Cultură

Istoria clopotelor, în centrul atenției astăzi la Cetatea Făgăraș

Turnul Thomory din Cetatea Făgăraș a găzduit astăzi lansarea unei lucrări deosebite  „PROIECTUL UNEI LIMBI UNIVERSALE“ – lucrare enciclopedică despre istoria clopotelor de la origini, semnată de profesorul făgărășean Ovidiu Oana- Pârâu. Zeci de invitați, de la profesori, medici, oameni de cultură, preoți sau simplii făgărășeni au ținut să fie prezenți la acest eveniment.  

Profesorul Ovidiu Oana- Pârâu este cunoscut pentru activitatea sa culturală și în special pentru cea de colecționar de clopote. Mărturisește că a început cu mulți ani în urmă să colecționeze clopote, tălăngi, clopoței atât din țară, cât și de peste hotare, ajungând în acest moment să dețină una din cele mai reprezentative colecții, cu piese vechi și de mii de ani.

Este momentul lansării volumului „Proiectul unei limbi universale“, în care este cuprinsă istoria mondială a clopotelor de la  origini până în prezent, o lucrare enciclopedică apărută într-o ediție simplificată alb-negru, din cauza prețurilor, varianta completă este de peste 1200 de pagini, format mare, de tip albume și ilustrate, cu cele mai reprezentative clopote din istoria civilizației, dar și cu clopote din colecția mea. Această colecție de clopote a inspirat această carte sau a generat apariția ei, ca răspuns la ceea ce nu știam eu despre clopotele pe care le adun. Despre colecția mea se zice că este una din cele mai reprezentative pe această tematică și una din cele mai complexe, date fiind diversitatea și vechimea pieselor care o compun, într-o singură colecție. Cea mai veche piesă este din mileniul 5 î. Hr. “, ne-a declarat prof. Ovidiu Oana- Pârâu.

Suntem aici pentru un personaj deosebit iar personajul este clopotul. Avem în centru „Proiectul unei limbi universale- o istorie a clopotului de la origini până în prezent. Prof. Ovidiu Oana- Pârâu este un colecționar de clopote și nu orice colecționar,  deține clopote vechi de mii de ani, cel mai vechi este din mileniul 5 î. Hr.“, a spus Pr. Dr. Ciprian BÎLBĂ.

La finalul evenimentului, prof. făgărășean a donat 24 de volume  Bibliotecii Municipale Făgăraș.

 

One thought on “Istoria clopotelor, în centrul atenției astăzi la Cetatea Făgăraș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *