și un metru. Clădirea are 15 axe, fațadele sunt prevăzute cu decorații din tencuială. Clădirea simetrică, cu două nivele, are un plan rectangular, partea centrală fiind flancată pe ambele părți de un rezalit.Această parte a clădirii are trei nivele și are un acoperiș în stil baric, ferestrele de la primul și al doilea etaj sunt despărțite de pilaștri cu capitel ionic. Pe fațada sudică a rezalitului, la primul etaj, s-a construit un balcon deschis. Terenul de 1700 de hectare din jurul castelului a fost concesionat de Samuel von Brukenthal, care l-a închiriat de la Trezorerie pentru 99 de ani. Legenda spune că acest castel a devenit pompos și impozant pentru a o găzdui pe regina Maria Tereza, dar nu există nici o dovadă cu privire la această vizită a reginei la monumentul istoric al familiei Brukenthal.

Castelul nu a suferit pagube majore în urma incendiului din 1949. În 1950 s-a schimbat acoperișul și s-a vopsit o parte a castelului, probabil acesta a fost momentul în care o parte a frescelor din sala de bal s-a acoperit cu straturi noi de tencuială. Probabil hergelia formată de familia Brukental, în care se creșteau caii din rasa lipițan, a fost restabilită în 1920 de către Statul Român, apoi în 1950, castelul a găzduit birourile administrative ale hergheliei. Starea castelului se deteriora în mod continuu, iar la sfârșitul anilor 1990 castelul a rămas gol.

Din anul 2002, se are în vedere restaurarea palatului Brukenthal, care aparține companiei Romsilva S.A,  în vederea transformării acestuia într-un Muzeu al Calului Lipițan, dar renovarea încă nu s-a realizat, castelul aflându-se în continuare într-o stare degradată. (Sursă: Bicsok Zoltán–Orbán Zsolt:„Cu voia lui Dumnezeu, construita-mi curtea…” – Istoria castelelor familiale din Transilvania, Editura Gutenberg, 2012)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.