CORONAVIRUS. Declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis!

Astăzi,  la ora 15.00, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o serie de declarații de presă la Palatul Cotroceni pe tema epidemiei de coronavirus, în contextul decretării stării de urgență.

„De azi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pe o durată de 30 de zile”.

„Școlile vor fi închise pentru protejarea elevilor; activitatea din sistemul preuniversitar și universitar este închisă”.

„Dacă va fi nevoie, vor fi plafonate prețurile la medicamente, alimente și la serviciile de utilitate publică în limita prețului mediu din ultimele trei luni”.

„Serviciile medicale pentru tratarea cazurile de coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se susțin din buget. Angajatorii și angajații afectați de efectele crizei vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale”.

„Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea de zile libere părinților nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, penitenciare, sanitar și altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii au dreptul la o majorare a salariului potrivit legii 19 din 2020”.

„Se introduce posibilitatea ca în companii și instituții, unde se poate, să se poată ucra la domiciliu sau în telemuncă”.

„Am dispus ca în structurile MAI, sanitare, asistență socială, să se poată angaja fără concurs personalul necesar”.

„Am dispus asigurarea sumelor necesare la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea directă a materialelor și medicamentelor necesare; am simplificat procedurile de decontare a banilor în sistemul sanitar”.

„În economie, guvernul  poate lua măsuri de sprijin și va anunța curând pachetul de soluții pregătit. Producția și întreaga economie treubie să fie pregătite să susțină combaterea epidemiei”.

„Se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică”.

„Am decis suspendarea efectuării controalelor la angajatori de către ITM, cu câteva excepții”.

„Efecte în justiție: activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită. Lista se stabiliește de conducerea ÎCCJ și conducerile Curților de Apel; pentru judecarea proceselor, instanțele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi”.

„Toate măsurile detaliate, pe fiecare domeniu, se regăsesc în decretul emis azi și care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial”.

„Sunt hotărât ca împreună cu Guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri pentru a proteja viața cetățenilor. Dar ele treubie urmate de oameni. Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați regulile, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare, aveți grijă de cei apropiați, păstrați igiena mâinilor. Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială”.

„Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau rapid măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei, închiderea restaurantelor”.

„Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, aeriană, maritimă, dacă se impune”.

„Ca măsură cu aplicabilitate graduală, însemnând numai când e necesar, e identificarea și rechiziționarea de stocuri și unități de producție a echipamenteler, medicamentelor necesare pentru combaterea epidemiei”.

„Măsurile vor avea un caracter temporar, dar sunt necesare acum pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor”.

„Tot ce facem în această perioadă se subsumează obiectivului primordial: limitarea transmiterii infecției”.

„Națiunea noastră trece prin momente dificile. Dar, suntem români, popor supus de istorie unor momente cumplite. Le-am depășit pe toate cu bine. Azi nu suntem singuri. O criză globală necesită soluții globale. Efortul internațional e uriaș, ne coordonăm cu partenerii din UE”.

Sursă:mytex.ro

Un comentariu la „CORONAVIRUS. Declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis!

  • martie 17, 2020 la 5:19 am
    Permalink

    Din discursul pe care l-a rostit,nu cred ca a inteles nici 10%,el recita tot ce ii baga sub nas,”imprativ”cu “celeritate”,cei care conduc din umbra!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.