Făgărăşeanul Ciprian Zamfir, instructor la una din cele mai renumite școli de pizza din Italia

Ciprian Zamfir s-a născut în data de 7 iunie 1978, în Făgăraș. După o poveste frumoasă de dragoste, s-a căsătorit cu Loredana, pe care a cunoscut-o la Campionatul Mondial de Pizza din Salsomaggiore şi cu care are doi fii : Edoardo si Leonardo.

Pasiunea sa pentru pizza s-a născut întâmplător. Când a ajuns la Roma, prin intermediul fratelui său, care lucra în domeniu, a păşit în lumea fascinantă destul de exclusivistă a pizzaioli.

Drumul lui începe în restaurantul şi pizzeria „La Capricciosa”, faimos în întreaga lumea întrucât aici s-a născut prima pizza Capricciosav (cu roșii, mozzarella, ciuperci, anghinare, șuncă, măsline și ulei) ), în anul 1937.

După aproape doi ani de la primi paşi în domeniul gastronomiei, începe o specializare alături de maestrul Riccardo Menon şi îşi continuă ascensiunea în pizzeria „La Piazzette” de la Castelli Romani pentru aproximativ cinci ani. Aici a reuşit să îşi construiască propria ideologie în ceea ce priveşte „Lumea Pizza”.

Din 2008, Ciprian îşi desfăşoară activitatea la Roma, unde se ocupă de formarea profesională, urmărind cu atenţie partea de productie. După mulţi ani de pregatire, şi-a început cariera de instructor, până în 2010. la scoala italiana „Pizzaioli”, deţinută de Enrico Fama, co-fondator al primei şcoli de pizza din lume şi pe care a condus-o timp de 20 de ani.

„Lucrez cu aluat cu dospire lentă, conform reţetelor tradiţionale şi caut permanent să obţin calitatea absolută, dacă este posibil. Trebuie o foarte mare atenţie la îmbinarea tuturor ingredientelor, care trebuie minuţios alese. Pe lângă tehnicile de preparare a aluatului, care sunt destul de variate la acestă oră, sunt în căutarea unor noi metode de lucru, în colaborare cu mari chefi”, n-a spus Ciprian.

De-a lungul carierei sale profesionale a luat parte la numeroase competiții, ieșind învingător atât la nivel național, cât și international, iar dintre acestea, cel mai important este Campionatul European de Pizza de la Barcelona, din anul 2010, unde s-a clasat pe prima poziţie, dobândind o experienţă considerabilă, interacţionând cu nenumăraţi participanţi.

Pe langa participarea sa în calitate de concurent, a avut de asemenea onoarea de a face parte din juriul unor competiţii importante, lucru ce atesta creşterea sa profesională.

Ciprian nu și-a uitat rădăcinile și ne-a declarat că oriunde călătorește în lume, povestește cu mândrie că este făgărășean. Mai mult va fi dezvoltat un proiect important în România, o școală de pizzari și un Campionat internațional de pizza. Ciprian este unul din fondatorii Asociației de pizzari profesioniști din România.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.