Primarul Sucaciu, către PNL și USR: „Ce exemplu să luăm de la Hidrosal? Cum să falsificăm documente sau cum să ne mărim de 8 ori salariul în doi ani?”

Proiectul pilot implementat de Primăria Făgăraș pe str. Câmpului, pentru creșterea ratei de reciclare, a ajuns să fie politizat și criticat în special de adversarii politici ai primarului. Gheorghe Sucaciu a publicat în mediul online o replică pentru PNL și USR Făgăraș, după ce ambele organizații locale au anunțat vineri, respectiv duminică, faptul că au depus proiecte de hotătâre prin care cer ca municipalitatea să renunțe la proiectul pilot, deși legislația europeană și națională obligă primăriile să ia măsuri pentru reducerea poluării.

Mai mult, edilul șef al municipiului refuză în mod public să ia exemplul de bune practici oferit de președintele PNL Făgăraș, Persida Țâmboiu. Sucaciu sugerează că la societatea de salubritate din Prejmer se falsifică acte pentru a scăpa de sancțiuni, în loc să fie rezolvată situația deșeurilor.

„PNL și USR Făgăraș, în loc de atacuri care afectează comunitatea, nu vreți mai bine să aduceți critici constructive în interesul cetățenilor?

„Făgărașul reciclează”, proiectul pilot din cartierul Câmpului, nu a fost lansat dintr-un moft, ci pentru că este obligatoriu și necesar să sortăm corect deșeurile înainte de a le arunca. Oricât doare, în realitate suntem codașii Europei la capitolul reciclare și ne sufocăm din cauza cantităților uriașe de gunoi pe care îl generează fiecare dintre noi. Sunt lucruri cunoscute foarte bine de către PNL Făgăraș, care, în loc să găsească soluții în favoarea comunității locale, preferă să servească interesele de partid ale șefilor de la Brașov. Iar USR Făgăraș, care nu înțelege nici după atâta timp cu cine s-a aliat, susține demersuri care pun în pericol sănătatea și viitorul făgărășenilor.

ecoBazându-se probabil pe basme, liberalii spun că „este total nefuncțional, ineficient și pueril”. Realitatea este, de fapt, alta. Am cerut un raport săptămânal și datele din teren arată că, după aproape două luni de când se desfășoară programul, locuitorii de pe str. Câmpului fac progrese și reciclează mai mult. În fotografia alăturată vedeți constatările din 18 și 23 august.

Deși a început să funcționeze, PNL și USR Făgăraș vor să renunțăm la proiectul pilot. Ca să fie siguri că au șanse, liberalii au exclus din partid trei oameni care votau proiecte pentru dezvoltarea orașului și se pregătesc să aducă în Consiliul Local o persoană care a fost surprinsă de camerele de supraveghere în timp ce fura borduri de pe șantierele din Făgăraș și pe tânărul care, în luna martie, publica fotografii care sugerau că aș fi parcat pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, încercând astfel să mă denigreze prin manipularea opiniei publice.

Domnilor, hotărâți-vă! Vreți ca cetățeanul să plătească mai puțin pentru salubritate sau nu? Costurile ridicate sunt reale și singura soluție pentru micșorarea acestora este diminuarea cantităților de deșeuri care nu pot fi reciclate, prin colectarea corectă pe cinci fracții. Înțeleg că sacii agățați pe stative deranjează vizual, mi-au spus și locuitorii când am stat de vorbă cu ei față în față. Însă le-am explicat că sunt necesare până când ne corectăm comportamentul, acestea fiind singura modalitate prin care putem verifica dacă deșeurile sunt aruncate corect sau nu. Și, repet, a început să funcționeze.

Este adevărat că au existat temeri că animalele ar fi atrase de sacii cu gunoi de pe stative, dar faceți un efort și acceptați realitatea. De la debutul proiectului pilot nu au existat incidente de acest fel. Dacă respectăm programul, sacii stau pe stative cel mult 4 ore. Spre deosebire de containere, unde gunoiul rămâne o zi întreagă și ar fi „ofertant” pentru animale. În plus, cartierul Câmpului este acum mai curat și mirosurile urâte au dispărut.

Președintele PNL Făgăraș, Persida Țâmboiu a mai încercat o dată să ne dea exemplu de bune practici Prejmerul, unde societatea de salubritate a fost condusă până în această vară de ginerele domnului Todorică Șerban, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov și prieten al domnului Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. Ce exemplu să luăm de la Hidrosal? Cum să falsificăm documentele pentru a evita plățile către Administrația Fondului pentru Mediu? Sau cum să ne cumpărăm haine „de firmă” din banii societății? Sau cum să ne mărim de 8 ori salariul în doi ani?

Oameni buni, „Făgărașul reciclează” este un proiect pilot. Asta înseamnă ca administrația locală să colaboreze cu cetățenii pentru a-l adapta și a găsi o variantă finală bună, care să fie implementată în tot orașul. Înapoi nu ne putem întoarce, pentru că ce nu spun PNL și USR Făgăraș este faptul că legislația de mediu s-a schimbat și suntem obligați să găsim soluții. În caz contrar, din bugetul local se plătesc sume uriașe pentru nerespectarea obligațiilor, adică bani necesari pentru investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurilor din orașul pe care l-au distrus în ultimii 30 de ani tocmai cei care atacă acum schimbările benefice pentru comunitate”, afirmă primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.