Foto-video. Satul Săvăstreni a fost astăzi în sărbătoare
Zi de sărbătoare astăzi în satul Săvăstreni. Localnicii, de la cei mai mici la cei mai mari, au scos din dulapuri costumele tradiționale și au participat în număr mare la evenimentul organizat în sat, în cadrul proiectului „Acasă la origini“. Alături le-au stat invitați din toată comuna Recea, dar și din comunitățile înscrise în proiect din satele Țării Făgărașului. Costumele tradiționale, strigăturile, dansul și muzica populară au făcut din acest eveniment unul menit să trezească emoția vremurilor trecute, emoția bucuriei trăită de strămoșii noștri, la fiecare zi de sărbătoare.
Oamenii din Săvăstreni au demonstrat că iubesc și păstrează cu sfințenie tradițiile, costumele populare, moștenite din străbuni și că transmit mai departe aceste obiceiuri. Astăzi s-au reunit cu invitați din toată comuna, dar și din Țara Făgărașului, în cadrul proiectului „Acasă la origini“, proiect inițiat în urmă cu patru ani, la nivel național de comunitatea „La blouse roumaine“ iar la nivel local în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Asociatia Iia călătoare, Muzeul de Pânze și Povești și voluntari locali.
Evenimentul a debutat la biserica din sat, unde au participat zeci de credincioși, majoritatea îmbrăcați în costumele populare tradiționale.
„Am organizat evenimentul „Acasă la origini“, să ne alăturăm comunităților existente deja în acest proiect, noi am fost ultima comunitate care a intrat decomandată în acest proiect și încercăm să ne ridicăm la nivelul celorlalte comunități. După slujba de la biserică va urma un moment artistic reprezentat de către Ansamblul Horița, condus de către localnicul nostru din Săvăstreni, Gheorghe Motoc, care este coregraf, alături de solista de muzică populară, Mia Greavu“, ne-a spus Cristina Raluca Bucur, liderul de proiect din Săvăstreni.
„E minunat aici la Săvăstreni și vreau să felicit această comunitate. Ne-a fost dor să ne vedem în această formulă, pentru că „Acasă la origini“ a fost cumva scânteia pentru Țara Făgărașului, s-au coagulat niște energii, niște doruri, nici nu știau oamenii cât de dor le era de costumul popular, de a se întâlni, de a fi împreună și ne-au adus din nou cei de la Săvăstreni împreună într-un eveniment frumos, care a început în biserica satului, într-o zi de duminică, cu o foarte frumoasă învățătură, cea a slăbănogului. Mie îmi place foarte mult, pentru că la un moment dat se spune „nu am om, Doamne!“. Trebuie să învățăm să fim oameni, oameni, unul pentru altul, să fim oamenii cuiva și să ne binecuvânteze Dumnezeu cu oameni care să fie alături de noi. Mulțumim tuturor celor care ne-au însoțit și în această zi“, ne-a spus Anca Bâtiu, președ. Asociației Iia Călătoare.
„Săvăstreni este cea mai recentă comunitate care s-a alăturat proiectului nostru și cred că oamenilor le era foarte dor să se adune, pentru că nu am mai avut eveniment anul acesta, e primul. O să fie foarte multă lume care scoate portul acesta autentic, pentru că acesta este scopul proiectului, să scoți din lada de zestre portul autentic specific locului din care vii, pentru că o mare perioadă de timp, începând cu comunismul portul s-a uniformizat și noi recunoșteam în Țara Făgărașului doar crătințele negre, venite pe influență de la Săliștea Sibiului, în 1920. Atunci, proiectul acesta a reușit marea performanță, pe lângă faptul că adună comunitățile laolaltă, să scoată din ladă portul autentic, pe care până nici comunitățile nu-l mai recunoșteau. Bogăția din povestea asta este că avem un cu totul alt port, de la sat la sat, indiferent că granița e la un kilometru, unul de altul“, ne-a spus Alina Zară de la Muzeul de Pânze și Povești Mândra, unul din partenerii acestui proiect.
O prezență importantă la acest eveniment a fost chiar inițiatoarea acestui proiect „Acasă la origini“ și fondatoarea „La blouse roumaine“, Andreea Tănăsescu.
„Sunt inițiatoarea acestui proiect, l-am creat în 2020, chiar în timpul pandemiei când l-am dat pe „stați“ deoparte și l-am adăugat pe „la origini“ și așa s-a născut „Acasă, la origini“ și este un proiect, aș putea spune, creat din nevoi existențiale, pentru că aici este identitatea noastră, aici este ultima redută și trebuie cumva să scoatem la suprafață acest aur pe care noi îl avem aici, aceste pietre prețioase din cufărul de zestre al bunicilor, să le scoatem la lumină, să le aranjăm frumos și să le transmitem generațiilor următoare. Suntem generația verigă și cred că avem această datorie și mă bucur enorm că în Țara Făgărașului acest proiect a prins aripi, este un succes nemaipomenit, felicit toate comunitățile, sunt exemplu pentru întreaga țară și de ce nu, pentru întreaga Europă“, ne-a spus Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea „La Blouse roumaine“ și inițiatoarea proiectului „Acasă la origini“.
La final, cei prezenți i-au admirat pe dansatorii Ansamblului Horița, condus de coregraful, Gheorghe Motoc și de Mia Greavu. De asemenea, au putut gusta din bucatele tradiționale pregătite de femeile din sat.
Galerie foto: