Zeci de făgărășeni au donat astăzi sânge. Punctul de recoltare de la Făgăraș s-a redeschis după mai bine de un an

Zeci de făgărășeni  s-au prezentat astăzi încă de la primele ore ale dimineții pentru a dona sânge la punctul de recoltare redeschis în orașul nostru, după ce mai bine de un an a fost închis. Donatorii au fost primiți într-un nou spațiu, situat în clădirea din incinta Spitalului Municipal unde funcționează și Hospice Casa Speranței (vizavi de Ambulanță). 

Făgărășenii nu vor mai fi nevoiți să bată drumul la Brașov pentru a dona sânge. Cadrele medicale de la Centrul de Transfuzie Sanguină Brașov vor veni lunar în municipiul nostru la punctul amenajat în clădirea unde funcționează Hospice Speranței. Astăzi a fost prima zi, după mai bine de un an, în care medicii de la Brașov au venit  din nou în orașul nostru.

Am venit să donez sânge. E foarte bine, mă bucur că s-a redeschis și la noi în oraș Centru pentru donare. Îi putem ajuta pe cei care au nevoie de sânge. Este a doua oară când donez sânge și cât se poate să donez, o să mai fac acest gest, cu mare plăcere“, „Am venit pentru donare de sânge. Mă bucur că s-a redeschis, eu tot mereu am sunat și mi se spunea că în curând o să vină la Făgăraș. La Brașov nu mă duceam să donez sânge“, ne-au spus câțiva făgărășeni prezenți la punctul de recoltare deschis la Făgăraș.

Am redeschis astăzi punctul de recoltare de la Făgăraș după un an de zile. Noi sperăm să fie de bun augur. Le mulțumim autorităților locale și doamnei manager al Spitalului Municipal Făgăraș și îi așteptăm pe locuitorii Făgărașului să doneze. Vom veni o dată pe lună și vom anunța înainte cu două săptămâni, efectiv pentru a se poate face campanie“, ne-a spus Camelia Roșu, directorul Centrului de Transfuzie Sangvină Brașov.

Ne bucurăm foarte mult să vă dăm această  veste. Am redeschis punctul de recoltare sânge. Au venit doamnele și domnii doctori de la Brașov și în acest moment se pregătesc pentru donare. Avem mai mulți oameni decât  ne așteptam, ceea ce ne bucură foarte mult și îi așteptăm pe făgărășeni în număr cât mai mare, pentru că viața unui om contează și depinde și de sânge“,  ne-a spus dr. Mihaela Pandrea, managerul Spitalului Municipal Făgăraș.

Printre zecile de făgărășeni prezenți să doneze sânge s-au numărat: pompierii, militarii, polițiștii și jandarmii.

Nu este prima oară când donăm sânge. Inspectoratul Județean de Jandarmi Brașov organizează permanent activități de donare. La aceste activități au participat întotdeauna și jandarmii făgărășeni. Ne bucurăm că astăzi se poate dona la Făgăraș și chemăm pe toți făgărășenii să doneze sânge pentru că se știe, sângele salvează vieți. “, ne-a spus mr. Ovidiu Roșca, comandantul Detașamentului de Jandarmi Făgăraș.

Conform statisticilor oficiale, anual, doar 2% din populaţia României donează sânge, un procent extrem de mic raportat la necesităţile unui pacient. În fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de cel puțin 1.000 litri de sânge. 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieţi.

Donatorul trebuie să respecte anumite reguli:

 • să aibă vârsta cuprinsă între 18 – 60 ani
 • greutate peste 50 Kg
 • tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg
 • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
 • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
 • să nu aibă, să nu fi avut: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer
 • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

 

Cei care aleg să doneze beneficiază de:

 • analize gratuite
 • 7 tichete de masă cu care se pot achiziţiona produse alimentare
 • o zi liberă de la serviciu, în ziua donării (în cazul salariaţilor)
 • o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării (în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor)
 • posibilitatea achiziţionării unui abonament pentru o lună la transportul în comun, cu reducere de 50%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.