Prima femeie care a făcut şcoala Salvamont în România

FOTO> https://jysk.ro/

Lucia Lungu este salvator montan voluntar, asistentă medicală şi prima femeie din România care a făcut şcoala Salvamont, în anii `80. După mai bine de 30 de ani în care a lucrat ca voluntar în echipa Salvamont Victoria, ea crede că, dacă iubeşti ceea ce faci, dacă ai condiţie fizică, un psihic echilibrat şi ai tăria de a trece peste evenimentele neplăcute, îţi poţi face foarte bine treaba de salvator montan. Iar într-o astfel de echipă, fetele îşi pot găsi cel mai bine un rol în zona medicală.

În echipa Salvamont Victoria a ajuns când avea 20 de ani, după ce medicul din echipă a plecat. Se întâlnea adesea pe traseele din zonă cu membrii echipei salvamont, iar atunci când au rămas fără personal medical, Thomas Bross, şeful echipei la acel moment, i-a propus să îi ajute pe salvamontişti şi să le predea cursuri medicale. „Am ţinut nişte cursuri de prim ajutor, iar ei au început să fie interesaţi, să pună. Mă străduiam să le răspund cât mai pe înţelesul fiecăruia. În scurt timp am reuşit să închegăm o echipă în care nu se observa că nu avem un medic în echipă. La concursuri naţionale la care participam împreună, pentru trofeul Salvamont, un concurs anual care se ţine între echipele de salvatori montani, eram întrebaţi de multe ori cine e medic la noi în echipă. Ei învăţau aceleaşi măsuri de prim ajutor care erau baza în salvările montane”, a povestit pentru jysk.ro,  Lucia.
După ce, iniţial, le-a predat colegilor ei doar cursuri de prim-ajutor, Lucia a simţit că vrea să ştie mai mult, vrea să afle de unde până unde intervin salvatorii montani într-o acţiune de salvare şi să înţeleagă limitele între care acţionează ei. Atunci, i-a spus lui Thomas Bross că ar vrea să urmeze cursurile Şcolii Salvamont. Era anul 1986 şi nicio femeie nu făcuse, până atunci, Şcoala Salvamont.
„Cei din consiliul de atunci au crezut că e o greşeală de nume. Au crezut că cel înscris de Thomas trebuia să se numească Lucian, că lipsea un «n» din nume. Mi-au spus că nu ştiau că Thomas Bross a trimis la şcoală o fată, iar eu le-am răspuns că nu a trimis o fată, ci un salvator montan. Erau foarte miraţi. Dar au dispărut animozităţile şi micile răutăţi, ne-am întâlnit apoi la raliuri sau în şcoli în Bucegi sau la Bâlea, am fost lector în şcoli, pe partea medicală, într-o echipă formată din patru doctori de la Bucureşti şi cu mine, care eram singurul asistent medical”, îşi aduce aminte Lucia.

Mai mult AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *