FOTO-VIDEO. ROŢILE DE FOC AU FOST ARUNCATE DE PE DEALURILE DIN ŞINCA NOUĂ
Așa cum ne-am obișnuit în ultimele două decenii, Lăsatul secului pentru Postul Mare este anunţat în mod deosebit la Șinca Nouă. Toată suflarea satului, dar și turiști și invitați din alte zone participă la obiceiul „Roata în flăcări“, obicei prin care fetele ajunse la vârsta maturităţii şi care au rămas nemăritate erau ironizate. Această tradiţie, veche de secole, a reînviat la Şinca Nouă în urmă cu 20 ani, după ce în perioada comunistă a fost interzisă.
Satul Şinca Nouă a fost în această seara în sărbătoare. Îmbrăcaţi în costumele tradiţionale, sătenii,de la cei mai mici, la cei mai în vârstă au participat în număr foarte mare la obiceiul „Roata în flăcări“, obicei unic cel puțin în zona noastră.
„Este a 20-a ediție și mă bucur foarte tare că deși e un schimb de generații, încă obiceiul merge înainte. Se adună tineretul aici la școală, mergem la o gazdă, se leagă roata, se face un joc, pentru că așteptăm să se facă seară și mergem sus pe deal unde se dau foc roților și se strigă. Apoi mergem la Căminul Cultural unde se organizează un bal gratuit pentru toată lumea din Țara Făgărașului care vine. Nu știu dacă mai există pe undeva această tradiție. Și la noi, știți bine că nu s-a mai făcut o perioadă îndelungată, câteva zeci de ani și acum 20 de ani am revitalizat această tradiție și de atunci o facem de fiecare dată. În trecut, nu era un obicei organizat, era un lucru spontan, făcut de feciorii care mergeau la adăpostul întunericului și strigau strigături către fetele care nu se măritaseră și aveau o anumită vârstă. Și astfel, tot satul vedea cine e luat în colimator și se amuza. Atunci se striga: fata lui cutare a rămas nemăritată! Și în perioada postului nu se mai putea mărita, ci doar după Paști. Acum nu mai strigăm nimănui, pentru că fetele își fac carieră, nu mai e privit de către sat ca o rușine dacă o fată se mărită mai târziu. Obiceiul în sine este un prilej de a ne aduna și de a sărbători împreună. Nu se mai supără nimeni acum, fiecare se căsătorește când dorește“, ne-a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă.
„Acest obicei care a fost revigorat în urmă cu câțiva ani este o modalitate de a aduna comunitatea. Este un prilej de a fi împreună, acum când începe postul și de a ne bucura de acest obicei străvechi, care nu mai are aceeași conotație car în trecut, dar e bine primit de toată lumea“, ne-a spus pr. Sorin Suciu, parohul din Șinca Nouă.
Ceremonia a început la lăsarea întunericului când un alai de tineri a plecat în paradă la o gazdă pentru a pregăti roţile.
Roata in flăcări la Sinca Noua
Publicată de Fagarasul Tau pe Sâmbătă, 22 februarie 2020
Acolo au fost cinstiți de gazde așa cum se cuvine iar tinerii au încins hore, sârbe și învârtite.
Roata in flacari la Sinca Noua
Publicată de Fagarasul Tau pe Sâmbătă, 22 februarie 2020
Roţile din lemn au fost umplute cu paie. Apoi, tinerii însoţiti de zeci de săteni au urcat pe două dealuri. De acolo, cetele de feciori au strigat peste sat numele tuturor fetelor rămase nemăritate și au aruncat roțile cu foc.
Sărbătoarea continuă la Căminul Cultural, unde toată suflarea comunei participă la un bal, devenit tradiție, acum înainte de Postul Paștelui.