„Sus în poarta lu’ Crăciunu’“ – Tradiții din jurul Crăciunului, așa cum răsunau odată în Țara Făgărașului

Farmecul Crăciunului de altădată a reînviat aseară la Fundația Culturală „Negru Vodă“. Zeci de localnici din Voivodenii Mici au oferit o seară autentică de Ajun, în care colindele și tradițiile din jurul Crăciunului au răsunat așa cum răsunau odată în Țara Făgărașului. Iar pentru ca seara să fie una cu adevărat deosebită, Ing. Ioan Ciungara a prezentat publicului și două expoziții, una care prezintă fotografii cu ceata de feciori din Voivodenii Mici de-a lungul timpul și o expoziție cu elemente de filatelie, care prezintă aspecte ale religiei și credinței ortodoxe.

„Acum 7 ani, realizam în această locație, prima mea expoziție de fotografii legate de cetele de feciori. Este a 8-a expoziție pe care o organizez despre cetele de feciori. Acum este vorba de istoria cetei de feciori din Voivodenii Mici. În plus, am realizat și o expoziție de elemente de filatelie, care prezintă aspecte ale religiei și credinței noastre strămoșești. Este vorba de Buna Vestire, de Nașterea, Moartea și Învierea Mântuitorului. Acestea sunt temele colindelor cetelor de feciori din Țara Făgărașului. Este vorba de prima colindă, colinda gazdei. Cetașii vin în casele oamenilor pentru a vesti Nașterea Domnului. Mă bucur că a venit atâta lume în costume populare, să arate că oamenii din Voivodenii Mici sunt cu adevărat mari. ”, ne-a declarat Ing. Ioan Ciungara, organizatorul evenimentului.

Tot în cadrul evenimentului, locuitorii satului Voivodenii Mici au organizat și un moment artistic în care au prezentat publicului tradițiile și obiceiurile oamenilor din sat, din seara de Ajun.

„Încercăm să oferim un buchet de bucurie și o amintire celor prezenți, dar și celor care vor viziona momentul acesta. Încercăm să ne transpunem pentru câteva clipe în anii copilăriei, când puritatea și inocența deschideau sufletul spre bucuria pură. Am venit astăzi aici cu un grup de colindători, cu ceata de feciori, cu cele mai mici colindițe, cu mugurașii de ghiocei ai noștri, să punem cumva în scenă, să transmitem tuturor celor prezenți și nu numai, o zi de Ajun la Voivodenii Mici. Încercăm să transmitem autenticitatea momentului prin costumele pe care cei prezenți le poartă, autenticitatea colindelor de la Voivoidenii Mici, a obiceiurilor pe care le avem în sat și le păstrăm de la străbunii noștri și care, încercăm să le transmitem generațiilor care vin. Încercăm să-i responsabilizăm pe cei mai tineri cu privire la rolul determinant pe care-l au în păstrarea tradițiilor, în promovarea lor, în transmiterea lor mai departe astfel încât să reușim să menținem ceea ce am primit. Dacă nu reușim să îmbunătățim măcar să transmitem ceea ce am primit de la înaintașii noștri.”, ne-a declarat preotul paroh, Radu Miloșan.

La eveniment a fost prezent și primarul Comunei Voila care a rămas plăcut surprins de mulțimea de oameni care a trecut pragul Fundației „Negru Vodă“.  Mai mult, primarul își dorește ca an de an, aceste tradiții să fie transmise mai departe și spune că autoritățile locale ar trebui să susțină tot mai mult transmiterea acestor tradiții.

„Astăzi, 22 decembrie, o zi frumoasă, într-o locație minunată. Era foarte bine dacă locația era în Voivodenii Mici, pentru că era mult mai mare. Nu ne gândeam să fie atâta lume. De azi, pot să declar  începutul sfintelor sărbătorilor de iarnă, cu tradiții, cu cultură, cu colinde și port național. Un eveniment de mare amploare, avem tinerii care sunt în ceată, avem tineri mici colindători, avem și un cor din sat. Avem și lucrarea grafică în care sunt prezentate multe poze ale cetelor din Voivoidenii Mici organizate în timp, o lucrare îngrijită și făcută de domnul Ciungara, în colaborare cu familia preotului paroh, sponsorizată de primărie. Mă bucur că se întâmplă și evenimente frumoase. Eu am ținut foarte mult ca ceata de feciori să se facă anul acesta, chiar i-am sprijinit și financiar și aștept an de an să se întâmple aceleași evenimente.”, ne-a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

 

 

 

The specified slider is trashed.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *