Asociaţia Culturală „Ioan Cavaler de Puşcariu“ din Veneţia de Jos anunţă lansarea oficială a cărţii „Monografia satului Veneţia de Jos şi Memorii”

Asociaţia Culturală „Ioan Cavaler de Puşcariu“ din Veneţia de Jos anunţă lansarea oficială a cărţii „Monografia satului Veneţia de Jos şi Memorii”.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie 2019, ora 17.00, în sala Tronului din Cetatea Făgăraşului, prin găzduirea directorului instituţiei, dr. Elena Băjenaru, cea care va fi şi amfitrionul manifestărilor.
Monografia satului Veneţia de Jos apare sub egida Asociaţiunii ASTRA, prin Despărţământul Ioan Codru Drăguşanu al ASTREI din Făgăraş, şi a fost scrisă în anii 1980 de avocat dr. Octavian Gheorghe Comaniciu, fiu al satului, fost prefect al judeţului Braşov în guvernul condus de Octavian Goga. Cartea mai conţine o seamă de Memorii scrise de autor spre sfârşitul vieţii sale acumulând o
serie de informaţii istorice de peste 100 de ani a satului Veneţia de Jos, ca şi a oraşelor Braşov, Oradea, Sibiu, Sighişoara, Arad şi Făgăraş.
Cartea apare la editura ASTRA din mai multe motive: prin cercetările mai recente s-a demonstrat că ideea de a fi înfiinţată Asociaţiunea ASTRA i-a aparţinut marelui om politic, istoric şi diplomat Ioan Cavaler de Puşcariu pe vremea când era pretor (şef de administraţie şi poliţie) la Veneţia de Jos (1854-1862), mai exact prin articolul său din martie 1861 apărut în Telegraful Român, ziarul oficial al
poporului român din Transilvania. Apoi, tatăl autorului, notarul Gheorghe Comaniciu, a fost un mare donator al Asociaţiunii ASTRA, implicându-se activ în ridicarea busturilor lui Mihai Eminescu şi George Bariţiu din parcul Astra din Sibiu, dar şi pentru ridicarea şcolii de fete de la Sibiu. De asemenea, fiind printre primii veneţieni de jos care urmează cursurile şcolii Andrei Şaguna din Braşov, va dona constat
diferite sume de bani şcolii, de atunci toţi urmaşii săi absolvind pe rând această prestigioasă instituţie.
Eforturile publicării Monografiei satului Veneţia de Jos şi a Memoriilor au fost suportate de Asociaţia Culturală Ioan Cavaler de Puşcariu din Veneţia de Jos cu aportul membrilor acesteia şi a susţinătorilor ei.
În dimineaţa zilei de 9 noiembrie 2019, de la ora 10.00, va avea loc şi o şezătoare în cadrul muzeului satului veneţian din Veneţia de Jos, unde îmbrăcați în frumoase straie populare vom petrece împreună câteva ore de voie bună, muzică, joc, lucru de mână şi vom degusta delicioasele noastre bucate tradiționale. În cadrul evenimentului se va vorbi şi despre noua monografie a satului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.